Pink е получавала странен "дар" от фен на сцената - огромна пита от сирене Бри. Хари Стайлс многократно е замерян с шантави предмети по време на участията си. Необичайното, а понякога разрушително и опасно поведение на публиката по време на музикални и театрални представления изглежда е все по-често явление. Но дали е нещо ново, пита BBC Culture.

Mиналото лято, когато Стайлс бе замерен с пилешки хапки на сцената в Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк, той го прие спокойно. „Интересен подход“, усмихна се тогава музикантът, който е отнасял и киви, и китки с цветя, бонбони Skittles и дори кегли по време на изпълнение. Когато обаче миналия уикенд мистериозен предмет го удари в окото на концерт във Виена, не му беше никак смешно.

Това е последният от поредица от инциденти, при които хора от публиката хвърлят потенциално опасни неща по изпълнителите.

По-рано този месец рапърът Дрейк бе ударен по ръката от хвърлен телефон. Това стана дни след като по лицето на кънтри певицата Келси Балерини е метната гривна.

Bebe Rexa, Биби Рекса, замерена с телефон от фен по време на участие

През май откараха Биби Рекса в болница, след като телефон я уцели в окото. Обвиненият 27-годишен мъж каза на полицията, че е сметнал, че "би било смешно" да се опита да удари певицата.

Не само концертите са арена на разрушително поведение. През април се налага да бъде извикана полиция по време на представление на мюзикъла "The Bodyguard" в Манчестър, когато шумната публика реагира с „безпрецедентни нива на насилие“ срещу персонала. На други места е имало всичко - от "разгорещени спорове" до масови сбивания. В САЩ прекъсването на бродуейско представление от страна на фен беше последвано няколко други инцидента с изблици на публиката през декември 2022 г.

По всичко изглежда, че в културната сфера често публиката се държи зле.

На скорошно представление в Лас Вегас, Адел каза: „Забелязахте ли как хората забравят… етикета в момента? Те просто хвърлят глупости на сцената“. И предупреди феновете да не опитват да се държат така и с нея.

Междувременно Били Айлиш коментира, че подобни случаи, макар и "вбесяващи", не са нищо ново.

„Получавам удари от неща на сцената от шест години, буквално“, сподели тя пред Hollywood Reporter.

Д-р Кърсти Седжман, старши преподавател по театър в университета в Бристол, която специализира в изследване на публиката, също предупреждава, че тенденцията никак не е нова.

„Хората винаги са хвърляли неща на сцената, независимо дали са плодове, като начин да изразите недоволство, или по-меки предмети като бельо и цветя, които са сигнал за обожание“, казва Седжман, чиято последна книга, "On Being Unreasonable", изследва задълбочаващите се се разделения в обществото за това как се използва общественото пространство.

През 1775 г. актьор в "Съперници" на Ричард Шеридан спира пиесата, която играе, когато е замерен с ябълка.

От Шекспир до Хари Стайлс: Винаги ли публиката е замеряла изпълнителите?

Положението наистина ли е по-лошо днес?

„Ако ме бяха питали преди пандемията, щях да кажа, че нещата винаги са били така“, твърди Седжман. „Още по времето на древните гърци хора като Платон са се оплаквали от това, което той нарича ,,порочна театрокрация" - моменти, в които публиката, която преди е била спокойна и е седяла тихо, внезапно поисква да аплодира и да крещи. Имайте предвид, че нормата по времето на Шекспир е била да се гледа представления едновременно с ядене и пиене, говорене и общуване."

Идеята, че публиката трябва да седи и да слуша тихо, е очакване от сравнително скоро. След пандемията обаче Седжман смята, че нещо се е променило.

„До известна степен водим тези дебати относно изпълненията на живо - дали поведението трябва да бъде по-тихо и приглушено или публиката може да е по-активна и буйна. Работя с много хора в културните индустрии и посланието изглежда е почти единодушно - откакто локдаунът приключи, ситуацията се е променила фундаментално."

Това се потвърждава и от доклад на Британския съюз за радиоразпространение, развлечения, комуникации и театър (Bectu), който установява, че 90% от персонала на театъра е ставал свидетел на лошо поведение – и 70% вярват, че нещата са се влошили след пандемията.

„В никакъв случай не са всички хора от публиката, но сред мнозина има нарастващо усещане за отношението, което наричам „не ми казвай какво да правя“, казва Седжман. Тя вярва, че сме свидетели на разпадане на социалния етикет – поведенческите норми, които ни карат да си прекарваме по-добре заедно.

Хората отново са жадни за развлечения на живо, но все повече искат да е при "техните условия" – особено когато цените на билетите растат.

„Идват с активно конкуриращи се идеали за това какво желаят да бъде въпросното преживяване“, мисли Седжман. „Някои искат да бъдат необезпокоявани от други, които чатят, ядат или пият, или телефоните им са вдигнати, за да снимат. Има и такива, които сякаш искат да направят крачка назад към времето, когато изкуствата бяха по-общително преживяване. Трудното е, че тези очаквания са несъвместими“.

Защо обаче почитател на даден изпълнител би рискувал да го нарани, като го замеря с неща? Едно от обясненията е, че социалните мрежи са подхранили парасоциалните взаимоотношения, в които феновете развиват силна, но едностранна връзка с известните личности.

Pink пита от сирене Бри, замерена с пепел по време на участие

„Събитията на живо са място, на което влизате в едно и също пространство с любимата си знаменитост“, обяснява Седжман. ,,Някои хора може би има желанието да пробият бариерата, която ги отделя, и активно да вкарат присъствието си в техния свят.“

Да дадеш на Pink огромна пита от сирене Бри или да метнеш пепелта на майка си върху нея, със сигурност е един от начините да я накараш да узнае за съществуването ти..

Много музиканти вече директно призовават феновете да спрат със замерянето. Най-голямата театрална група в Обединеното кралство - Ambassador Theatre Group - дори престана да рекламира представленията си с лозунги като "най-доброто парти в града" или "танци на пътеката", за да не провокира екзалтирано, а оттам потенциално опасно поведение на публиката.

За момента има някакъв баланс между опазването на безопасността на хората и прекомерното ограничаване на действията на феновете от охраната. На скорошен концерт Тейлър Суифт се намеси, за да спре охранител от предполагаем тормоз над фенове.

Д-р Седжман работи по разработване на политики, които позволяват на публиката да се ангажира с изпълнителите, като същевременно защитава безопасността им, както и тази на персонала и другите хора на събитието.

„Трябва, разбира се, да очертаем граници между приемливо и неприемливо, разумно и неразумно, законно и незаконно“, коментира тя. „Ние също трябва да помислим внимателно кого тези правила привилегироват и на кого вредят.

Седжман смята, че неотдавнашните инциденти могат да бъдат симптом за по-дълбоки проблеми.

„Изпълнението на живо винаги е било лабораторно пространство за разбиране какво означава да сме заедно“, обяснява тя. „Почти всеки път, когато обществото минава през голям период на безпокойство, то започва най-често да експлодира първо по време на изпълнение на живо. Публиката е нещо като канарче в тенджера, пълна с много по-големи разочарования и разделения, които започват да кипят. Важно е, че обръщаме внимание на това, което се случва в културната сфера. Това е индикатор какво се случва с нас като общество."

Карди Би замери фен с микрофон Изпълнителите отвръщат на удара. Карди Би замери фен с микрофон (видео)

Защо туристите се държат зле в Италия? С Maserati по стълбите в Рим и сърфиране по Канале Гранде: какво прихваща туристите в Италия?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024