От женската гледна точка, или за връзката между сутиена и спорта

Три пъти А, два пъти C, чашка D, обиколка 80… да се изгубиш в света на сутиенната терминология е лесно. Малко са жените, които са напълно наясно с потребностите на бюста си, което е жалко не толкова от естетическа, колкото от здравословна гледна точка и най-вече заради комфорта, без който не можем.

Според проучвания по темата над 90% от жените не знаят как да изберат правилния размер спортен сутиен: проблем, който надхвърля обикновения телесен дискомфорт и се отива в сферата на доброто здраве и пълноценността на тренировките, от които се нуждаем, за да бъдем физически и психично здрави.

Липсата на правилна опора за гърдите може да накара голямо част от жените просто да се откажат от спорта.

Според проф. Джоана Уейкфийл Скър, професор по биомеханика и ръководител на изследователска група, която се занимава с темата, към Университета в Портсмут, „липсата на опора в спорта, който практикуват, може да доведе до необратими последствия“. Нейните колеги от института откриват, че жените, които носят неправилен размер сутиени могат да изпитат същото гравитационно ускорение, което изпитват пилотите от Формула 1 по време на тренировки и състезания, което потенциално може да доведе до трайни увреждания.

Скиорката Микаела Шифрин, олимпийски шампион от Сочи 2014, също казва, че спортните сутиени са едно от нещата, за които винаги внимава, защото неправилният размер може да я извади от равновесие.

Ако и вие се ориентирате трудно в лабиринта от размери, форми и видове сутиени, ако ви се е случвало да отидете да играете тенис, но не гоните топката, защото ви е срам от “клатенето”, или сте ходили да бягате на стадиона и сте се прибирали позорно след една обиколка заради болки в гърба… имаме малко добри новини в океана от лоши.

От 14 февруари adidas лансира нова колекция спортни сутиени с 43 модела, създадени в сътрудничество с гореспоменатия изследователски институт – Университета в Портсмут. Да, същата кампания, която беше лансирана с 25 чифта голи женски гърди на снимка в Twitter.

Колекцията е вдъхновена от посланието на adidas Impossible is Nothing и се опира на иновации, съсредоточени върху комфорта на спортуващите жени: тема, която дълго време беше игнорирана като маловажна.

Колекцията дава богат избор на сутиени за спортове с ниска до средна интензивност: спортни сутиени, предназначени за по-интензивни тренировки и такива за бягане, които дават най-висока опора на гърдите при движение.

Маги Джанарова, Евгения Джаферович, Надя Младенова, Прея - Как да изберем спортен сутиен? - adidas

Кампанията на adidas е припозната и от 4 български жени - певиците Маги Джанаварова и Прея, гримьорът и инфлуенсър Евгения Джаферович и Надя Младенова, капитан на бегаческата общност adidas Runners Sofia, които бяха поканени да използват гласовете си и популярността си, за да привлекат общественото внимание върху проблема с неудобството, което създават неправилните сутиени на спортуващите жени. Те ще се включат в панел на живо и ще разкажат своите преживявания, за да вдъхновят и другите жени да продължават да откриват потенциала си.

На 17 март от 18 часа в живо предаване във Фейсбук на страницата на "Булевард България" заедно с тях ще направим видео подкаста “От женска гледна точка”.

Маги Джанарова, Евгения Джаферович, Надя Младенова, Прея - Как да изберем спортен сутиен? - adidas - От женска гледна точка

И това, съгласете се, е много по-качествено признание на женската значимост и сила от осмомартенския зюмбюл. Защото когато жените помагат на жени и когато големите брандове се ангажират с женското здраве и комфорт, да, ние сме равнoпоставени. И всички пътища пред нас са отворени. Nothing is Impossible.


Момиче с Даун, актриса от Squid Game и баскетболистка с хиджаб са звездите в кампания на adidas Момиче с Даун, актриса от Squid Game и баскетболистка с хиджаб са звездите в кампания на adidas


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024