Три пъти А, два пъти C, чашка D, обиколка 80… да се изгубиш в света на сутиенната терминология е лесно. Малко са жените, които са напълно наясно с потребностите на бюста си, което е жалко не толкова от естетическа, колкото от здравословна гледна точка и най-вече заради комфорта, без който не можем.

Според проучвания по темата над 90% от жените не знаят как да изберат правилния размер спортен сутиен: проблем, който надхвърля обикновения телесен дискомфорт и се отива в сферата на доброто здраве и пълноценността на тренировките, от които се нуждаем, за да бъдем физически и психично здрави.

Липсата на правилна опора за гърдите може да накара голямо част от жените просто да се откажат от спорта. 

Според проф. Джоана Уейкфийл Скър, професор по биомеханика и ръководител на изследователска група, която се занимава с темата, към Университета в Портсмут, „липсата на опора в спорта, който практикуват, може да доведе до необратими последствия“. Нейните колеги от института откриват, че жените, които носят неправилен размер сутиени могат да изпитат същото гравитационно ускорение, което изпитват пилотите от Формула 1 по време на тренировки и състезания, което потенциално може да доведе до трайни увреждания.

Скиорката Микаела Шифрин, олимпийски шампион от Сочи 2014, също казва, че спортните сутиени са едно от нещата, за които винаги внимава, защото неправилният размер може да я извади от равновесие.

Ако и вие се ориентирате трудно в лабиринта от размери, форми и видове сутиени, ако ви се е случвало да отидете да играете тенис, но не гоните топката, защото ви е срам от “клатенето”, или сте ходили да бягате на стадиона и сте се прибирали позорно след една обиколка заради болки в гърба… имаме малко добри новини в океана от лоши.

От 14 февруари adidas лансира нова колекция спортни сутиени с 43 модела, създадени в сътрудничество с гореспоменатия изследователски институт – Университета в Портсмут. Да, същата кампания, която беше лансирана с 25 чифта голи женски гърди на снимка в Twitter. 

Колекцията е вдъхновена от посланието на adidas Impossible is Nothing и се опира на иновации, съсредоточени върху комфорта на спортуващите жени: тема, която дълго време беше игнорирана като маловажна.

Колекцията дава богат избор на сутиени за спортове с ниска до средна интензивност: спортни сутиени, предназначени за по-интензивни тренировки и такива за бягане, които дават най-висока опора на гърдите при движение.

Кампанията на adidas е припозната и от 4 български жени  - певиците Маги Джанаварова и Прея, гримьорът и инфлуенсър Евгения Джаферович и Надя Младенова, капитан на бегаческата общност adidas Runners Sofia, които бяха поканени да използват гласовете си и популярността си, за да привлекат общественото внимание върху проблема с неудобството, което създават неправилните сутиени на спортуващите жени. Те ще се включат в панел на живо и ще разкажат своите преживявания, за да вдъхновят и другите жени да продължават да откриват потенциала си. 

На 17 март от 18 часа в живо предаване във Фейсбук на страницата на "Булевард България" заедно с тях ще направим видео подкаста “От женска гледна точка”. 

И това, съгласете се, е много по-качествено признание на женската значимост и сила от осмомартенския зюмбюл. Защото когато жените помагат на жени и когато големите брандове се ангажират с женското здраве и комфорт, да, ние сме равнoпоставени. И всички пътища пред нас са отворени. Nothing is Impossible.

Момиче с Даун, актриса от Squid Game и баскетболистка с хиджаб са звездите в кампания на adidas


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори