Снимка: © Canva

Докато голяма част от света скърби за кралица Елизабет II и изразява своята почит към най-дълго управлявалия монарх в Обединеното кралство, гласове от бившите британски колонии поставят въпрос за "мрачната" страна на наследството на монархията.

В социалните мрежи се появиха призиви някои от скъпоценностите на кралското семейство да бъдат върнати в страните, откъдето са взети или откраднати. Най-обсъждан безспорно е диамантът Кохинор (Koh-i-Noor), който е поставен на короната на кралицата-майка и е част от скъпоценностите, изложени в Лондонската кула.

Часове след новината за смъртта на Елизабет II, хора, предимно живеещи в Южна Азия, публикуваха в профилите си искания за връщането на диаманта. Смята се, че 109-каратовият Кохинор, най-скъпият диамант в света, е в основата на спор за собственост между британското кралско семейство и някои от неговите бивши колонии.

Британските кралски особи твърдят, че Кохинор е подарък. В поне четири държави - Индия, Пакистан, Афганистан и Иран - версията е друга - че това е заграбена вещ и трябва да бъде върната. Спорът за диаманта, който някои оценяват на 400 млн. долара, а други смятат за на практика безценен, е символ на по-мащабен протест срещу британците и 200-годишното им управление в региона.

"Великобритания ни е длъжна, но вместо да върнат доказателството за своята алчност на законните му собственици, британците развяват Кохинор върху короната на кралицата-майка в Лондонската кула", пише индийският депутат Шаши Тарур, който се застъпва за връщането на камъка обратно в Индия.

Открадната скъпоценност или подарък?

Вярва се, че скъпоценният камък носи лош късмет на мъжете, но голям на жените. Кохинор е носен от поколения британски кралици. Със смъртта на Елизабет II той ще бъде наследен най-вероятно от следващия монарх, а именно Чарлз III. Но именно заради традицията и вярванията за диаманта е много вероятно той да отиде при следващата кралица, която в случая е кралицата-консорт Камила.

Кохинор е един от най-големите шлифовани диаманти в света с тегло малко над 105 карата. Според различни изчисления стойността му е между 140 и 400 млн. долара, но също така е обявен и за безценен.

Смята се, че за първи път е споменат преди повече от 5000 години в писмени източници на санскрит. Диамантът е бил наричан Сямантака. Кой всъщност е бил негов собственик остава тема на спекулации. Има сведения, че до 1304 г. камъкът е бил притежание на владетелите на Малва, а след това на императора на Делхи Алаудин Хилджи.

Кохинор е един от най-големите шлифовани диаманти в света с тегло малко над 105 карата. Според различни изчисления стойността му е между 140 и 400 млн. долара, но също така е обявен и за безценен.

Камъкът остава в Индия до 1849 г., когато британските сили завладяват Пенджаб и той става част от Британската източноиндийска компания. След това диамантът е изпратен във Великобритания и през юли 1850 г. е подарен на кралица Виктория. В крайна сметка е шлифован и носен от кралицата, която заявява в завещанието си, че той трябва да бъде носен само от жена монарх или от съпругата на държавния глава.

В Индия, Пакистан, Афганистан и Иран оспорват собствеността на британското кралско семейство върху диаманта, заявявайки, че той е бил откраднат.

Освен Кохинор, Великобритания е призовавана да върне и друга скъпоценност - Кулинан I - диамант, известен още като Голямата звезда на Африка. Преди дни африканският архив написа в профила си в Туитър:

"Кралица Елизабет II притежава най-големия диамант в света, известен като Голямата звезда на Африка. Скъпоценният камък с тегло 530 карата е добит в Южна Африка през 1905 г. Той е бил откраднат от Южна Африка. Стойността му се оценява на 400 милиона долара".

Според официални исторически сведения, диамантът е купен през 1907 г. и поднесен като подарък за рождения ден на крал Едуард VII. От камъка са направени няколко масивни брилянта, най-големият от които е споменатият, обработен е във формата на панделка и украсява кралския скиптър.

Мрачното наследство на колониализма

Според индийския икономист Утса Патнаик, който изучава икономическата история на Великобритания, британците са измъкнали от субконтинента поне 45 трилиона долара между 1765 и 1938 г. Това е 17 пъти повече от общия годишен брутен вътрешен продукт на Обединеното кралство днес.

По времето, когато се ражда Елизабет II, Британската империя управлява 412 милиона души - около една четвърт от населението на света. Историците потвърждават, че британската колонизация е била изпълнена със злоупотреби, неравенства, расизъм, насилие и изключително източване на богатство.

Въпреки че Елизабет II не е била жива по време на пика на британската колонизация, тя е обвинявана, че си е затваряла очите за много от престъпленията ѝ, включително търговията с роби и операция "Наследство" през 50-те и 70-те години на ХХ век, в рамките на която правителството на нейно величество и тайните служби, твърди се, скриват, изгарят или изхвърлят десетки хиляди важни досиета от бившите колонии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"