Откраднати или подарени: Гласове от бившите британски колонии си искат обратно диаманти от короната Снимка: © Canva

Докато голяма част от света скърби за кралица Елизабет II и изразява своята почит към най-дълго управлявалия монарх в Обединеното кралство, гласове от бившите британски колонии поставят въпрос за "мрачната" страна на наследството на монархията.

В социалните мрежи се появиха призиви някои от скъпоценностите на кралското семейство да бъдат върнати в страните, откъдето са взети или откраднати. Най-обсъждан безспорно е диамантът Кохинор (Koh-i-Noor), който е поставен на короната на кралицата-майка и е част от скъпоценностите, изложени в Лондонската кула.

Часове след новината за смъртта на Елизабет II, хора, предимно живеещи в Южна Азия, публикуваха в профилите си искания за връщането на диаманта. Смята се, че 109-каратовият Кохинор, най-скъпият диамант в света, е в основата на спор за собственост между британското кралско семейство и някои от неговите бивши колонии.

Британските кралски особи твърдят, че Кохинор е подарък. В поне четири държави - Индия, Пакистан, Афганистан и Иран - версията е друга - че това е заграбена вещ и трябва да бъде върната. Спорът за диаманта, който някои оценяват на 400 млн. долара, а други смятат за на практика безценен, е символ на по-мащабен протест срещу британците и 200-годишното им управление в региона.

"Великобритания ни е длъжна, но вместо да върнат доказателството за своята алчност на законните му собственици, британците развяват Кохинор върху короната на кралицата-майка в Лондонската кула", пише индийският депутат Шаши Тарур, който се застъпва за връщането на камъка обратно в Индия.

Открадната скъпоценност или подарък?

Вярва се, че скъпоценният камък носи лош късмет на мъжете, но голям на жените. Кохинор е носен от поколения британски кралици. Със смъртта на Елизабет II той ще бъде наследен най-вероятно от следващия монарх, а именно Чарлз III. Но именно заради традицията и вярванията за диаманта е много вероятно той да отиде при следващата кралица, която в случая е кралицата-консорт Камила.

Кохинор е един от най-големите шлифовани диаманти в света с тегло малко над 105 карата. Според различни изчисления стойността му е между 140 и 400 млн. долара, но също така е обявен и за безценен.

Смята се, че за първи път е споменат преди повече от 5000 години в писмени източници на санскрит. Диамантът е бил наричан Сямантака. Кой всъщност е бил негов собственик остава тема на спекулации. Има сведения, че до 1304 г. камъкът е бил притежание на владетелите на Малва, а след това на императора на Делхи Алаудин Хилджи.

Кохинор е един от най-големите шлифовани диаманти в света с тегло малко над 105 карата. Според различни изчисления стойността му е между 140 и 400 млн. долара, но също така е обявен и за безценен.

Камъкът остава в Индия до 1849 г., когато британските сили завладяват Пенджаб и той става част от Британската източноиндийска компания. След това диамантът е изпратен във Великобритания и през юли 1850 г. е подарен на кралица Виктория. В крайна сметка е шлифован и носен от кралицата, която заявява в завещанието си, че той трябва да бъде носен само от жена монарх или от съпругата на държавния глава.

В Индия, Пакистан, Афганистан и Иран оспорват собствеността на британското кралско семейство върху диаманта, заявявайки, че той е бил откраднат.

Освен Кохинор, Великобритания е призовавана да върне и друга скъпоценност - Кулинан I - диамант, известен още като Голямата звезда на Африка. Преди дни африканският архив написа в профила си в Туитър:

"Кралица Елизабет II притежава най-големия диамант в света, известен като Голямата звезда на Африка. Скъпоценният камък с тегло 530 карата е добит в Южна Африка през 1905 г. Той е бил откраднат от Южна Африка. Стойността му се оценява на 400 милиона долара".

Според официални исторически сведения, диамантът е купен през 1907 г. и поднесен като подарък за рождения ден на крал Едуард VII. От камъка са направени няколко масивни брилянта, най-големият от които е споменатият, обработен е във формата на панделка и украсява кралския скиптър.

Мрачното наследство на колониализма

Според индийския икономист Утса Патнаик, който изучава икономическата история на Великобритания, британците са измъкнали от субконтинента поне 45 трилиона долара между 1765 и 1938 г. Това е 17 пъти повече от общия годишен брутен вътрешен продукт на Обединеното кралство днес.

По времето, когато се ражда Елизабет II, Британската империя управлява 412 милиона души - около една четвърт от населението на света. Историците потвърждават, че британската колонизация е била изпълнена със злоупотреби, неравенства, расизъм, насилие и изключително източване на богатство.

Въпреки че Елизабет II не е била жива по време на пика на британската колонизация, тя е обвинявана, че си е затваряла очите за много от престъпленията ѝ, включително търговията с роби и операция "Наследство" през 50-те и 70-те години на ХХ век, в рамките на която правителството на нейно величество и тайните служби, твърди се, скриват, изгарят или изхвърлят десетки хиляди важни досиета от бившите колонии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Ад за живите". София обявява акция за почистване на гробищата и търси доброволци

Само 20 души се грижат за 2900 декара гробищни паркове в столицата

14:52 - 25.02.2024
Важно днес

Адвокатите искат пълно разследване на сигналите за "паралелно правосъдие"

Прокуратурата и ВСС да се самосезират, а адвокатските съвети да проверят за участие на колеги в мрежите

13:23 - 25.02.2024
Живот

Какво седи зад естетиката Mob Wife - противоотрова на Барби и тихия лукс

Дори режисьорът на "Кръстникът" отрази тенденцията

13:00 - 25.02.2024
Бизнес

5-те дигитални шопинг тенденции през 2024 г., които променят бизнеса завинаги

Какво се крие зад мощта на TikTok и как бизнесите адаптират изкуствения интелект и виртуалната реалност

12:55 - 25.02.2024
Важно днес

Баневи: Хора на Пепи Еврото поискаха "Русалка", за да не бъдем арестувани

Николай и Евгения Баневи твърдят, че не познават нито Нотариуса, нито Еврото

11:10 - 25.02.2024
Важно днес

Трети ден без следа от 17-годишно момиче от Дупница. МВР обяви общонационално издирване

Ивана Георгиева е в неизвестност от 22-ри февруари

10:11 - 25.02.2024
Важно днес

БСП свика избори в София. Не наказа общинските съветници, гласували за председател на СОС (Обновена)

Националният съвет реши да не налага санкции на съветниците, от които свали доверие

09:03 - 25.02.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания нанесоха нови удари срещу хутите в Йемен

Атаките са били срещу складове, дронове, системи за въздушна отбрана, радари и хеликоптер

08:58 - 25.02.2024
Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024