Отнемането на шофьорска книжка за неплатена глоба ще се прекрати след решение на КС Снимка: © МВР

Отнемането на шофьорска книжка и спирането на колата от движение заради неплатени глоби противоречи на конституцията - това е единодушното решение на Конституционния съд, който се произнесе по жалба на омбудсмана Диана Ковачева.

Промените в Закона за движение по пътищата са в сила още от януари 2017 г. и дават право на МВР да налага принудителни административни мерки, докато глобите не бъдат платени от длъжника. На това основание "Гранична полиция" правеше проверки на автомобилите, преминаващи ГКПП-тата при Гърция, и не позволяваше напускането на страната при неплатени глоби.

Конституционния съд критикува законодателя за това, че предвидените наказания в закона не могат да постигнат целите, заради които се налагат, а освен това нарушават основни граждански права.

"Конституционният съд намира, като анализира оспорените разпоредби, че истинската цел на оспорените разпоредби не е формално посочената в ЗДвП – осигуряване на безопасността на движението по пътищата, а по-лесното събиране на вземанията от глоби. Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение", се казва в позицията.

Неплащането на глоба в едномесечен срок след влизането в сила на наказателно постановление, електронен фиш или съдебно решение не е административно нарушение, за което може да се предвиди подобен тип наказание в ЗДвП като отнемане на шофьорската книжка, казват още от КС.

Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите, посочват още от съда.

"След изтичане на едномесечния срок, ако лицето не е платило глобата, може да се пристъпи към принудително събиране на публичното вземане, в което длъжникът разполага с права и средства за защита, уредени в приложимия процесуален закон. С оспорените разпоредби, на практика законодателят е смесил характера и същността на принудителните административни мерки със санкциите за административни нарушения... законодателят заобикаля закона и предвидения в него ред за принудително изпълнение на публичните вземания за глоби, като предвижда санкция за неизпълнение на едно парично задължение, чрез която на практика ограничава упражняването на правото на гражданите да се придвижват свободно по територията на страната (...), да напускат нейните предели (...), а в хипотезата на чл. 171, т. 2, б. „к“ ЗДвП – сериозно засяга упражняването на правото на собственост (...)“, се казва в решението на Конституционния съд.

Решението на КС идва месеци след като Върховният административен съд разпореди на МВР да прекрати връщането шофьорите от границата заради неплатени глоби. Правният сайт "Лекс" посочва, че полицията така и не се отказа от проверките. Вместо това бяха предложени поправки в Правилника за устройството и дейността на МВР, с които да се допълнят правомощията на "Гранична полиция".

"Пътна полиция" с акция Превъзпитание (или НЕ ходи в Гърция)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024