Снимка: © МВР

Отнемането на шофьорска книжка и спирането на колата от движение заради неплатени глоби противоречи на конституцията - това е единодушното решение на Конституционния съд, който се произнесе по жалба на омбудсмана Диана Ковачева. 

Промените в Закона за движение по пътищата са в сила още от януари 2017 г. и дават право на МВР да налага принудителни административни мерки, докато глобите не бъдат платени от длъжника. На това основание "Гранична полиция" правеше проверки на автомобилите, преминаващи ГКПП-тата при Гърция, и не позволяваше напускането на страната при неплатени глоби. 

Конституционния съд критикува законодателя за това, че предвидените наказания в закона не могат да постигнат целите, заради които се налагат, а освен това нарушават основни граждански права.  

"Конституционният съд намира, като анализира оспорените разпоредби, че истинската  цел на оспорените разпоредби не е формално посочената в  ЗДвП – осигуряване на безопасността на движението по пътищата, а по-лесното събиране на вземанията от глоби. Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение", се казва в позицията. 

Неплащането на глоба в едномесечен срок след влизането в сила на наказателно постановление, електронен фиш или съдебно решение не е административно нарушение, за което може да се предвиди подобен тип наказание в ЗДвП като отнемане на шофьорската книжка, казват още от КС. 

Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите, посочват още от съда. 

"След изтичане на едномесечния срок, ако лицето не е платило глобата, може да се пристъпи към принудително събиране на публичното вземане, в което длъжникът разполага с права и средства за защита, уредени в приложимия процесуален закон. С оспорените разпоредби, на практика законодателят е смесил характера и същността на принудителните административни мерки със санкциите за административни нарушения... законодателят заобикаля закона и предвидения в него ред за принудително изпълнение на публичните вземания за глоби, като предвижда санкция за неизпълнение на едно парично задължение, чрез която на практика ограничава упражняването на правото на гражданите да се придвижват свободно по територията на страната (...), да напускат нейните предели (...), а в хипотезата на чл. 171, т. 2, б. „к“ ЗДвП – сериозно засяга упражняването на правото на собственост (...)“, се казва в решението на Конституционния съд. 

Решението на КС идва месеци след като Върховният административен съд разпореди на МВР да прекрати връщането шофьорите от границата заради неплатени глоби. Правният сайт "Лекс" посочва, че полицията така и не се отказа от проверките. Вместо това бяха предложени поправки в Правилника за устройството и дейността на МВР, с които да се допълнят правомощията на "Гранична полиция". 

"Пътна полиция" с акция Превъзпитание (или НЕ ходи в Гърция)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед