И чехи излязоха на протест срещу планирана пенсионна реформа Снимка: © Screenshot/YouTube

Близо 2000 работници излязоха на протест в Прага, за да изразят недоволството си срещу предложено увеличение на пенсионната възраст.

Демонстрацията беше организирана от членовете на най-големия синдикат в страната - KOVO, които представиха шест искания пред упрявляващите. Те настояват правителството да подаде оставка, ако не може да се съобрази с тях.

Сред желанията им е възможността за по-ранно пенсиониране на хората от т.нар. трета или четвърта "категория" професии в Чехия, които се считат за рискови за здравето (например работа с опасни химикали). Близо 400 хил. чехи работят на тези длъжности.

Недоволството на работниците е породено от това, че кабинетът в Чехия иска да повиши пенсионната възрастта от 65 на 68 години, като твърди, че реформата е необходима за запазване на жизнеспособността на пенсионната система, тъй като бюджета ѝ има огромна дупка.

Министърът на труда и социалните въпроси Мариън Юречка наскоро даде знак за отстъпки от първоначалното предложение за пенсионна реформа, но в изявление на министерството му се казва, че повишаването на пенсионната възраст остава на масата за преговори. Правителството все още не е финализирало плана.

В демонстрацията в сряда се включиха и лидери на опозиционни партии - както парламентарно представени, така и такива извън парламента. Сред тях беше и бившият премиер на страната Андрей Бабиш, който е ръководител на центристката партия "Действие на недоволните граждани" (АНО). Той призова профсъюзите да организират мащабни протести, като обеща подкрепата си.

В протеста участваха и лидерите на антиимигрантското движение "Свобода и пряка демокрация" и на крайнолявата Комунистическа партия.

Ако планираната пенсионна реформа в Чехия бъде приета, тя ще бъде с четири години по-висока от тази във Франция, където масовите демонстрации по подобен казус продължават вече седмици наред.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024