Отново странна смърт в Русия: Известен IT специалист "падна от балкона" и загина Снимка: © Agima

Поредна смърт при странни обстоятелства и след падане от високо в Русия. Този път загиналият е Григорий Коченов - творчески директор на една от най-големите IT компании - Agima. 41-годишният Коченов умира в Нижни Новгород, като според местни медии и съобщения в канали в Телеграм, мъжът е паднал от балкона на жилището си. "Медуза" цитира информация, че това се е случипо по време на обиск в дома му.

Тялото на Коченов е открито от съседи в близост до къщата на улица "Володарски" на 7 декември. От IT компанията потвърдиха за смъртта на колегата си. Категорично отричат появилите се в руски медии публикации, че творческият директор е бил разследван за "педофилия". Каналът NiMash твърди, че мъжът е отворил вратата на пристигналите служители на реда, не е отказал обиск, а докато той тече, отишъл на балкона и паднал през прозореца. От Agima са категорични, че това е "жълта" информация. Основателят на компанията Александър Богданов нарече "пълни глупости" твърденията за обвинения срещу мъртвия му колега в "педофилия" и притежание на детска порнография. "Взеха те от нас, но ние знаем истината", реагира в Туитър и пиарът на компанията Кристина Ляпцева.

Случаят е от 7 декември, но става публичен два дни по-късно. Официалните разследващи власти в Нижни Новгород отказват информация за медиите по случая. На свой ред полицията също отказа да коментира, като оттам са посъветвали журналистите да се обърнат към Великобритания.

Контекстът зад този "съвет" може да се съдържа в това, че според изданието NN.ru, освен че е работил в Agima, Коченов е водил курсове по графичен дизайн, разработвал е майсторски класове по илюстрация, адаптивен уеб дизайн и управление на творчески екип, а като дизайнер той си е сътрудничил с Cambridge University Press и Hart Publishing, списанията Snob и Igromania. Коченов също така е изнасял доклади на най-големите руски и международни конференции.

Адвокатите на Agima също не са успели да получат информация по разследването, пише "Медуза".

Представители на IT сектора от различни държави съобщават новината за смъртта на Коченов в социалните мрежи, подозирайки, че тя е предизвикана от руските власти, а причината е позицията на дизайнера срещу войната в Украйна или опит за овладяване на компанията, за която работи, и предупреждение за останалите ѝ служители.

Уеб дизайнерът Игнат Голдман, приятел на Коченов, написа в Туитър в поредица от постове, че починалият публично се е противопоставял на войната в Украйна. Той предполага още, че смъртта на служител на Agima е "типична поръчка, когато трябва да се изтласка голям IT бизнес" в Русия.

Agima е компания, която се занимава с мобилна и уеб разработка, анализ на продукти и дизайн. Компанията нарича себе си "най-големият интегратор на цифрови решения". Според информацията на уебсайта ѝ, тя заема челни места в рейтингите на IT индустрията и си сътрудничи с най-големите руски и международни компании, сред които AliExpress, Leroy Merlin, Magnit, Perekrestok, Gazfond, VTB Capital.

Коченов оставя три деца. Според медийни публикации те живеят с бившата съпруга на починалия.

Това е поредният случай на смърт на известни хора от Русия при съмнителни обстоятелства, откакто Кремъл започна войната в Украйна на 24 февруари тази година. С живота си се разделиха високопоставени мениджъри от енергийната индустрия в държавата на Владимир Путин, както и олигарси, някога приближени до владетеля на Кремъл.

"Паднал през прозореца" бе и версията на руските медии и власти, когато председателят на съвета на директорите на руската петролна компания "Лукойл" Равил Маганов бе открит мъртъв през септември пред московска болница. По ирония на съдбата Путин посети същата болница няколко часа след новината, защото там се поклони пред починалия бивш руски държавник Михаил Горбачов.

(Само)убийство? Редица руски олигарси, близки до Газпром и Новатек, бяха открити мъртви през 2022


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024