Отсрочка или пълно вето на петролното ембарго: Какво иска България от ЕК Снимка: © Getty Images

Преговорите в ЕС за налагане на ембарго върху вноса на руски петрол продължават да буксуват, а България може да прибегне до използване на правото си на вето, ако не получи изключение от забраната за ползване на суров нефт и рафинирани продукти.

"Ще се борим до последно. Ако нещата "опрат до кокала", най-вероятно - да, ще наложим вето", каза председателят на Комисията по енергетика в НС Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" в интервю за bTV.

Проблемите с рафинерията на "Лукойл" в Бургас обаче може да се окажат "много силен дефект" в позицията на България, според бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков.

"Най-голямата петролна рафинерия на Балканския полуостров - въпреки милиардните си приходи - от много време работи на загуба. Чрез трансферното ценообразуване цялата печалба от тези приходи отива директно в Русия. Това за съжаление много отслабва нашата позиция", коментира Трайков.

До момента няма окончателно решение на ЕС за това дали България може да получи 2-годишен преходен период, за да може да замени "безболезнено" вноса на руски нефт. Това вече беше договорено в полза на Унгария, Словакия и Чехия заради това, че държавите нямат излаз на море и не могат веднага да организират алтернативни доставки. Междувременно Виктор Орбан даде сигнал, че дори това изключение не е приемливо за Унгария, а ще настоява за 5-годишно отлагане на петролното ембарго в Русия за Унгария.

Позицията на България е, че невъзможността за бърз преход към алтернативни източници нефт важат и за България заради технологичния процес на "Лукойл".

"Ние зависим от руски петрол, който се рафинира в Бургас. Това към момента виждаме, че успява да задържи цените на нивата, които са днес. В цяла Европа цените са доста по-високи. Основната цел на правителството е да защити българския интерес и горивата да останат на цените, на които са в момента. Унгария, Словакия и Чехия казват, че не могат в такъв период (до края на 2022 г.) да заменят руския петрол - смятаме, че това важи и за нас", казва Радослав Рибарски.

Трайков коментира, че българските потребители така или иначе не виждат особен ефект от факта, че руският суров петрол се продава с много големи отстъпки в последните месеци.

"Ако сме решили да наложим вето, да извадим ревизионните актове на НАП за рафинерията в Бургас, за да се види какви ангажименти е поело предприятието за плащане на данъци и изсветляване на дейността, за пренастройване на финансовите потоци, така че те да не ощетяват българската държава и да не отиват директно в Русия", казва Трайчо Трайков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023