Снимка: © Getty Images

Преговорите в ЕС за налагане на ембарго върху вноса на руски петрол продължават да буксуват, а България може да прибегне до използване на правото си на вето, ако не получи изключение от забраната за ползване на суров нефт и рафинирани продукти.

"Ще се борим до последно. Ако нещата "опрат до кокала", най-вероятно - да, ще наложим вето", каза председателят на Комисията по енергетика в НС Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" в интервю за bTV.

Проблемите с рафинерията на "Лукойл" в Бургас обаче може да се окажат "много силен дефект" в позицията на България, според бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков.

"Най-голямата петролна рафинерия на Балканския полуостров - въпреки милиардните си приходи - от много време работи на загуба. Чрез трансферното ценообразуване цялата печалба от тези приходи отива директно в Русия. Това за съжаление много отслабва нашата позиция", коментира Трайков.

До момента няма окончателно решение на ЕС за това дали България може да получи 2-годишен преходен период, за да може да замени "безболезнено" вноса на руски нефт. Това вече беше договорено в полза на Унгария, Словакия и Чехия заради това, че държавите нямат излаз на море и не могат веднага да организират алтернативни доставки. Междувременно Виктор Орбан даде сигнал, че дори това изключение не е приемливо за Унгария, а ще настоява за 5-годишно отлагане на петролното ембарго в Русия за Унгария.

Позицията на България е, че невъзможността за бърз преход към алтернативни източници нефт важат и за България заради технологичния процес на "Лукойл".

"Ние зависим от руски петрол, който се рафинира в Бургас. Това към момента виждаме, че успява да задържи цените на нивата, които са днес. В цяла Европа цените са доста по-високи. Основната цел на правителството е да защити българския интерес и горивата да останат на цените, на които са в момента. Унгария, Словакия и Чехия казват, че не могат в такъв период (до края на 2022 г.) да заменят руския петрол - смятаме, че това важи и за нас", казва Радослав Рибарски.

Трайков коментира, че българските потребители така или иначе не виждат особен ефект от факта, че руският суров петрол се продава с много големи отстъпки в последните месеци.

"Ако сме решили да наложим вето, да извадим ревизионните актове на НАП за рафинерията в Бургас, за да се види какви ангажименти е поело предприятието за плащане на данъци и изсветляване на дейността, за пренастройване на финансовите потоци, така че те да не ощетяват българската държава и да не отиват директно в Русия", казва Трайчо Трайков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

bTV и Нова ТВ: Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е контактувал с полицайка от Първо РПУ

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос