Отсрочка или пълно вето на петролното ембарго: Какво иска България от ЕК Снимка: © Getty Images

Преговорите в ЕС за налагане на ембарго върху вноса на руски петрол продължават да буксуват, а България може да прибегне до използване на правото си на вето, ако не получи изключение от забраната за ползване на суров нефт и рафинирани продукти.

"Ще се борим до последно. Ако нещата "опрат до кокала", най-вероятно - да, ще наложим вето", каза председателят на Комисията по енергетика в НС Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" в интервю за bTV.

Проблемите с рафинерията на "Лукойл" в Бургас обаче може да се окажат "много силен дефект" в позицията на България, според бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков.

"Най-голямата петролна рафинерия на Балканския полуостров - въпреки милиардните си приходи - от много време работи на загуба. Чрез трансферното ценообразуване цялата печалба от тези приходи отива директно в Русия. Това за съжаление много отслабва нашата позиция", коментира Трайков.

До момента няма окончателно решение на ЕС за това дали България може да получи 2-годишен преходен период, за да може да замени "безболезнено" вноса на руски нефт. Това вече беше договорено в полза на Унгария, Словакия и Чехия заради това, че държавите нямат излаз на море и не могат веднага да организират алтернативни доставки. Междувременно Виктор Орбан даде сигнал, че дори това изключение не е приемливо за Унгария, а ще настоява за 5-годишно отлагане на петролното ембарго в Русия за Унгария.

Позицията на България е, че невъзможността за бърз преход към алтернативни източници нефт важат и за България заради технологичния процес на "Лукойл".

"Ние зависим от руски петрол, който се рафинира в Бургас. Това към момента виждаме, че успява да задържи цените на нивата, които са днес. В цяла Европа цените са доста по-високи. Основната цел на правителството е да защити българския интерес и горивата да останат на цените, на които са в момента. Унгария, Словакия и Чехия казват, че не могат в такъв период (до края на 2022 г.) да заменят руския петрол - смятаме, че това важи и за нас", казва Радослав Рибарски.

Трайков коментира, че българските потребители така или иначе не виждат особен ефект от факта, че руският суров петрол се продава с много големи отстъпки в последните месеци.

"Ако сме решили да наложим вето, да извадим ревизионните актове на НАП за рафинерията в Бургас, за да се види какви ангажименти е поело предприятието за плащане на данъци и изсветляване на дейността, за пренастройване на финансовите потоци, така че те да не ощетяват българската държава и да не отиват директно в Русия", казва Трайчо Трайков.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024