Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса Снимка: © Screenshot

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията и да компенсира бизнеса. Те са свързани с високите цени на горивата и включват търговците да получават отстъпка за гориво, ако доставят стоки до магазини в слабо населени райони.

Тези намерения изрази министърът на икономиката Никола Стоянов в интервю за Nova, като подчерта, че мярката ще има "социален, а не масов аспект".

„Мислим една от тях да е съчетана с мерките по отношение на храните – да се финансира част от логистиката към ниско населени райони, които са останали без магазини. Идеята ни е тези мерки да са социални с оглед на цените на горивата. В момента не мислим за подобна масова мярка за всички, каквато беше отстъпката от 25 ст. за литър гориво", обясни той.

Отстъпката от 25 стотинки не беше продължена тази година, а вместо това беше заменена с нова програма за подпомагане, но само за определени групи от населението.

Стоянов коментира и високите цени на хранителните стоки, като допусна, че проблемът най-вероятно е навсякъде по веригата и "съвкупността от тези проблеми от различните звена по веригата води до едно необосновано поскъпване".

Той изтъкна и правителствения сайт за следене на цените на основни продукти, който беше пуснат в петък. По думите на Стоянов, сайтът дава много добра информираност на потребителите, но все пак министърът няма очакванията, че с него цените ще паднат.

„Не очакваме чрез сайта да намалим цените. През него можем да наблюдаваме процесите и тенденциите. Ако на сайта цената на едро пада, но на дребно се качва ще виждаме, че има проблем по веригата", уточни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024