Оттеглянето на Лена Бориславова, или когато жълтите медии редят листите Снимка: © bTV

"Продължаваме промяната" ще се яви на предсрочни избори без най-разпознаваемото си лице наред с Кирил Петков и Асен Василев.

Лена Бориславова се самоотстрани от листите, за да не "отклонява вниманието" на избирателите с присъствието си - по нейните думи. Или не издържа на помията (разбираемо), или някой "доброжелател" я е посъветвал да го направи - така както посъветваха партията да не влиза в предизборни коалиции.

И в двата случая - в българската политика няма място за жена, която не отговаря на профила "Бойко Борисов в пола".

За 7 месеца ПП не успяха да отбият най-грозните атаки от страна на опозицията и опорните ѝ жълти медии срещу Лена Бориславова. Сигурно никой не помни, че тя прекара общо 12 дни в парламента, но ще се запомни грубият тон по неин адрес, който продължи до край - в нейно отсъствие.

Пропит от джентълменска деликатност, Тошко Йорданов я обсъждаше по малко име или я наричаше "лицето", "госпожицата" и "сътрудничката", като намери за уместно да се присмива на дипломата ѝ от Харвард.

Радомир Чолаков от ГЕРБ,сериозен професионалист и отдаден православен християнин, обиждаше 32-годишната жена с думите "бушона Лена Бориславова". Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов подхвърляше успокоителни хапчета на трибуна в един от случаите, в които годеникът ѝ Мирослав Иванов водеше заседанията.

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов - заслужил носител на титлата "Мозъка" - коментираше с подигравка дали решенията ѝ като юрист били "блестящи" или не. Да, точно толкова ниско падна нивото.

Дори при свалянето на Никола Минчев като председател на Народното събрание опозицията не си позволяваше да го унижава с подобни грубости - напротив, тогава хора като Йордан Цонев го изпратиха с похвали.

Най-жалкото е, че простащината не получи отпор поне от жените в Народното събрание - напротив.

Председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова - която забрави как на 30 години излезе от анонимност в русенския Общински съвет, за да стане депутат, а малко след това и министър - си позволи да говори за "лекьосани парапети на властта" по време на дебата за вот на недоверие.

Изглежда Атанасова е забравила и как с три думи Бойко Борисов унищожи човешкото достойнство на една от най-лоялните ѝ съпартийки от самото създаване на ГЕРБ - Цвета Караянчева. Или че лидерът ѝ се гавреше по медиите с прическите "фъш фъш" на Менда Стоянова, докато тя беше най-високопоставената жена в управлението на финансите на държавата.

2 години по-късно отново Борисов даде легитимност на най-калната компроматна атака срещу Лена Бориславова. Морални крепители на нацията като Недялко Недялков и Петьо Блъсков превърнаха личния ѝ живот в мишена No.1 на медиите си и я съчлениха в някакъв странен хибриден образ на име "Лена-Киро-Миро". Издателят на ПИК дори продава плакати с нейна снимка и надпис "Продължаваме измамата" срещу 10 лв.

Единственото обяснение за Стокхолмския синдром на останалите жени в българската политика, наблюдаващи този перверзен линч е, че всяка от тях се страхува да не бъде следващата, за която се пазят двусмислени записи. Едно е сигурно - никой няма да я защити.

Нямаше и реакция в "Промяната", когато опозицията нарочи Бориславова за най-слабото звено по веригата между Министерски съвет и коалицията в Народното събрание.

Тя беше оставена да обира луфтовете на най-спорните решения в коалицията - от първия мораториум за цените на тока за битови потребители, през провалената смяна на председателя на КЕВР, от режима на плащанията към строителните фирми за съмнителните ремонти от времето на ГЕРБ, до недовършения законопроект за КПКОНПИ.

Темите, за които ПП трябваше да планират с дълъг хоризонт, гърмяха като фойерверки и се записваха на нейна сметка.

Главният прокурор Иван Гешев не си помръдна пръста по списъка с 20-те корупционери - случката обаче влезе във фолклора с лапсуса на Бориславова за справките в Google, а ПИК я кръстиха "Гуглена".

Ключовата политика на Кирил Петков за осветяване на заемите, които ББР е раздавала на политически обвързани "бенефициенти" по време на ГЕРБ, завърши със забрава - и с това започна прокурорската атака срещу тримесечния хонорар на Бориславова като юридически съветник на банката.

Проверките в старото ръководство на "Булгаргаз" заради отказаните допълнителни количества азерски газ също не стигнаха доникъде. Неспособността на новите шефове в държавната компания да осигурят слотове за LNG след войната в Украйна се замъглиха в говорилнята. Опозиционната атака срещу Лена Бориславова за коментарите ѝ около цените на горивото в американски танкери обаче още живее свой живот.

Предозирането на публиката с елементарни скечове за ролята на "секретарката на шефа" не проблем само за Бориславова и близките ѝ, а за цялото общество. Защото може много да харесваме жени като финландския премиер Санна Марин или колежката ѝ от Нова Зеландия Джасинда Ардерн, но истината е, че ние оставихме жълтите медии да ни внушават, че сме по-близо до мачистко общество от 20 век, в което жените ги оценяваме основно по мъж или по красота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024