Оттеглянето на Русия от градовете покрай Киев разкри зверства срещу цивилни Снимка: © Getty Images

През последните дни руската армия се оттегли от няколко града в покрайнините на Киев, а оставените от нея гледки по улиците свидетелстват за зверства срещу цивилни.

В Буча само на една от улиците са открити поне 20 трупа на хора в цивилни дрехи, пише Франс прес, а The Observer съобщава за убито семейство с две деца, на осем и четири години, което се е опитвало да напусне окупираната територия.

Кметът на Буча Анатолий Федорук каза пред Франс прес, че 280 души са били погребани в масов гроб - жени, мъже и деца. Нова Сребреница - така е наричан украинският град, по аналогия със събитията в боснениския град през 1995 г.

Украинското министерство на отбраната съобщи, че "врагът използва деца като жив щит, за да придвижва конвоите си".

Президентът Володимир Зеленски обвини руската армия, че при изтеглянето си е поставила мини по домовете и труповете в градовете. В Ирпин са открити 643 експлозива.

Бившият главен прокурор на Международния наказателен съд Карла Дел Понте реагира на геноцида с призив за издаване на международна заповед за арест на руския президент Владимир Путин и го нарече "военнопрестъпник" пред швейцарския вестник "Тан".

Тя добави, че масовите гробове са ѝ напомнили на "най-лошите мигове от войната в бивша Югославия", но в случая евентуално разследване би било по-лесно, тъй като потърпевшата страна също иска такова.

Великобритания работи по събирането на доказателства за военни престъпления от страна на Русия, обяви външния министър Лиз Тръс.

В официалното си изявление късно в събота, президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е провел "смислен и приятен" разговор с британския премиер Борис Джонсън, който се е съгласил страната му да изпрати отбранителна помощ и да затвърди санкциите срещу Русия.

Същевременно Зеленски наблегна на факта, че Западът все още не е оказал съществена подкрепа, когато става дума за въздушната отбрана на Украйна: "Всяка руска ракета, която удря градовете ни, всяка бомба, стоварена върху хората и децата ни боядисва в черно историята, която ще описва всеки, от когото това решение зависи."

Британското Министерство на отбраната съобщава в последния си доклад за войната, че "въпреки активните опити на Русия да унищожи украинските способности за въздушна отбрана, Украйна продължава да предлага сериозен отпор на руските въздушни и ракетни операции". Това е рефлектирало "значително" и върху възможностите на атакуващата войска да реализира успешно настъпление на редица фронтове, казва се още в съобщението.

Украинският президент осъди и действията на държавния глава на Унгария Виктор Орбан: "Цяла Европа се опитва да спре войната, да възвърне мира. Тогава защо Будапеща се противопоставя - на нея и на всички цивилизовани държави? Защо?" повдигна темата Зеленски в деня на изборите в Унгария и добави, че не изпитва проблеми в това да говори открито: "Това се нарича честност - нещо, което липсва на господин Орбан. Може би го е загубил по тресето на връзките си с Москва."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024