Panther KF51 - най-новите танкове, които Украйна може първа да притежава Снимка: © Getty Images

Докато Украйна все още очаква доставките на танковете Abrams и Leopard, обещани ѝ от САЩ и Европа, тя може да получи и възможността да закупи още по-новите военни съоръжения - немските танкове от следващо поколение Panther KF51.

Германската оръжейна фирма Rheinmetall изглежда уверена, че идеята може да проработи, пише военният експерт Майкъл Пек* за изданието "Business Insider". Главният изпълнителен директор на Rheinmetall Армин Папергер посочва пред германския бизнес вестник "Handelsblatt", че Panther може да бъде доставен на Киев "за 15 до 18 месеца".

В момента компанията преговаря с украинските власти за евентуална сделка, като за сключването ѝ ще е необходимо одобрение и от германското правителство, което да разреши износа на Panther. Така Украйна може да стане първият купувач на мощните машини в света и всъщност да е една от малкото държави, които ще имат танкове от четвърто поколение.

Panther KF51 се разработва от 2016 г. Корпусът му е базиран на Leopard 2, който дебютира през 1979 г. Новата тежка машина обаче има допълнителни характеристики като 130-милиметрово гладкоцевно оръдие Future Gun System, което заменя стандартното 120-милиметрово, намиращо се в западните танкове като M1 Abrams, Leopard 2 и Challenger 2.

Отделно Panther разполага със собствени дронове камикадзе, модерна система за активна защита, автоматична система за зареждане и дигитално оборудване, което в бъдеще може да използва дори изкуствен интелект. Това на практика замества член на екипажа, което позволява в танка да има трима души, вместо четирима, каквато е практиката при западните танкове.

Panther има и усъвършенствани функции. Сложните мрежови възможности му позволяват да бъде интегриран във вериги за поразяване "открий и стреляй", както и да контролира безпилотни наземни машини "wingman", които осигуряват възможности за въздушна защита и защита от дронове, според Rheinmetall.

Танкът беше представен по време на търговско изложение в Париж миналото лято и се смята за най-силния боен танк в света, според Handelsblatt.

Подобно на Abrams, оръдейният купол на Panther може да бъде управляван дистанционно, като екипажът е зад по-дебелата броня на корпуса на танка.

Забележително е също, че бойното тегло на "Пантер" е едва 59 тона. Най-новите Leopard 2A7 тежат 67 тона, а Abrams и Challenger - между 70 и 80 тона. По-леките превозни средства могат по-лесно да преминават през мостове или кални терени, а това е ключово за украинските бойни полета.

Няма съмнение, че Украйна се нуждае от повече танкове. Според нидерландския аналитичен сайт за отбрана Oryx от началото на войната Русия е загубила почти 2000 танка, а Украйна - около 500. Въпреки че Киев успя да компенсира някои загуби, като въведе в експлоатация над 500 пленени руски танка, тя все още ще се нуждае от чуждестранни тежки машини, тъй като конструкциите от съветската епоха, с които разполагаше преди войната, са унищожени или износени.

Въпреки това има и едно наум. До момента нито една армия все още не е закупила Panther KF51, а дори и най-добрите нови оръжия имат проблеми в началото на експлоатацията. Ако Украйна стане първата, която разполага с този танк, тогава тя ще бъде и първата, която ще трябва да се справя с евентуални грешки, които са неизбежни при новите съоръжения. А при всички предизвикателства, пред които страната вече е изправена, може да се окаже рисковано.


*Майкъл Пек е автор в областта на отбраната. Статиите му са публикувани във "Forbes", "Defense News", сп. "Foreign Policy" и други издания. Той има магистърска степен по политически науки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024