Баскетболният треньор Константин Папазов, който бе един от основните фаворити да получи Борисов отказа акциите на "Левски" от Божков, те отиват у Павел Колев съобщи, че до последния момент основният спонсор на „сините“ Васил Божков е имал два варианта за прехвърляне на ценните книжа – или на него, или на премиера Бойко Борисов. В крайна сметка бизнесменът избра втория вариант.

По думите на Папазов, това е политическа пиеса в опит да се дискредитира министър-председателят, който в крайна сметка отказа да приеме акциите.

„Беше разколебан. Имаше две опции – Тити Папазов или Бойко Борисов“, каза баскетболният треньор в интервю за „Тази сутрин“ по bTV. „По никакъв начин не съм опитвал да му влияя. Това е лично негово решение. Аз умишлено не заех позиция, изслушах го и го изчаках. Той дори ми се обади и ми каза: „На теб ги пращам утре. Впиши твоето име и на когото ти прецениш“. Поздравих го“.

„След обещанието на г-н Божков отпреди няколко дни хората му се радваха, а сега се обърнаха срещу него. Трябва да има почтеност. Умолявам г-н Попов и г-н Божков да се опитат да измият срама от тази лошо изиграна пиеса", каза Папазов.

"Лошо изиграна пиеса от възможно най-лошите актьори. В продължение на 15 дни живяхме с мисълта, че акциите ще дойдат в България и ще търсим решение, за да не се стигне до фалит на Левски. Водих много разговори с г-н Божков. Акциите на футболния клуб са точно толкова стойностни, колкото косите на Васил Левски в музея. Все едно някой да ги вземе и да ги развява. Целта на случилото се вчера беше да бъде злепоставен премиерът Бойко Борисов и самата институция, която той представлява. Дали той толкова лесно ще се закачи?", попита Тити Папазов.

Говори за фалит, но малко по-късно, в интервю за БНТ, баскетболният треньор заяви: „Няма никакви индикации „Левски“ да фалира. Клубът има валиден лиценз“.

Преди дни изпълнителният директор на „сините“ Павел Колев обяви, че в клубната каза има едва около 10 хиляди лева. Папазов се обърна към привържениците на „Левски“, от които се очаква да продължат да помагат финансово на клуба.

"Синята" общност трябва да помогне, за да спечелим време. Обръщам се не с просия, а с молба. На 24 май Левски празнува рожден ден. На рожден ден се ходи с подарък. Целта ни е да съберем 1,5 млн. лева", призова баскетболният треньор.

Тодор Батков: Акциите не са ничии

Бившият собственик на „Левски“ Тодор Батков съобщи в „Тази сутрин“ по bTV, че акциите в момента не принадлежат на никого и настоящият собственик на клуба може да анулира джирото към премиера, което е направено още на 8 май.

„Големият спор е чия собственост са акциите в момента. Започнала е процедурата по прехвърлянето от Георги Попов към премиера Бойко Борисов, но тази процедура е спряна, прекъсната. Акциите в момента не са ничии. Прехвърлянето на поименни акции става с джиро в писмена форма, не е записано в закона, че другата страна трябва да изрази съгласие и да приеме, че поема качеството на собственик. Не е записано, но е логично. Прехвърлянето става със сделка между двете страни“, каза Батков.

Вчера, след повече от час хаос пред сградата на Министерски съвет, Бойко Борисов официално отказа да приеме ценните книжа с аргумента, че това е "несериозно". Малко след това стана ясно, че те са били връчени на изпълнителния директор на "Левски" Павел Колев чрез журналиста Сашо Диков, който играе ролята на "куриер". Това се случи в 12:00 ч. Малко след това обаче самият Колев каза, че промяна в собствеността няма - тя продължава да е на Георги Попов и Васил Божков.

"Доста съм разтревожен. Това, което стана вчера, много ме разочарова. Очаквах г-н Божков да постъпи като мен преди няколко години, когато вече нямах възможност да издържам финансово клуба. Тогава аз просто предадох безвъзмездно акциите на новите акционери и продължих да обичам „Левски“. Очаквах Божков да даде акциите на Тити Папазов или на феновете. Имаше и вариант да ги прехвърли на самото дружество", заяви Батков.

Припомняме, че фактическият собственик на "Левски" е Георги Попов, който е в ОАЕ заедно с Божков. Той притежава 86,6% от пакета акции, 10% имат привържениците от Тръст "Синя България", а останалите са в ръцете на дребни инвеститори. Васил Божков бе основен спонсор на клуба чрез "Национална лотария", но когато държавата отне лиценза ѝ, той вече нямаше как да подкрепи финансово "Левски". Затова съобщи, че изпраща акциите в България.

„Папазов няма да злоупотреби с акциите. Той е чист човек. В най-тежките години, през 2015, той, без знанието на съпругата си, изтегли влог за близо 100 хиляди евро, за да помогне на клуба. Допреди 2 години му ги връщах от моите пари“, каза бившият собственик на „сините“.

В края на интервюто Батков призова хората да проявят „разум“. „Все пак става дума за акциите на нещо голямо, може би най-голямото в България – „Левски“. Ако не можете да помогнете, поне не пречете“.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Борисов отказа акциите на "Левски" от Божков, те отиват у Павел Колев

"Левски" вече се казва "Бате Борисов": най-добрите шеги за сагата с акциите на клуба

И все пак: Кой е собственик на акциите на "Левски"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори