Парламентът избра новите конституционни съдии за 9 години в разрез с решение на КС (Обновена) Снимка: © Screenshot

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков са избрани за конституционни съдии. Решението на парламента беше взето с мнозинството от гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Според опозицията обаче изборът е направен в противоречие на решение на самия Конституционен съд от 11 януари, което влиза в сила от утре (20 януари). В него се посочва, че новите съдии трябва да бъдат избрани за седем години вместо за девет. В проекторешението на парламента обаче е написано, че Атанасова и Белазелков се избират за период от девет години.

По закон мандатът на конституционен съдия е девет години. Парламентът трябваше да е попълнил квотата си в КС още преди 2 години, след като мандатите на съдиите Анастас Анастасов и Гроздан Илиев изтекоха съответно през 2021 и 2022 г. Оттогава органът работи в непълен състав. Преди настоящата продецура по избор президентът Румен Радев попита КС дали новоизбраните ще имат пълен 9-годишен мандат или от времето им на поста ще се брои от момента, в който Народното събрание е трябвало да излъчи свои представители, но не го е направило. КС реши единодушно, че ефективният мандат на новите съдии ще е 7 години.

След края на гласуването за Атанасова и Белазелков лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ ще сезира Конституционния съд по въпроса за мандата.

Новите конституционни съдии очаквано бяха избрани с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Очакваната съпротива срещу кандидатурата на Атанасова вътре в ПП-ДБ в крайна сметка доведе само до един глас "против" от парламентарната група. "Зелено движение" - част от ПП-ДБ, заяви преди ден, че няма да подкрепи представителката на ГЕРБ. В крайна сметка само един депутат гласува срещу нея, а други 7 от ПП-ДБ не участваха във вота.

В дебата преди това лидерът на ПП-ДБ Христо Иванов обясни подкрепата си за номинацията на Десислава Атанасова. Той изтъкна, че натрупаният политически опит на досегашната председателка на ПГ на ГЕРБ е "релевентен".

"Изборът на хора от политическият терен не е прецедент в България. Нещо повече - това отразява, че тълкуването на Конституцията е част от политическия процес в страната", заяви Иванов.

По повод кандидатурата на Атанасова съпредседателят на ПП-ДБ допълни още, че в сложния политически процес "ние всички трябваше да се променим и да преоценим своите позиции".

"Днес приемам, че ще бъдем критикувани и атакувани, но смятам, че предложенията, които сме направили, са легитимни", каза той.

Ето някои от ключовите развития по време на дебата:

11:30 ч. Опозицията поиска редакция на проекторешението

Депутатът от БСП Георги Свиленски критикува текста на решението, с което ще бъдат избрани новите представители в органа. Той каза, че в проекторешение пише, че двамата кандидати ще бъдат избрани за девет години вместо за седем години.

Свиленски критикува и друга част от текста на предложението - в него е посочено, че Атанасова ще бъде избрана на мястото на Илиев, а Белазелков на това на Анастасов. В същото време обаче не е посочено на чие място би била избрана Цвета Рангелова - ако в крайна сметка тя бъде одобрена от парламента.

В отговор на Свиленски, председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски се включи и се провикна, че Рангелова ще заеме "мястото на Янаки Стоилов" - който всъщност е назначен от президента Румен Радев.

Впоследствие председателят на Народното събрание Росен Желязков обясни, че начинът, по който са написани предложенията, следва азбучният ред.

Свиленски поиска проекторешението да бъде редактирано и да отпадне конкретният период, че съдиите ще бъдат избрани за 9 години вместо за очакваните 7. Депутатите обаче отхвърлиха тези предложения.

10:30 ч. Партиите представиха кандидатурите, опозицията ги критикува

Парламентарните групи представиха в пленарната зала трите номинации за конституционни съдии, като дебатите по този въпрос преминаха в нападки от страна на опозицията.

Никола Минчев от ПП-ДБ представи номинацията на Борислав Белазелков, като изтъкна, че е специалист по гражданско право и опитът му включва участия в реформи за различни законодателства.

Екатерина Захариева от ГЕРБ представи кандидатурата на Десислава Атанасова, като я представи като "почтен и уважаван човек", който проявява диалогичност в тежки ситуации" и би изпълнява длъжността си независимо и в интерес на обществото.

Кандидатурата на Цвета Рангелова беше изложена от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който се фокусира върху нейната биография като адвокат и член на парламентарната комисия по правни въпроси.

В залата присъстват и тримата номинирани, като Атанасова и Рангелова заеха обичайните си депутатски места в залата, докато присъствието на Белазелков трябваше да бъде подложено на специално гласуване.

Изказвания по кандидатурите направиха предимно депутати от опозицията, които критикуваха предложенията на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Независимият народен представител Радостин Василев обърна специално внимание на номинацията на Атанасова, като изтъкна, че тя е "добър парламентарист от престъпната организация ГЕРБ". Той заяви, че депутатът от ГЕРБ е в "много тежък конфликт на интереси и не може да бъде безпристрастна" като конституционен съдия.

09:30 ч. Дебатите няма да се излъчват по БНТ и БНР

Изслушването на кандидатите за конституционни съдии няма да се излъчва пряко по БНТ и БНР, както предложи опозицията.

Парламентарното мнозинство в лицето на "Продължаваме промяната-Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС отхвърлиха предложението.

От ГЕРБ 41 народни представители гласуваха "против", а 22 се въздържаха. От ПП-ДБ само трима депутати гласуваха "за", 19 "против", а 27 с "въздържал се". Всички представители на групата на ДПС гласуваха против предложението, направено от "Възраждане".

09:00 ч. Пленарното заседание започва

Депутатите приеха избора на следващите конституционни съдии да влезе в дневния ред на парламента като точка първа. Предложението беше прието със 144 гласа "за" и 59 "против".

07:30 ч. Парламентът избира следващите двама конституционни съдии

Народното събрание ще обсъди и гласува в петък кандидатурите за нови конституционни съдии. Свободните позиции са точно две, а за тях са издигнати трима кандидати.

Това са Борислав Белазелков, който е номиниран от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), Десислава Атанасова, която е предложена от ГЕРБ-СДС, и Цвета Рангелова - от "Възраждане".

В четвъртък и тримата кандидати бяха изслушани пред парламентарната комисия по конституционни въпроси.

При издигането на кандидатурите парламентарното мнозинство в лицето на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, обявиха, че ще подкрепят Атанасова и Белазелков. За избран се смята кандидатът, събрал повече от половината от гласовете на присъстващите депутати.

Подкрепата за номинацията на Атанасова обаче създаде разнобой в групата на ПП-ДБ, след като "Зелено движение" - част от коалицията, заяви, че няма да подкрепи кандидатурата ѝ за конституционен съдия. Кандидатурата на досегашния председател на ПГ на ГЕРБ беше символично подкрепена от съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов, както и от Бойко Борисов като лидер на ГЕРБ и от Делян Пеевски като председател на ПГ на ДПС.

Съответно - Борисов и Пеевски са се подписали и под кандидатурата на бившия върховен съдия Борислав Белазелков, като гарантират, че ще го подкрепят и при избора в пленарна зала.

От "Зелено Движение" обаче призовават всички депутати от ПП-ДБ да "останат верни на принципите, в името на които сме се обединили, като гласуват „против” тези две номинации". Но ако всички останали в ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС гласуват заедно, гласовете им са достатъчни, за да прокарат двете номинации на Атанасова и Белазелков.

Конституционният съд работи в непълен състав от ноември 2021 г., когато изтече мандатът на Анастас Анастасов, а през март 2022 г. изтече и този на Гроздан Илиев - като и двамата бяха от квотата на парламента. Оттогава съдът заседава в състав от десетима членове.

Конституционните съдии се избират за 9 години, но сега новите съдии ще работят 7 години, тъй като Народното събрание трябваше още преди две години да е избрало своите представители в органа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024