Депутатите одобриха договора за още 8 изтребителя F-16, продължават с дебати за изборните промени Снимка: © Lockheed Martin

Новината е обновена в 12:40 на 25 ноември


Със 152 гласа "за" парламентът одобри ратификацията на договора за покупка на още 8 броя изтребителя F-16 Block 70.

Решението беше гласувано с подкрепата на ГЕРБ, мнозинството от "Продължаваме Промяната", ДПС, "Демократична България", "Български възход". БСП и "Възраждане" очаквано гласуваха против, а 7 депутати от ПП се въздържаха.

Договорът беще ратифициран на първо и второ четене в рамките на едно заседание. Това ще се случи след почивката на депутатите.

Народното събрание отложи изслушването на служебния премиер Гълъб Донев и вкара за обсъждане промените в Изборния кодекс, с които на практика се връща гласуването с хартиена бюлетина. Вчера темата също беше разисквана , но народните представители успяха да приемат само заглавието на законопроекта.

Какво гласуваха депутатите за 8-те изтребителя F-16?

Освен новите 8 изтребители в инвестиционния проект, приет от Народното събрание на 4 ноември 2022 г., са включени боеприпаси, средства за обучение на Военновъздушните ни сили, поддръжка и резервни части.

  • След влизането в сила на закона за ратификация министърът на външните работи трябва да уведоми Вашингтон и за изпълнение на националните процедури.
  • Сроковете са важни, тъй като параметрите на офертата, предложена от САЩ и производителя Lockheed Martin, изтичат на 15 декември т.г.

Покупката на нови 8 американски изтребителя е втората част от инвестиционния разход от 2019 г. Първите самолети вече са поръчани, но пандемията от коронавирус доведе до забавяне на доставката им до 2025 г.

При сделката преди 3 години България нямаше право на разсрочено плащане, тъй като нямаше история с покупка на оръжие от САЩ. Сега вече поетапното осигуряване на финансовия ресурс е възможен. Вторият договор е на стойност 2,6 млрд. лв.

В началото на ноември инвестиционния разход за новите изтребители беше одобрен както от комисията по отбрана, така и от депутатите в пленарната зала.

Тогава служебният министър на отбраната Димитър Стоянов благодари на депутатите, но подчерта, че вече поръчаните 8 американски самолета няма да са достатъчни за носенето на бойно дежурство и намекна, че страната ще трябва да търси нови решения за периода, когато руските МиГ-29 няма да могат да летят. Това ще се случи до 2023 г.

Служебният кабинет вече обяви, че търси заместващи самолети. До момента е ясно, че едно от писмата за оферта е изпратено към Швеция, която произвежда изтребители "Грипен". Кабинетът на президента Румен Радев твърди, че търси и други възможности.

За F-16

Aмepиĸaнcĸия изтpeбитeл oт чeтвъpтo пoĸoлeниe разполага с много модерна paдapнa cиcтeмa, ĸoятo ce бaзиpa нa тexнoлoгии, зaимcтвaни oт предшествениците мy oт пeтo пoĸoлeниe F-22 и F-35.

Pадарнaтa cиcтeмa нa F-16 Вlосk 70/72 мoжe дa cлeди нaд 20 цeли eднoвpeмeннo, като така позволява на пилотa да вижда пo-яcнo и по-надалеч - както във въздуха, така и на земята, дopи пpи лoши мeтeopoлoгични ycлoвия.

F-16 Вlосk 70/72 нocи paĸeти въздyx-въздyx, въздyx-зeмя, пpoтивoĸopaбни и тaĸтичecĸи paĸeти, бoмби c лaзepнo нacoчвaнe и дp. Именно той е изтpeбитeлят c нaй-гoлям бoeн oпит - oт нeгo ca пpoизвeдeни oĸoлo 4600 бpoя (3000 oт ĸoитo вce oщe лeтят), a въopъжeниeтo мy не спира да се модернизира.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024