Депутатите одобриха договора за още 8 изтребителя F-16, продължават с дебати за изборните промени Снимка: © Lockheed Martin

Новината е обновена в 12:40 на 25 ноември


Със 152 гласа "за" парламентът одобри ратификацията на договора за покупка на още 8 броя изтребителя F-16 Block 70.

Решението беше гласувано с подкрепата на ГЕРБ, мнозинството от "Продължаваме Промяната", ДПС, "Демократична България", "Български възход". БСП и "Възраждане" очаквано гласуваха против, а 7 депутати от ПП се въздържаха.

Договорът беще ратифициран на първо и второ четене в рамките на едно заседание. Това ще се случи след почивката на депутатите.

Народното събрание отложи изслушването на служебния премиер Гълъб Донев и вкара за обсъждане промените в Изборния кодекс, с които на практика се връща гласуването с хартиена бюлетина. Вчера темата също беше разисквана , но народните представители успяха да приемат само заглавието на законопроекта.

Какво гласуваха депутатите за 8-те изтребителя F-16?

Освен новите 8 изтребители в инвестиционния проект, приет от Народното събрание на 4 ноември 2022 г., са включени боеприпаси, средства за обучение на Военновъздушните ни сили, поддръжка и резервни части.

  • След влизането в сила на закона за ратификация министърът на външните работи трябва да уведоми Вашингтон и за изпълнение на националните процедури.
  • Сроковете са важни, тъй като параметрите на офертата, предложена от САЩ и производителя Lockheed Martin, изтичат на 15 декември т.г.

Покупката на нови 8 американски изтребителя е втората част от инвестиционния разход от 2019 г. Първите самолети вече са поръчани, но пандемията от коронавирус доведе до забавяне на доставката им до 2025 г.

При сделката преди 3 години България нямаше право на разсрочено плащане, тъй като нямаше история с покупка на оръжие от САЩ. Сега вече поетапното осигуряване на финансовия ресурс е възможен. Вторият договор е на стойност 2,6 млрд. лв.

В началото на ноември инвестиционния разход за новите изтребители беше одобрен както от комисията по отбрана, така и от депутатите в пленарната зала.

Тогава служебният министър на отбраната Димитър Стоянов благодари на депутатите, но подчерта, че вече поръчаните 8 американски самолета няма да са достатъчни за носенето на бойно дежурство и намекна, че страната ще трябва да търси нови решения за периода, когато руските МиГ-29 няма да могат да летят. Това ще се случи до 2023 г.

Служебният кабинет вече обяви, че търси заместващи самолети. До момента е ясно, че едно от писмата за оферта е изпратено към Швеция, която произвежда изтребители "Грипен". Кабинетът на президента Румен Радев твърди, че търси и други възможности.

За F-16

Aмepиĸaнcĸия изтpeбитeл oт чeтвъpтo пoĸoлeниe разполага с много модерна paдapнa cиcтeмa, ĸoятo ce бaзиpa нa тexнoлoгии, зaимcтвaни oт предшествениците мy oт пeтo пoĸoлeниe F-22 и F-35.

Pадарнaтa cиcтeмa нa F-16 Вlосk 70/72 мoжe дa cлeди нaд 20 цeли eднoвpeмeннo, като така позволява на пилотa да вижда пo-яcнo и по-надалеч - както във въздуха, така и на земята, дopи пpи лoши мeтeopoлoгични ycлoвия.

F-16 Вlосk 70/72 нocи paĸeти въздyx-въздyx, въздyx-зeмя, пpoтивoĸopaбни и тaĸтичecĸи paĸeти, бoмби c лaзepнo нacoчвaнe и дp. Именно той е изтpeбитeлят c нaй-гoлям бoeн oпит - oт нeгo ca пpoизвeдeни oĸoлo 4600 бpoя (3000 oт ĸoитo вce oщe лeтят), a въopъжeниeтo мy не спира да се модернизира.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024