Парламентът ще гласува отказа на Мария Габриел да бъде премиер на извънредно заседание днес

Народното събрание се събира днес на извънредно заседание, за да гласува оттеглената кандидатура за министър-председател на Мария Габриел.

Началото е обявено за 10ч.

Заседанието е свикано от председателя на парламента Росен Желязков и в дневния му ред е включена само една точка, а именно: гласуване по указа на президента Румен Радев, с който предлага на НС заявката на Габриел да състави кабинет и последвалото ѝ заявление, че окончателно оттегля кандидатурата си като министър-председател.

Габриел не възнамерява да посочи и състав на Министерския съвет, който да бъда гласуван в пленарната зала с мотива, че "липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство".

След като парламентът гласува подаденото вече заявление, на ход е президентът Румен Радев, който трябва да обяви когато ще връчи втория проучвателен мандат на втората по големина политическа сила - ПП-ДБ.

Предсрочните парламентарни избори обаче изглеждат неизбежни, тъй като от партията на Бойко Борисов вече заявиха, че няма да участват в преговори за правителство с втория мандат.

Това на практика означава, че партията предпочита нови предсрочни парламентарни избори, тъй като без нея не може да се състави парламентарно мнозинство в действащото Народно събрание. ДПС вече обяви, че ако получи третия мандат, ще го върне веднага и също настоя за "бързи избори", според изявление на съпредседателя Делян Пеевски.

БСП и ИТН излязоха със сходни позиции.


Кирил Петков: Ще поемем ясна отговорност с втория мандат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024