Снимка: © Булевард България

Оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер все пак ще бъде подложено на обсъждане и гласуване в пленарна зала, за да може процедурата по проучвателните мандати за съставяне на кабинет да може да продължи напред. 

Това е решението на Председателския съвет на Народното събрание, в което участва и правният съветник на президента Румен Радев - проф. Емилия Друмева.

Пламен Николов заяви отказа си от номинация малко след като Слави Трифонов обяви, че оттегля предложения кабинет на партията. Това даде основание на председателя на 46 Народно събрание Ива Митева да не внесе за гласуване указа на президента за избирането на кандидата за премиер, който вече изпълни проучвателния мандат с обявяването на състава на своето правителство. 

Депутати от ГЕРБ обаче обвиниха "Има такъв народ", че поставят началото на конституционна криза заради това, че парламентът така и не се произнася по указа на Радев. 

"Добре е че колегите, които бяха против изобщо да има обсъждания в пленарна зала, чуха и аргументите на проф. Друмева, че задължително трябва да има акт на Народното събрание. Едно писмо до президента в никакъв случай не е нормален ход на една конституционна процедура", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след срещата. 

Проектът за решение, който вероятно ще се подложи на гласуване в четвъртък, ще бъде подготвен от Ива Митева и правните експерти на 46 НС. 

Депутатите няма да гласуват по предложения състав на Министерски съвет, който беше обявен от Пламен Николов на 6 август. 

"Ще се произнесем единствено по волеизявлението на г-н Николов, свързано с неговия мандат като кандидат за министър-председател. Тази лична воля трябва да бъде зачетена, за да може конституционната процедура да приключи нормално", каза Десислава Атанасова. 

"Работата на народното събрание оттук нататък е да излезе с краен акт, за да затвори процедурата. В противен случай бихме създали прецедент, който ще минира всеки един мандат за следващите 100 години напред", каза междувременно Николай Хаджигенов ("Изправи се БГ"). 

Проф. Емилия Друмева, която е настоявала за произнасяне на Народното събрание по казуса с Николов, е специалист по конституционно право и е автор на учебник, по който студентите по право изучават основния закон. 

Тя е съдия в Конституционния съд в периода 2003-2012 г., университетски преподавател, била е и член на първия състав на Централната избирателна комисия след 1989 г. 

От януари 2017 г. тя е секретар на президента Румен Радев по правните въпроси. 

В Председателския съвет на Народното събрание влизат Ива Митева, шестимата заместник-председатели на 46 НС - Атанас Атанасов, Виктория Василева, Кристиан Вигенин, Мукаддес Налбант, Росица Кирова и Татяна Дончева, както и от председателите на шестте парламентарни групи или упълномощени техни заместници. 

Съветът провежда консултации по проектите за седмичната програма и съдейства "за постигане на съгласие при възникнали конфликти между различни парламентарни групи", както и по процедурни и организационни въпроси от дейността на Народното събрание. 


Слави оттегли проектокабинета на ИТН - но това ли е краят на мандата на Пламен Николов?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията