Партиите в 46-ия парламент са обсъдили на Председателски съвет две възможни дати за предстоящи избори две в едно – 7 и 14 ноември, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Народното събрание трябва да насрочи президентски избори на една от пет възможни дати - 24 октомври, 31 октомври, 7 ноември, 14 ноември, 21 ноември. Една от тях хипотетично може да съвпадне и с провеждането на още един национален вот - третите поредни парламентарни избори за 2021 г. Това ще се случи, ако 46-ият парламент не сформира управленско мнозинство с третия мандат.

Председателят на Народното събрание Ива Митева вече коментира, че президентският вот най-вероятно ще е през ноември. Изборният кодекс казва, че депутатите трябва да насрочат избори за държавен глава "не по-късно от 60 дни преди изборния ден" – тоест решението не може да се забавя след 21 септември.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви за избори 2 в 1, ако се стигне до нов предсрочен парламентарен вот, като „гаранция за висока избирателна активност и представителност“.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова призна днес, че вот "2 в 1" ще представлява по-сложен процес - по-дълго ще се търсят имената на избирателите в списъците и "поне един път и половина ще се увеличи времето за гласуване".

Според зам.-председателя на ЦИК Росица Матева съчетаването на изборите ще затрудни предизборната кампания, особено на онези политически сили, които няма да издигнат свой кандидат за президент.

„Тъй като при определяне на номерата в бюлетината – хартиената или електронната, водещ ще бъде жребият, който ще се тегли за президент и вицепрезидент - партията или коалицията, която е издигнала кандидат за президент и вицепрезидент, ще получи същия номер в бюлетината за парламентарните избори. Тези партии и коалиции, които не са издигнали свой кандидат, ще получат следващите номера в бюлетината отново чрез жребий", каза тя.

Според директора на доставчика на машините „Сиела Норма“ – Веселин Тодоров, избори 2 в 1 през есента ще спестят около 60-65 млн. лв. на държавата в сравнение с провеждане на отделни турове в различни дни.

При едновременни президентски и парламентарни избори през есента, ще се гласува с една карта - избирателят я поставя, появява се бюлетината за единия вид избори – гласува, после за другия – пак гласува, след което получава две отделни разписки. Той ги взема, връща картата и поставя двете разписки в съответната кутия.

По-късно днес в парламента ще има среща с представители на Централната избирателна комисия и доставчика на машините за гласуване "Сиела норма", за да се обсъдят проблемите със собствеността на машините, съобщи "Дневник". Фирмата твърди, че комисията ѝ дължи още 9 млн. лв. за устройствата.

България разполага с с около 11 хиляди машини, като на последните избори 450 от тях бяха предназначени за чужбина. Има и още 200-300 в резерв.


Избори 2 в 1: Кой, кога и как може да ги насрочи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му

САЩ и Южна Корея изстреляха 4 ракети в отговор на провокация на Северна Корея

Това се случва ден след като заради изстреляна от Северна Корея ракета принуди Япония да обяви тревога

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври

Един месец след бедствието - какво се случи на изборите в Каравелово, Богдан, Слатина, Розино и Столетово

Потвърди се смъртта на още двама души при взрива в "Арсенал"

Жертвите са мъж на 55 г. и две жени на 53 и 43 г.