Партиите са обсъдили две дати през ноември за провеждане на избори 2 в 1

Партиите в 46-ия парламент са обсъдили на Председателски съвет две възможни дати за предстоящи избори две в едно – 7 и 14 ноември, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Народното събрание трябва да насрочи президентски избори на една от пет възможни дати - 24 октомври, 31 октомври, 7 ноември, 14 ноември, 21 ноември. Една от тях хипотетично може да съвпадне и с провеждането на още един национален вот - третите поредни парламентарни избори за 2021 г. Това ще се случи, ако 46-ият парламент не сформира управленско мнозинство с третия мандат.

Председателят на Народното събрание Ива Митева вече коментира, че президентският вот най-вероятно ще е през ноември. Изборният кодекс казва, че депутатите трябва да насрочат избори за държавен глава "не по-късно от 60 дни преди изборния ден" – тоест решението не може да се забавя след 21 септември.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви за избори 2 в 1, ако се стигне до нов предсрочен парламентарен вот, като „гаранция за висока избирателна активност и представителност“.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова призна днес, че вот "2 в 1" ще представлява по-сложен процес - по-дълго ще се търсят имената на избирателите в списъците и "поне един път и половина ще се увеличи времето за гласуване".

Според зам.-председателя на ЦИК Росица Матева съчетаването на изборите ще затрудни предизборната кампания, особено на онези политически сили, които няма да издигнат свой кандидат за президент.

„Тъй като при определяне на номерата в бюлетината – хартиената или електронната, водещ ще бъде жребият, който ще се тегли за президент и вицепрезидент - партията или коалицията, която е издигнала кандидат за президент и вицепрезидент, ще получи същия номер в бюлетината за парламентарните избори. Тези партии и коалиции, които не са издигнали свой кандидат, ще получат следващите номера в бюлетината отново чрез жребий", каза тя.

Според директора на доставчика на машините „Сиела Норма“ – Веселин Тодоров, избори 2 в 1 през есента ще спестят около 60-65 млн. лв. на държавата в сравнение с провеждане на отделни турове в различни дни.

При едновременни президентски и парламентарни избори през есента, ще се гласува с една карта - избирателят я поставя, появява се бюлетината за единия вид избори – гласува, после за другия – пак гласува, след което получава две отделни разписки. Той ги взема, връща картата и поставя двете разписки в съответната кутия.

По-късно днес в парламента ще има среща с представители на Централната избирателна комисия и доставчика на машините за гласуване "Сиела норма", за да се обсъдят проблемите със собствеността на машините, съобщи "Дневник". Фирмата твърди, че комисията ѝ дължи още 9 млн. лв. за устройствата.

България разполага с с около 11 хиляди машини, като на последните избори 450 от тях бяха предназначени за чужбина. Има и още 200-300 в резерв.


Избори 2 в 1: Кой, кога и как може да ги насрочи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024