Партиите са обсъдили две дати през ноември за провеждане на избори 2 в 1

Партиите в 46-ия парламент са обсъдили на Председателски съвет две възможни дати за предстоящи избори две в едно – 7 и 14 ноември, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Народното събрание трябва да насрочи президентски избори на една от пет възможни дати - 24 октомври, 31 октомври, 7 ноември, 14 ноември, 21 ноември. Една от тях хипотетично може да съвпадне и с провеждането на още един национален вот - третите поредни парламентарни избори за 2021 г. Това ще се случи, ако 46-ият парламент не сформира управленско мнозинство с третия мандат.

Председателят на Народното събрание Ива Митева вече коментира, че президентският вот най-вероятно ще е през ноември. Изборният кодекс казва, че депутатите трябва да насрочат избори за държавен глава "не по-късно от 60 дни преди изборния ден" – тоест решението не може да се забавя след 21 септември.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви за избори 2 в 1, ако се стигне до нов предсрочен парламентарен вот, като „гаранция за висока избирателна активност и представителност“.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова призна днес, че вот "2 в 1" ще представлява по-сложен процес - по-дълго ще се търсят имената на избирателите в списъците и "поне един път и половина ще се увеличи времето за гласуване".

Според зам.-председателя на ЦИК Росица Матева съчетаването на изборите ще затрудни предизборната кампания, особено на онези политически сили, които няма да издигнат свой кандидат за президент.

„Тъй като при определяне на номерата в бюлетината – хартиената или електронната, водещ ще бъде жребият, който ще се тегли за президент и вицепрезидент - партията или коалицията, която е издигнала кандидат за президент и вицепрезидент, ще получи същия номер в бюлетината за парламентарните избори. Тези партии и коалиции, които не са издигнали свой кандидат, ще получат следващите номера в бюлетината отново чрез жребий", каза тя.

Според директора на доставчика на машините „Сиела Норма“ – Веселин Тодоров, избори 2 в 1 през есента ще спестят около 60-65 млн. лв. на държавата в сравнение с провеждане на отделни турове в различни дни.

При едновременни президентски и парламентарни избори през есента, ще се гласува с една карта - избирателят я поставя, появява се бюлетината за единия вид избори – гласува, после за другия – пак гласува, след което получава две отделни разписки. Той ги взема, връща картата и поставя двете разписки в съответната кутия.

По-късно днес в парламента ще има среща с представители на Централната избирателна комисия и доставчика на машините за гласуване "Сиела норма", за да се обсъдят проблемите със собствеността на машините, съобщи "Дневник". Фирмата твърди, че комисията ѝ дължи още 9 млн. лв. за устройствата.

България разполага с с около 11 хиляди машини, като на последните избори 450 от тях бяха предназначени за чужбина. Има и още 200-300 в резерв.


Избори 2 в 1: Кой, кога и как може да ги насрочи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024