Партията на Виктор Орбан напусна групата на ЕНП точно преди да бъде изключена Снимка: © European Union

Конфликтът между Европейската народна партия и "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан приключи с очаквана раздяла.

Унгарската политическа сила е подала известие до Манфред Вебер, че ще напусне групата на ЕНП в Европейския парламента. Минути по-рано обаче евродепутатите от дясната партийна коалиция са приели промяна в процедурните правила, с които дадоха "зелена светлина" за изключване на делегацията на "Фидес".

По информация на Радан Кънев (ЕНП/"Демократична България"), резултатът е бил 148 гласа "за", 28 "против" и 4 "въздържали се". Единадесет от гласовете "против" са дошли от представителите на унгарската политическа сила.

Той посочва, че гласуването е било "предпоследна крачка по един дълъг път, по който ЕНП се движи твърде бавно, но достатъчно сигурно", а "изключването на FIDESZ обединява, а не разделя християндемократите в Европа".

Кънев казва още, че евродепутатът от ГЕРБ/СДС в ЕНП Александър Йорданов се е изказал "в защита на Орбан и против промяната на правилата". Все пак не е ясно как точно са гласували членовете на ГЕРБ в Европарламента (всички те са част от групата на ЕНП).

"Фидес" разполага с 11 членове, но и без тях групата на Европейската народна партия ще остане най-голямата по численост (със 175 от 705 мандата) в ЕП.

Членството на Орбан в ЕНП е замразено още от пролетта на 2019 г. - кулминацията настъпи по време на предизборната кампания за Евроизборите, когато "Фидес" разлепи плакати из цяла Унгария с лицето на Джордж Сорос зад гърба на тогавашния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер и надпис "Имате право да знаете какво ви готви Брюксел!".

ЕНП е критикувана в продължение на години за безкритичния си подход спрямо серийните нарушения на върховенството на закона и натиска срещу медиите в Унгария под управлението на Виктор Орбан.

Когато вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова (Чехия, ALDE) нарече режима на Орбан "болна демокрация", унгарският премиер поиска оставката й.

В писмото на Орбан до Манфред Вебер, подписано от Виктор Орбан, се казва, че "докато стотици хиляди европейци са хоспитализирани, а лекарите ни спасяват животи, е крайно разочароващо да наблюдаваме как групата на ЕНП е парализирана от вътрешни административни проблеми и се опитва да заглуши и обезсили демократично избраните ни евродепутати".

Той нарича процедурните промени, гласувани в сряда, "вражески ход срещу Фидес и нашите избиратели".

"Това е недемократично, несправедливо и неприемливо. Затова ръководното тяло на Фидес реши да напусне незабавно групата на ЕНП. Евродепутатите ни ще продължат да говорят от името на хората, които представляват - нашите избиратели - и да защитават интересите на унгарския народ", се казва в писмото от Будапеща.

В ЕНП членуват повечето от големите центристко-десни партии на държавите членки на ЕС - ХДС и ХСС от Германия, "Републиканците" от Франция, "Нова демокрация" в Гърция, Народната партия на Испания, "Гражданска платформа" от Полша, както и българските ГЕРБ и "Демократична България".

Председател на партийното семейство е Доналд Туск, бившият премиер на Полша и бивш ръководител на Европейския съвет до 2019 г.


Да преминеш всички граници: Извънредното положение на Виктор Орбан

Кой е Йозеф Сайер: Приятелят на Орбан, който напусна политиката след скандално секс-парти

Защо ЕК не чува протеста срещу Виктор Орбан


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024