Първата позиция на принц Хари в частна компания: "Лайф коуч" Снимка: © Getty Images

Принц Хари започва работа като директор в стартъп от Силициевата долина, оценен на 1,7 млрд. долара. Херцогът на Съсекс влиза в компанията BetterUp, която осигурява професионален „коучинг“ и дава съвети на клиентите си за подобряване на психичното здраве, пишат Wall Street Journal, които първи съобщиха новината.

В сайта на BetterUp Хари е описан като „хуманитарист, защитник на околната среда и на психичното здраве“. Херцогът се надява да използва богатия си опит, за да „трансформира болката у хората“ в нещо позитивно, да им дава съвети за личностно развитие и да се консултира с тях в опит да „подобри“ живота им.

Това се случва само няколко седмици след като принц Хари и съпругата му Меган Маркъл дадоха интервю пред американската водеща Опра Уинфри, в което влязоха в конфронтация с британското кралско семейство. Маркъл обвини членове на монархическата фамилия в расизъм и говори за психическите си проблеми, които са я тласнали към мисли за самоубийство.

Меган и Хари се оттеглиха от кралските си роли преди година и първо заминаха за Канада, но след това се преместиха в Лос Анджелис. Сега херцогът на Съсекс заема първата си официална позиция в частна компания, откакто отказа да бъде част от монархическата фамилия. Освен това – той и съпругата му вече подписаха мултимилионни договори с Netflix и Spotify, с цел съвсем скоро да създават ексклузивно съдържание със своята „Archewell Productions“.

В компанията BetterUp в Калифорния принц Хари ще работи върху продуктовата стратегия и ще създава благотворителни сътрудничества. Той вече е работил в тесни колаборации с благотворителни организации за психичното здраве.

Херцогът създаде Invictus Games – събитие, в което ранени или болни членове на въоръжените сили могат да използват спорта като част от физическата и психическата си терапия. Отделно Хари започна благотворителната инициатива „Sentebale“, която цели да гарантира добро психично здраве сред младите хора, засегнати от ХИВ в африканските страни Лесото и Ботсвана.

„Искрено вярвам, че когато се концентрираме върху менталното здраве, това отключва потенциал и възможности, които никога не сме знаели, че притежаваме вътре в себе си. Както казват Кралските морски командоси – „всичко е състояние на ума“, каза херцогът, обявявайки новата си позиция.

Принц Хари е завършил Кралската военна академия във Великобритания и е служил в армията в продължение на 10 години. Има ранг „капитан“ и е участвал в две мисии в Афганистан.

„По време на прекараното десетилетие в армията научих, че не само трябва да изградим физическа устойчивост, но и психическа. В последвалите години промених представите си за това какво точно означава думата устойчивост, след като се срещах с хиляди хора, сред които и експерти, и се учех от тях“, каза принц Хари.

„Често, заради социални бариери, финансови трудности или стигма, твърде много хора не успяват да се фокусират върху психическото си състояние, докато не са принудени да го направят. Искам да променя тази идея, че за да потърсиш помощ, трябва задължително да се чувстваш опустошен отвътре“.

Алекси Робичо, който е съосновател и изпълнителен директор на BetterUp, смята, че ролята на Хари в компанията ще е „смислена и съдържателна“.

Двамата са се срещнали чрез общ приятел и са обсъдили съвместна работа миналата есен. Робичо не споменава какво възнаграждение ще получава херцогът и дали получава акции в бизнеса.

Стартъпът е основан през 2013, а наскоро получи 125 млн. долара от международни инвеститори, за да разшири бизнеса си. Така компанията е оценена на 1,7 млрд. долара. BetterUp има 2000 служители и около 300 бизнес клиенти, сред които Hilton, NASA, Chevron и Mars, пише The Guardian.

Фирмата, чиято централа е в Сан Франциско, казва, че се фокусира върху това „да промени света чрез силата на трансформацията на всеки човек“.

Точната позиция на принц Хари е „Chief Impact Officer“ – главен директор по влиянието – позиция, която набира популярност сред стартъп компаниите в Силициевата долина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024