Първи предупреждения за забавяне на доставките заради атаките в Червено море Снимка: © Getty Images

Първи предупреждения за забавяне на доставките заради атаките в Червено море

Шведският мебелен гигант Iкеа предупреди за потенциално забавяне в доставките на някои продукти, заради атаките на йеменските бунтовниците хути, които застрашават корабоплававнето в района на Суецкия канал.

Атаките зачестиха след началото на войната между Израел и признатата от Запада за терористична групировка „Хамас“.

Подкрепяните от Иран бунтовници използват дронове и ракети, за да атакуват чуждестранни кораби, превозващи стоки през пролива Баб ал-Мандаб.

Големите корабни компании обявиха, че пренасочват товарите за да избегнат опасността

Морският маршрут е особено важен защото по него минава около 30% от световните доставки на стоки в контейнери и над 10% от световния транспорт на петрол.

За да гарантира наличието на продуктите си, шведският мебелен гигант обяви, че търси алтернативни възможности за доставки,

Говорител на Ikea, цитиран от британската BBC, предупреди, че „ситуацията в Суецкия канал ще доведе до закъснения и може да доведе до ограничения в наличността за определени продукти на Ikea.“

От компанията съобщават, че търсят безопасен вариант за доставка на продуктите от мебелните им фабрики в Азия до Европа.

Избягването на Суецкия канал може да добави между седмица и 10 дни към маршрутите за доставки, защото налага заобикаляне на цяла Африка.

Според компанията за изследване на веригата за доставки Project 44 в резултат на това може да се усети от потребителите в следващите два месеца, когато наличните артикули се изчерпят, а планираните доставки - се забавят.

За да избегне рисковете в Червено море, но и от забавяне в доставките, американският търговец на облекло Abercrombie&Fitch планира да прехвърли доставките си по въздух, съобщи Bloomberg.

След зачестяването на ударите на йеменските бунтовници, световната икономика получи серия напомняния колко важен е тесният морски участък, който минава от проливите Баб-ел-Мандеб край бреговете на Йемен до Суецкия канал в северен Египет.

Нападенията с дронове и ракети на търговски кораби, каквито хутите извършват почти всеки ден от началото на декември, пораждат опасения, че това може да предизивка нарушаване на доставките или поскъпване на различни стоки и петрола.

Кои са хутите и защо атаките им в Червено море са опасни за световната икономика


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Барикадиралият се мъж в Пловдив се предаде след цяла нощ разговори с полицията

Осъденият за убийство полицай се предаде рано в петък сутринта

08:13 - 17.05.2024
Важно днес

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

07:49 - 17.05.2024
Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024
Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024