Първият албански премиер в Северна Македония  - необходим ход в името на членството в ЕС

С гласовете на досегашното управляващо мнозинство и в името на бъдещото членство в Европейския съюз парламентът в Северна Македония избра първия министър-председател на страната от албански произход.

Досегашният председател на Собранието Талат Джафери застава начело на т.нар.техническо правителство, чиято основна цел е подготовката на предсрочните избори в страната през месец май.

По закон 100 дни преди парламентарните избори се формира т.нар. техническо правителство - то беше въведено за първи път през 2016 г. по настояване на тогавашната опозиция, която твърдеше, че без тяхно участие не могат да се организират честни и демократични избори в страната.

Джафери получи подкрепа от управляващата коалиция на СДСМ и албанската партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), "против" гласуваха от опозиционната националистическа формация "Левица", а депутатите от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНО гласуваха с "въздържал се", въпреки че получават две министерски кресла във временнния кабинет.

В сегашното техническо правителство ВМРО-ДПМНО като най-голямата опозиционна партия взимат двама министри - на вътрешните работи и на труда и социалната политика, и трима заместник-министри - на финансите, на информационното общество и на земеделието.

"За мен не е важно, дали правителството е техничическо или за 100 дни. Основната ми задача ще е да продължа да изпълнявам вече започнатите политики и стратегически приоритети за интеграцията на гражданите и страната в Европейския съюз до 2030 г.", каза Джафери е речта си пред депутатите в началото на парламентарното заседание, като в основната част се обърна към тях на албански.

Досегашният председател на парламента ще е начело на кабинета до 8 май - датата, за която миналия месец основните политически сили постигнаха консенсус да се проведат предсрочните избори. Тя ще се съвпадне с очаквания втори тур на президентските избори, а първият вече е насрочен за 24 април.

Как се стигна до предсрочния вот?

От почти две години опозицията в Северна Македония призовава за предсрочни избори и обвинява сегашното управление в корупция и погазване на интересите на страната.

Отговорът на управляващите е един и същ: избори ще има, при условие, че опозицията подкрепи законовите промени, които ще позволят вписването на българското малцинство в Конституцията на страната.

А това от своя страна е условието на България да вдигне ветото срещу членството на Северна Македония в Европейския съюз, което е залегнало в и преговорната рамка.

Страната започна преговори за присъединяване към Европейския съюз през 2022 г., но и в момента те са в задънена улица заради ветото, което България наложи и след това свали, но и постави определени условия пред Скопие.

Целта на Северна Македония беше до края на миналата година да започне преговори за членство, но това така и не можа да се случи именно заради съпротивата на ВМРО-ДПМНЕ, която твърди, че може да договори по-добра преговорна рамка.

За да не се губи време в търсене на подкрепа, която очевидно, нямаше как да бъде дадена, президентът Стево Пендаровски предложи конституционните промени да останат като една от основните задачи пред следващия парламент в началото на лятото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024