Първият официален рожден ден на Чарлз III: Какво представлява парадът и откога се провежда Снимка: © Getty Images

Великобритания празнува официалния рожден ден на крал Чарлз III в събота с военен парад, наречен Trooping the Colour. Повече от 1400 войници, 200 коня и 400 музиканти участват в тази „велика демонстрация на военна прецизност, езда и фанфари“, както я описва Бъкингамският дворец.

Парадът се случва от повече от 260 години, през последните седем десетилетия от които патрон бе кралица Елизабет II (б.р. – миналата година празникът бе особено голям, тъй като бе отбелязан нейният платинен юбилей).

Тазгодишният Trooping the Colour е първият след кончината на най-дълго управлявалата кралица на Великобритания.

Той ще е по-различен и с това, че за първи път 1986 г. монархът ще поведе парада, яздейки кон. Кралица Елизабет II преустанови тази практика, когато навърши 60 години – въпреки че продължи да практикува любимото си занимание в уединение в имението си. Синът ѝ обаче редовно бе на кон по време на парадите за рождения ѝ ден.

Какво представлява церемонията Trooping the Colour?

Спектакъл има за цел да демонстрира подкрепа за монарха – техническия ръководител на британските въоръжени сили. В днешно време това е и демонстрация на меката сила на Великобритания, пише The Washington Post.

Кралят и наследниците: Бъкингамският дворец показа нови снимки на Чарлз и кралското семейство

Кодът в думите:

  • „Колоритът“ (от colour) се свързва със знаме, включващо униформения цвят и отличителните знаци на определена армейска част. Преди модерните комуникации „полковите цветове“ са били използвани като сборни пунктове в битка, помагайки на войниците да се ориентират къде трябва да застанат и отличавайки тяхната част от другите.
  • Частта „военния поход“ (от trooping) се свързва с младите офицери, които имат за задача да маршируват между редиците на войниците, показвайки тяхното знаме.

По време на церемониите в събота Чарлз ще извърши проверка на войските и накрая ще поведе гвардейците си обратно към Бъкингамския дворец, където ще се присъедини към другите членове на кралското семейство на балкона, за да наблюдава прелитането на Кралските военновъздушни сили.

Защо крал Чарлз има два рождени дни?

Традицията повелява монархът да има официален рожден ден през юни, когато се провежда тържеството на войските – съобразено с предпоставките за по-хубаво време.

Обичаят датира от 1748 г., когато крал Джордж II, който е роден през ноември, слива ежегодната лятна военна процесия с празнуването на рождения си ден.

Иначе, 74-годишният монарх е роден на 14 ноември 1948 г.

Колко струва церемонията Trooping the Colour?

Това винаги е големият въпрос за хората, които смятат, че монархията струва на данъкоплатците повече, отколкото си заслужава. Темата е още по-болезнена сега, съвсем скоро след пищната коронация на Чарлз миналия месец.

Министерството на отбраната, в отговор на искане по Закона за свобода на информацията, разкри, че през 2021 г. Trooping the Colour е струвало 59 662 паунда (около 76 000 долара), отишли за транспорт на коне и войници, конюшни, бали сено и др. Това не включва масовото разполагане на столичната полиция, което вероятно оскъпява сметката многократно.

Коронацията на Чарлз III: Пир по време на криза или мощен икономически стимул


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024