Снимка: © Getty Images

Алек Болдуин и още 21 души от снимачния екип на филма "Rust" ще бъдат съдeни от свой колега за престъпна небрежност по време на заснемането на продукцията. 

Главният осветител Серж Светной е завел първия съдебен иск след тежкия инцидент, при който Болдуин неволно застреля операторката Халина Хътчинс и рани режисьора Джоел Соуза с реквизитен пистолет. 

Светной твърди, че куршумът от оръжието е минал на разстояние от около 5 сантиметра от самия него.

Мъжът е бил шокиран при вида на простреляната Хътчинс, с която са били близки приятели. В жалбата си пред съда той казва, че е стоял до нея и я е успокоявал в продължение на 30 минути, докато тя е изгубила съзнание след стрелбата. 

"Моето сърце се разби, когато в прегръдките ми една майка, обляна в кръв, плачеше, че няма да види повече своето дете", пише Светной във Facebook.

Той твърди, че преди фаталния инцидент е предупреждавал за небрежността на снимачната площадка, а трагедията му е причинила "сериозен емоционален стрес", който ще го преследва завинаги.

Мъжът настоява да получи обезщетение, като претенциите му са насочени не само към Болдуин, но и към останалите продуценти на филма, спонсорите на продукцията, оръжейника Хана Гутиерес Рийд, асистент-режисьора Дейвид Холс и др. 

Серж Светной твърди, че продуцентите са искали да спестят пари, поради което са назначили недостатъчен брой служители на снимачната площадка и са привлекли оръжейник без необходимия опит. 

В иска му се твърди, че екипът не е получавал всекидневни инструктажи за безопасността, продуцентите не са организирали тренировъчни дни за боравене с оръжие и не са реагирали адекватно на два по-ранни инцидента, свързани с неволна стрелба. 

Оказва се и че хора от снимачната площадка са използвали реквизитните оръжия за стрелба за забавление, без да ръководителите на екипа да им забранят подобни практики. 

Светной твърди, че реквизиторът Сара Закри не е изпълнила задължението си да провери оръжието, преди да го предаде на оръжейничката. Рийд не е проверила или "е заредила револвера Колт с поне един боен патрон", казва той. 

Папараци спряха Алек Болдуин на пътя и го принудиха да говори за фаталния инцидент

Третият пробив по веригата на сигурността е при асистент-режисьора, който е предал пистолета на Алек Болдуин, като погрешно му е казал, че е зареден с халосни патрони. Болдуин, от своя страна, също не е направил проверка, преди да натисне спусъка по време на репетиция. Светной посочва, че реквизитните патрони се различават визуално от бойните. 

По време на инцидента на 21 октомври той казва, че е усетил "странно и ужасяващо свистене" от дясната си страна. Мъжът казва, че стъклото на очилата му е одраскано от материал, за който предполага, че е барут от изстрела. 

Филмът „Rust” е деветата лента, в която Светной и Хътчинс работят заедно. Осветителят твърди, че е приел да участва в продукцията, заради близките си отношения с Хътчинс.  

Междувременно адвокатът на оръжейничката на продукцията - Хана Гутерес Рийд, Джейсън Боулс заяви: "Ние сме убедени, че това е саботаж", както и че на Хана е бил заложен капан. Гутиерес-Рийд каза миналата седмица, че е проверила лично пистолета, използван от Болдуин, и не знае как боен куршум е попаднал вътре.

Според окръжния прокурор на Санта Фе Мери Кармак-Алтуис няма никакви факти и доказателства за саботаж.

Холивуд след инцидента с Алек Болдуин: Забранете бойните оръжия на снимачната площадка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция