Първо дело срещу Алек Болдуин: Куршумът му е минал на сантиметри от трети човек Снимка: © Getty Images

Алек Болдуин и още 21 души от снимачния екип на филма "Rust" ще бъдат съдeни от свой колега за престъпна небрежност по време на заснемането на продукцията.

Главният осветител Серж Светной е завел първия съдебен иск след тежкия инцидент, при който Болдуин неволно застреля операторката Халина Хътчинс и рани режисьора Джоел Соуза с реквизитен пистолет.

Светной твърди, че куршумът от оръжието е минал на разстояние от около 5 сантиметра от самия него.

Мъжът е бил шокиран при вида на простреляната Хътчинс, с която са били близки приятели. В жалбата си пред съда той казва, че е стоял до нея и я е успокоявал в продължение на 30 минути, докато тя е изгубила съзнание след стрелбата.

"Моето сърце се разби, когато в прегръдките ми една майка, обляна в кръв, плачеше, че няма да види повече своето дете", пише Светной във Facebook.

Той твърди, че преди фаталния инцидент е предупреждавал за небрежността на снимачната площадка, а трагедията му е причинила "сериозен емоционален стрес", който ще го преследва завинаги.

Мъжът настоява да получи обезщетение, като претенциите му са насочени не само към Болдуин, но и към останалите продуценти на филма, спонсорите на продукцията, оръжейника Хана Гутиерес Рийд, асистент-режисьора Дейвид Холс и др.

Серж Светной твърди, че продуцентите са искали да спестят пари, поради което са назначили недостатъчен брой служители на снимачната площадка и са привлекли оръжейник без необходимия опит.

В иска му се твърди, че екипът не е получавал всекидневни инструктажи за безопасността, продуцентите не са организирали тренировъчни дни за боравене с оръжие и не са реагирали адекватно на два по-ранни инцидента, свързани с неволна стрелба.

Оказва се и че хора от снимачната площадка са използвали реквизитните оръжия за стрелба за забавление, без да ръководителите на екипа да им забранят подобни практики.

Светной твърди, че реквизиторът Сара Закри не е изпълнила задължението си да провери оръжието, преди да го предаде на оръжейничката. Рийд не е проверила или "е заредила револвера Колт с поне един боен патрон", казва той.

Папараци спряха Алек Болдуин на пътя и го принудиха да говори за фаталния инцидент

Третият пробив по веригата на сигурността е при асистент-режисьора, който е предал пистолета на Алек Болдуин, като погрешно му е казал, че е зареден с халосни патрони. Болдуин, от своя страна, също не е направил проверка, преди да натисне спусъка по време на репетиция. Светной посочва, че реквизитните патрони се различават визуално от бойните.

По време на инцидента на 21 октомври той казва, че е усетил "странно и ужасяващо свистене" от дясната си страна. Мъжът казва, че стъклото на очилата му е одраскано от материал, за който предполага, че е барут от изстрела.

Филмът „Rust” е деветата лента, в която Светной и Хътчинс работят заедно. Осветителят твърди, че е приел да участва в продукцията, заради близките си отношения с Хътчинс.

Междувременно адвокатът на оръжейничката на продукцията - Хана Гутерес Рийд, Джейсън Боулс заяви: "Ние сме убедени, че това е саботаж", както и че на Хана е бил заложен капан. Гутиерес-Рийд каза миналата седмица, че е проверила лично пистолета, използван от Болдуин, и не знае как боен куршум е попаднал вътре.

Според окръжния прокурор на Санта Фе Мери Кармак-Алтуис няма никакви факти и доказателства за саботаж.

Холивуд след инцидента с Алек Болдуин: Забранете бойните оръжия на снимачната площадка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024