Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум" Снимка: © Народно събрание

С проверка на кворума най-възрастният депутат - 73-годишният Силви Кирилов от "Има такъв народ" откри първото заседание на 50-отото Народно събрание.

В пленарната зала се регистрираха 237 от 240 депутати и положиха клетва след речта на председателстващия.

"Народът ни постави изключително важни задачи и трябва да оправдаем доверието с чувство за отговорност. Аз лично ще го направя. Време е да върнем здравия разум", каза Силви Кирилов.

Той посвети речта си на слабата избирателна активност и изгубеното доверие на обществото към политиците.

"Българският избирател иска промени, а задача на политиците и интелигенцията е да ги осъществи. Собствените ни действия трябва да се съсердоточат върху аргументите на разума. Нека я приложим върху нашата политика. Да се ръководим преди всичко от националните си интереси. Не би следвало да загърбваме международните си ангажименти, но България е свята и е над всичко. 70% от избирателите не гласуваха - категоричен сигнал за неблагополучие в обществено-политическата система. Хората наказват политиците, но от това не следва нищо положително нито за държавата, нито за самите хора", каза той.

"Българският народ е доказал своята мъдрост и жизненост. Преодолявал е много сложни ситуации и национални катастрофи. Незаслужено нямаме самочувствие. Ненужно се подценяваме. Всъщност ни е необходима вяра в собствените сили и оптимизъм за бъдещето. Да си създаваме приятели, а не врагове. Да си отговорим кои са истинските приятели и истинските врагове", каза още Кирилов.

След клетвата те трябва да изберат председател и заместник-председатели на Народното събрание.

ГЕРБ обяви преди ден, че ще издигне Рая Назарян за председател на парламента и че ако не получи подкрепа ще се откаже от преговори за съставяне на ново правителство.

От думите на Бойко Борисов след среща с парламентарната група във вторник се разбра, че той очаква подкрепа от ПП-ДБ, които да се реваншират заради кабинета "Денков - Габриел".

Формацията обаче отказа да подкрепи номинацията на Назарян. Отказ да я подкрепят заявиха предварително и от БСП.

След формирането на парламентарните групи президентът трябва да проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание и да връчи мандат най-голямата парламентарна група - ГЕРБ - СДС.

Най-голямата политическа даде ход в понеделник на консултации за съставяне на кабинет, но ДПС и ИТН бяха единствените парламентарни сили, които се отзоваха на поканите на партията за разговори на във формата, предложен от ГЕРБ.

ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП отказаха, а от най-малката партия ''Величие'' настояваха за лидерска среща с Бойко Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024