Пеевски "спасява" ГЕРБ и ПП-ДБ и еднакво "обича" Борисов и Петков Снимка: © ДПС

Делян Пеевски обяви, че той е човекът, който "спасява" ГЕРБ и ПП-ДБ, когато имат търкания помежду си, че в спора между двете партии за постове при ротацията "ПП-ДБ трябва да преживеят външното министерство", а на въпрос кой му е по-близък - Бойко Борисов или Кирил Петков, отвърна, че "аз мъже не харесвам", но професионално "много ги обичам и двамата".

Председателят на ПГ на ДПС говори пред медиите в парламента по повод предстоящата през март смяна на премиерския пост, при която Мария Габриел трябва да стане премиер, а Николай Денков - вицепремиер. ГЕРБ обаче настоява да продължи да има министър на външните работи. В сряда Борисов искаше Габриел да съвместява длъжностите. В четвъртък вече говори за "голяма отстъпка" - външният министър да е друг човек, но да е от ГЕРБ.

За ролята на ДПС и в тези процеси Пеевски, който застана на страната на Борисов, се наложи да отговаря с кого е по-близък.

"Ние ходим по всички кабинети. Кой с кого бил близък - аз мъже не харесвам. Професионално съм близък с всички. ПП-ДБ трябва да го преживеят външно министерство", обяви той.

После на въпрос, зададен "в кръга на шегата", за близостта му с Борисов и с Петков, добави, че политически "и двамата са ми много близки, много ги обичам и двамата".

"Това лицемерие трябва да приключи. Взехме да ставаме като гаджета. Предполагам хората, които се събираме, не харесваме мъже. Повечето поне, аз не харесвам. Много е интересно това водене по кабинети. Ние работим заедно, ДПС е част от това парламентарно мнозинство. Стига толкова. В кой кабинет се виждаме - Кирил Петков идва в моя кабинет, аз ходя в неговия. Ходим при Борисов. Ние по цял ден сме заедно. Кой им спасява нещата при проблем с другите партии - аз ги спасявам", продължи председателят на ПГ на Движението.

Той отново повтори, че ДПС не желае да участва в правителството, но подчерта, че партията играе ролята на "балансьор".

"Имали сме предложения за министри, за зам.-министри. Ние не желаем да участваме. Борисов ни покани, ние отказахме. Министърът на земеделието покани наш депутат за първи зам.-министър, за да оправи сектора. Ние и това отказахме. В парламентарното мнозинство участваме всеки ден и сме балансьор. Те без нас не могат да се оправят", коментира санкционираният от САЩ по закона "Магнитски" депутат.

ДПС официално не е част от управлението и не е в подписана коалиция, но е част от парламентарното мнозинство, което стои зад правителството и с чиито гласове се гласуват закони, решения и се избират кадри от квотата на Народното събрание - като членове на Конституционния съд, например.

"Ако решат ще има ротация. Ако решат ще има избори, което също не е проблем. Ние сме готови за избори, така че да ги направим, да видим как ще ни подреди народът", коментира още Пеевски.


Министри в ротация: Добрите, лошите и излишните

Лена Бориславова, Нова Бориславова: Герберски маниер за преговори е опитът всичко да се взриви


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024