Министри в ротация: Добрите, лошите и излишните Снимка: © Булевард България

В най-добрия сценарий, ротацията в кабинета "Денков-Габриел" трябваше да бъде гаранция за ударни реформи, като се започне от съдебната власт и се продължи докъдето стигнат силите.

В най-лошия случай - щеше да е аварийна спирачка за прекратяване на управлението, ако стане вредоносно за България.

Реалността се оказа малко по-различна: държавната администрация остана заключена в състояние на перманентна предизборна кампания и периодично "пускане на кръв" от телевизионния ефир.

Още на четвъртия месец от управлението Бойко Борисов изненадващо разпореди смяна на 7-8 министри. На петия месец поиска да му се разпише коалиционно споразумение - и не го получи - но тогава условието му за министерските смени вече се приемаше за даденост.

На шестия месец въпросът "Кой ще бъде уволнен" обсеби цялото пространство за нормален политически дебат. А от Виетнам Росен Желязков подхвърли и ново условие - властта след ротацията да е с мандата на ГЕРБ.

Сега наддаването мина на следващо ниво: може ли министър-председателят да е едновременно и външен министър, или България все пак ще се въздържи от примера на Фиджи, Самоа и Катар (единствените държави, в които един човек съвместява двата поста, по справката на журналиста от "24 часа" Георги Милков) или на Марин Райков, който успя като министър-председател да назначи външния министър (тоест пак себе си) за посланик в Рим.

Кой ще влезе в новия кабинет и ще има ли въобще нов кабинет зависи от преговорите между лидерите - и, разбира се, от вота на мнозинството в Народното събрание, което трябва да потвърди състава на Министерския съвет.

Но има няколко категории на министри, чието бъдеще вече е ясно:

Министрите, които ще останат по политически причини

Дори никой от другите да не остане по местата си, Мария Габриел и Николай Денков ще бъдат най-високопоставените членове на изпълнителната власт и след март 2024.

Кандидатурата на Габриел за премиер беше условие не само на ГЕРБ, но и на "Продължаваме промяната" при преговорите за ротационния кабинет.

В записа от събранието на ПП, който изтече през Радостин Василев преди избора на правителството, тя беше описана като личност с достатъчно високи амбиции и позиции в Брюксел, за да е гарант срещу резки маневри от страна на Бойко Борисов.

От друга страна, без да е партиен лидер, към декември 2023 г. Николай Денков имаше по-високо одобрение от всички председатели на парламентарни сили, което прави несъобразяването с него почти невъзможно. Затова и Борисив измисли формулировката "специален вицепремиер" - каквото и да означава това.

Асен Василев е третият елемент, от чието присъствие зависи конструкцията във властта. ГЕРБ и ДПС няма как да вземат контрола в Министерството на финансите, без кабинетът да падне, а и очевидно не искат.

Причината - високата отговорност, която Василев носи заради неясната перспектива за членството в еврозоната (чийто срок вече беше отложен от 2024 на 2025 при служебния кабинет на Гълъб Донев) и данните за неизпълнение на заложените приходи от данъци през 2023 г.

Отделно, финансите не са МВР и в тази сфера банката кадри на ГЕРБ не е много дълга. Историята помни Симеон Дянков и забежката му в надзора на руската ВТБ, санкционирания по "Магнитски" Владислав Горанов и изключения от листите на ГЕРБ Кирил Ананиев, който беше предположил, че един ден на партията на Борисов ще ѝ се наложи да се коалира с ПП.

"На определена възраст ерекцията и пикаенето не трябва да се изпускат. Така му дошло и веднага го казал. Да, ама представи си правителство, в което министър на вътрешните работи е Рашков, и ти го подкрепяш?", обяви тогава Бойко Борисов в живо включване във Facebook, обиждайки бившия си министър пред целия ръководен състав на ГЕРБ.

Министрите, които са в конфликт с партиите - мандатоносители

Историята го опроверга, но и потвърди думите му.

През ноември 2023 г. Николай Денков заплашваше да подаде оставката на целия кабинет, ако вътрешният министър Калин Стоянов не поеме политическа отговорност за полицейското насилие по време на протеста срещу БФС. Още тогава стана публично ясно, че не само Мария Габриел представлява ГЕРБ в управлението, а някои министри са "подавани" от ГЕРБ. Делян Пеевски и Бойко Борисов недвусмислено дадоха да се разбере кой държи властта в МВР

Колкото до Бойко Рашков, една от малкото теми, по които напоследък е в съгласие с парламентарната си група ПП-ДБ, е, че Калин Стоянов има близки връзки с ДПС.

В пасива на Стоянов, освен скандалните случаи с полицейско насилие в нощта на протеста срещу БФС, могат да се запишат още бездействието на полицията при хомофобските прояви на "Възраждане" по време на кинопрожекции, "смъртоносният" арест в Стара Загора, нахлуването в Областната управа на София, както и спорното заключение, че юристка на МВР заслужава само забележка заради обидите към момиче, малтретирано от полицаи на протестите през 2020 година.

Някак встрани остана и слонът в стаята - а именно, че докато вътрешният министър гордо коментираше приноса си към приемането на България по вода и въздух в Шенген, остана да виси въпросът – защо, ако той и подопечната му Гранична полиция работят толкова добре, не успяхме да убедим австрийците, че трябва да ни пуснат и по суша още сега? Какво направи МВР за корупцията на границата и подкупите на нелегалните мигранти към полицаи от системата? И не е ли логично, ако има изобщо нещо несвършено в това усилие на правителството за Шенген, то за него да е виновен именно министърът с пряка отговорност към граничния контрол?

Александър Йоловски е вторият човек, чието присъствие в Министерския съвет е пълна мистерия след провала на институциите в удостоверяването на машините за гласуване на Местни избори 2023.

Министърът на електронното управление вероятно е единственият действащ член на кабинет в страна от ЕС, който е поставен под охрана заради твърдения, че е заплашван от мандатоносителя си.

В редките си публични изяви Йоловски нито отрича, нито потвърждава скандала, заради който прокуратурата се намеси да проверява дали Кирил Петков и Божидар Божанов са упражнявали натиск върху него. Последното звучи като политическия виц на 2023 година, особено като се има предвид, че Йоловски е назначен от ПП, в предишния кабинет е бил заместник на Божанов, а в новия Божанов публично гарантира за него. Ротацията може да е повод всички дружно да канселират този си избор.

Йоловски не е единственото разочарование "за своите".

През декември коалиционният партньор в ДБ "Зелено движение" също се разграничи от министъра на околната среда Юлиян Попов, а министърът на туризма Зарица Динкова от партията си като дори прекрати членството си в нея.

И ако ПП-ДБ изглежда, че имат достатъчно публични причини да се целят в Стоянов и Йоловски, то Бойко Борисов е показал, че има доста по-дълъг списък с имена за "отстрелване".

Министрите, които са в конфликт с ГЕРБ

Здравният министър Христо Хинков на практика подписа предизвестието за оставката си като министър на здравеопазването (след като и част от ПП-ДБ го бламираха), а спортният - Димитър Илиев, намекна, че ще се оттегли, ако мандатът за управлението премине в ГЕРБ.

Странното е, че първото име в списъка на Борисов е Тодор Тагарев - министърът на отбраната, който е един от малкото хора с персонален принос за евроатлантическата физиономия на този кабинет.

Докато министърът получаваше заплахи със смъртно наказание от депутат от "Възраждане" и от униформен служител на МВР, не получи защита от ГЕРБ или ДПС.

Вместо това Борисов го критикува по всевъзможни линии - но най-вече за това, че не съгласува изказванията си с парламентарното ръководство.

ГЕРБ открито атакува Тагарев за бързането му по договора за "Страйкърите", за подкрепата на България за съюзническа операция срещу хутите в Червено море, за неслучилата се негова командировка до САЩ - дори за протоколен гаф с поканите до депутати за Богоявленския водосвет.

Интересна е и атаката на ГЕРБ срещу Богдан Богданов - министъра на икономиката, под чието ръководство е Държавната консолидационна компания с активи като военните заводи ВМЗ Сопот, Кинтекс, Авионамс, НИТИ-Казанлък, строителното дружество "Монтажи" и др. Смяната на ръководството на ДКК през лятото на 2023 г. беше първата причина за атаката на Борисов срещу Богданов.

През това време, министърът се оказа безсилен да смени "тотално компрометираното" ръководство на Комисията за защита на потребителите, срещу което има сигнали за корупция.

Озадачаващото е, че КЗП се управлява от кадри, назначени още от служебния кабинет на Румен Радев, но сред тях има бивш член на регулатора от екипа на Божидар Лукарски (екс лидера на СДС, приласкан от ГЕРБ) и бивш служител на прокуратурата и началник отдел в спецслужбата ДАТО от времето на ГЕРБ.

През Богдан Богданов минават и усилията на правителството да предотврати пълния контрол на Георги Гергов над Международния панаир в Пловдив.

Министрите, които вероятно ще останат

Андрей Цеков, Кирил Вътев, Румен Радев са сред министрите, които бяха сред подвижните мишени на ГЕРБ и ДПС, а натискът върху тях изглежда е на приливи и отливи.

Обичайно, атаката минава през протести от пътни строители, зърнопроизводители, ТЕЦ-ове (и присъдружни синдикати), чийто бизнесмодел би рухнал, ако не бяха обществените поръчки, помощите от държавния бюджет или евросубсидиите.

Регионалният министър Андрей Цеков успя да освети масовите нарушения при строителството на нови или основно ремонтирани пътища - с отклонения в над 50% от тестваните участъци. Сега два от основните проблема са недомислиците в програмата за саниране с пари от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и битката срещу високите комисионни на посредниците в продажбата на винетки, препотвърдена с гласовете на коалиционните партньори.

До преди няколко месеца и той беше сред мишените на компроматни атаки заради спирането на големи обществени поръчки за пътни ремонти. През януари Mediapool съобщи за кадрови смени в АПИ след разпределението на новите търгове за 1 млрд. лв. на добре познати играчи в сектора.

"Капитал" обвързват стихването на напрежението между ГЕРБ и друг министър - този на енергетика, Румен Радев, с назначение на бивш зам.-министър от кабинета "Борисов 2" в екипа на Министерството на енергетиката. Във всеки случай - Радев се намеси в конфликт с шефа на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов (екс-депутат от ГЕРБ), за да прекрати делото-шамар срещу служителка на централата след общественото възмущение.

Правосъдният министър Атанас Славов е сред водещите фигури в конституционната реформа, а през следващите 6 месеца през неговия екип ще минат най-важните детайлни промени в Закона за съдебната власт. Това включва и внимателното дефиниране на условията, на които ще трябва да отговарят следващите кандидати за членове на ВСС и Висшия прокурорски съвет.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков успя да завърши един от етапите за внедряването на отдавна чаканата система за въздушна спешна помощ. Предизвикателството е да започне модернизирането на БДЖ, а "Български пощи" да бъдат извадени от колапса.

Министерствата, които изглеждат излишни

Никой не разбра какъв е смисълът от съществуването на цяло Министерство на иновациите и растежа, освен да бъде принципал на Българската банка за развитие - наследство от кабинета "Петков", когато ББР беше извадена от портфолиото на Корнелия Нинова и прехвърлена под опеката на Даниел Лорер.

Без особен позитивен ефект до ротацията е и Министерството на туризма, освен че целият т.нар. бранш гледа на него като на държавна касичка, от която трябва да се извадят парите за реклама на сектора.

Активността на Министерството на културата дотук ще се запомни със странните нови назначения в управлението на НДК и с поредния обезобразен архитектурен паметник във Варна, съборен със санкцията на НИНКН. Нищо ново под слънцето.

Като цяло "приятелският огън" от Делян Добрев и от здравното лоби в ГЕРБ около Костадин Ангелов, заедно с подписите на Кирил Петков и Христо Иванов до тези на Пеевски и Борисов под законопроекти и кадрови решения (като Десислава Атанасова в Конституционния съд) нанесоха повече щети на властта от двата опозиционни вота на недоверие, които вече никой не помни.

В контраст със заклинанията за надигащ се всенароден бунт срещу "сглобката", все пак социологията последователно засича масово нежелание за нови избори. Бойко Борисов заплашваше, че истинската драма ще дойде при ротацията. Но голямото препятствие няма да бъде през март, а през юни - с изборите за Европарламент. И кой знае дали няма да се окажат 2 в 1.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024