Полицай, фен на ЧВК "Вагнер", е заплашвал Тагарев. Случаят стигна до Министерски съвет

Премиерът Николай Денков поиска от вътрешния министър Калин Стоянов да направи проверка по сигнала на БОЕЦ срещу полицейски служител, който е отправял заплахи към министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Сигналът е подаден от Георги Георгиев (БОЕЦ) срещу служителя на специализираните полицейски сили Цветан Велински.

Велински е арестувал Георгиев и е счупил личната му карта по време на протестна демонстрация на сдружението пред ЦИК преди първия тур на местните избори, когато беше отменено машинното гласуване.

  • Впоследствие Георгиев беше извадил снимки, клипове и съобщения във Facebook-профила на Велински, в които полицаят прославя руската военна групировка "Вагнер" и обижда БОЕЦ.
  • Според данни на Георги Георгиев - мъжът е отправял и заплахи срещу Тодор Тагарев. На няколко от разпространените записи се вижда, че полицаят е във видимо нетрезво състояние (извън служба).
  • В момента профилът му в социалната мрежа не е достъпен.

Днес казусът стигна до премиера Денков, които обяви, че има сигнали за "конкретни полицаи, които демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации и отправят заплахи към конкретен министър в този кабинет"

"Очаквам проверка и на този сигнал, както и конкретни действия в МВР за цялостна реформа, така че подобни хора да не бъдат допускани в системата. Има други начини да представят несъгласие с едно или друго решение, една или друга личност", каза той.

Денков направи изявлението си по време на заседание на Министерски съвет, на което присъстваха и Калин Стоянов, и Тодор Тагарев.

Премиерът упрекна вътрешния министър, че "МВР отново е тръгнало в грешна посока" заради изказвания на ръководството на министерството пред Комисията за обществен ред в Народното събрание.

Той поиска да получи доклад, в който са описани всички получени сигнали за насилие - както от страна на провокатори сред фен-групите, така и сред полицаите, които биеха наред след протеста.

"Искам яснота кои са полицаите, как са разследвани, какъв е резултатът и тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в МВР", каза още Николай Денков.

Междувременно от БОЕЦ обявиха, че организират нов протест с искане за оставка на Калин Стоянов заради "прикриване на случаи на полицейско насилие". Протестът е обявен за петък, 18:30.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024