Пеевски и Делян Добрев искат прокуратурата да разследва "Лукойл"

Санкционираният по закона "Магнитски" председател на ДПС Делян Пеевски и колегата му депутат от ГЕРБ Делян Добрев са сезирали прокуратурата да извърши проверка на "Лукойл". Това става ясно от прессъобщение от пресцентъра на ДПС.

Сигналът им е във връзка с разследването на изданието "Politico", което разкри, че руската петролна компания се е възползвала от вратичка в европейските санкции, с които Русия е спечелила над 1 млрд. евро. Това е станало като Москва се е възползвала от т.нар. "дерогация" и е продължила да предлага руски нефт на европейския пазар през бургаската рафинерия на "Лукойл".

  • Вносът и преработката на руски нефт на територията на ЕС бяха забранени като част от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна.
  • "Лукойл Нефотхим" получи право по изключение да преработва руски нефт до края на 2024 г.
  • Впоследствие българският парламент реши да намали с два месеца т.нар. дерогация - до октомври 2024 година. Дотогава рафинерията трябва да премине поетапно към работа с неруски петрол и да се осигурят съответните доставки на суровината.

Двамата депутати са изпратили сигнала си и до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Пресцентърът на ДПС изтъква, че според Пеевски повдигнатите въпроси, оповестени в медийните публикации, са от "особената важност за българското общество" и е възможно да има достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени хора, ако те са пряко свързани със заобикалянето на руските санкции.

През последните месеци Делян Пеевски се превърна в "говорител" по всички теми на властта, макар партията му да не е част от управлението и няма свои кадри във властта. След конституционните промени и това дали да има машинно гласуване на местните избори, санкционираният по закона "Магнитски" депутат сега активно обсъжда и казуса с "Лукойл", като настоява да бъде извършена "цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка".

Politico: Русия е спечелила 1 млрд. евро, като заобикаля ембаргото през "Нефтохим" (Обновена)

Трети опит на Делян Добрев да отмени дерогацията за "Лукойл"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024