Пеевски обвини Митрофанова в "арогантно и нагло поведение" заради Руската църква

Новоизбраният председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски тръгна в челна атака срещу руския посланик Елеонора Митрофанова заради нейни изказвания за собствеността на Руската църква в София.

Пеевски обвини Митрофанова в "арогантно и нагло поведение" и "имперски стил на действие", който той определя за неприемлив.

"Представител на чужда държава, който си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи и да поставя под въпрос способността на институциите да защитят интересите на българските граждани, да назидава и разпорежда. Като политици не можем да останем безучастни към опитите България да бъде отклонена от посоката, която пое преди 34 години", се казва в писмена позиция на Пеевски, разпространена от сайта на ДПС.

Тя се появява в деня, в който службите в Руската църква отново бяха подновени по разпореждане на Митрофанова. Преди това църквата стоя затворена близо 2 месеца заради изгонването на предстоятеля ѝ и още няколко свещеници заради шпионаж.

В петък Митрофанова обяви, че църквата е руска и че имала "всички документи", които узаконяват собствеността на посолството върху нея.

Пеевски обаче контрира с това, че има "събрани безспорни доказателства за това, че църквата "Св. Николай Мирликийски - Чудотворец е българска" и настоява министърът на регионалното развитие Андрей Цеков да заведе "незабавно" дело за собствеността.

"Отново напомняме, че няма да допуснем про-Путин агенти да заключват български православни храмове. Църквата е на миряните, на българските християни. В евроатлантическа България не може да се допусне вмешателства, които ощетяват хората и застрашават демокрацията", пише още в декларацията на Пеевски.

Елеонора Митрофанова на молебен в Руската църква в София В присъствието на Митрофанова руската църква в София отново отвори врати (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024