Пеевски oбвини Христо Иванов, че искал избори Снимка: © Screenshot

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски се намеси директно в раздора между досегашните партньори в управлението и обвини съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов, че саботирал преговорите за кабинет - в които ДПС дори не би трябвало да е страна.

"Христо Иванов вижда, че не може да овладее съдебната власт и затова той иска избори. Останалите трябва да кажат: Христо, седни си на столчето и недей да буташ България в изборно безвремие," каза Пеевски.

Твърдението му се разминава с тезата на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото между двете страни в управлението имало недоразумения само по въпроса за срока за смяна на шефовете на службите за сигурност и един от детайлите около съдебната реформа - за правото на "ограничено разкриване на материали, които могат да бъдат обект на следствена тайна, при надделяващ обществен интерес и стриктни гаранции за правата на човека и интересите на правосъдието".

С поведението си Делян Пеевски потвърждава друго съмнение на ПП-ДБ - че ГЕРБ се колебае да подпише въпроса с разпределението на постовете в съдебната власт, към който и ДПС има интерес.

Той обяви, че всеки ден се е виждал с Христо Иванов в кабинета си, докато са се подготвяли промените в Конституцията, и го предупредил още преди две седмици, че "номерът му с врага ДПС няма да мине".

"(Иванов) разви пред мен, че иска избори, защото не му се случват промените с главен прокурор, шеф на административния съд, шеф на КПКОНПИ, защото той има само една цел - овладяването на тези позиции", каза Пеевски.

Съпредседателят на ДПС призова за съставяне на кабинет и обясни, че в партията нямали претенции към споразумението за бъдещ кабинет.

Намекна обаче, че ДПС иска в него да се записано изрично, че партията ще участва в номинациите за членове на съдебните органи като равностоен партньор.

"Хората на ДПС не са втора класа, те са първа класа и когато искат нашата подкрепа, ще я вземат на масата," втърди тона Пеевски.

Той остави на ГЕРБ и ПП-ДБ "да си прощават и да се извиняват", но "като юрист" заяви, че Мария Габриел няма как да си направи отвод, след като вече е върнала изпълнена папката с първия мандат на президента.

По всички други спорни теми между ГЕРБ и ПП-ДБ, Пеевски зае страната на ГЕРБ. В синхрон с думите на Бойко Борисов от тази сутрин той обяви, че не вижда никакъв проблем в тяхното ръководство, щом "имат доверието на западните партньори".

"Не мога да разбера каква точно е темата. Два пъти е имало решение за смяна на шефа на ДАНС - с генерал Атанасов и с кандидатурата на съветника на Денков - Веселин Марков, на която Петков се противопостави, след като първоначално беше съгласен," каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024