Христо Иванов: Когато ГЕРБ разбра, че Пеевски няма да има роля в съдебната власт, взриви процеса Снимка: © Скрийншот, БНТ

Съпредседателят на ПП- ДБ Христо Иванов заяви, че повратният момент в преговорите за сключването на споразумение с ГЕРБ-СДС, е настъпил, когато от партията на Борисов разбрали, че "Пеевски няма да има ексклузивна роля в органите на съдебната власт".

"Видяхме много ясно, че след като колегите от ГЕРБ разбраха, че споразумение с амбициозни реформи няма да може да бъде заобиколено - а те се плашеха от тях, както и техният партньор ДПС - започнаха да търсят всякакъв начин да взривят процеса", каза той тази сутрин в ефира на БНТ, като нарече действията на ГЕРБ "отчаяна провокация".

По думите му това "взривяване" се е случило "четвъртък, петък, след като видяха, че ние няма да приемем някаква завоалирана форма, в която Движението за права и свободи, и лично господин Пеевски позициониран като ексклузивен партньор в попълване органите на съдебната власт".

"Проблемът в момента е, че господин Пеевски не може да каже на мераклиите за високи позиции в съдебната власт, че може да им гарантира нещо. Както и че поставени в конкуренция, те ще трябва да се стараят да вадят по-читави хора, отколкото са свикнали", добави съпредседателят на ПП-ДБ.

Интервюто му доведе до груба ответна реакция на Делян Пеевски, който обяви, че нямал никакви претенции към текста на споразумението, а към това, че Христо Иванов искал да определя промяната на следващия главен прокурор, председател на ВАС и председател на Комисията за борба с корупцията.

Във вторник стана ясно, че ПП-ДБ не са се съгласявали нито с проектокабинета, представен от Мария Габриел, нито с подписания от нея проект за споразумение за общо управление, а немалка част от номинираните за министри не са давали съгласие да бъдат включени в предложения на президента състав.

"Има подписан документ, но не от нас. Имало е разговори, които сега в момента се използват по един непрофесионален начин, за да се създадат някакви привидни реалности. Одобрението на писмен документ се изразява по един единствен начин - подпис. Всичко останало е начин да бъдем вкарани в обяснителен режим", заяви Иванов, като добави, че "Рая Назарян твърди нещо, което не може да докаже".

Назарян, която е част от преговорния екип на ГЕРБ-СДС, обяви пред журналисти във вторник, че "Христо Иванов е одобрил споразумението в 18 ч. в понеделник".

"След половин час, след като беше подписано от г-жа Габриел, останалите лидери от коалицията отказаха да го подпишат”, каза депутатката от ГЕРБ, докато развяваше евентуалното споразумение пред журналисти.

В ефира на Българската национална телевизия Иванов се обърна към "колегите от ГЕРБ - СДС", питайки ги задочно: "Как си представят, изобщо, оттук нататък да се управлява страната след това, което направиха, или беше направено от тяхно име?", заяви Иванов, подчертавайки, че "евроатлантизмът не може да бъде извинение за корупция".


Мария Габриел смята, че не е нарушила Конституцията и иска извинение

Борисов постави нов срок и условие за преговори с ПП-ДБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024