Пеевски даде зор на Борисов за правителство

Три дни след предсрочните парламентарни избори председателят на ДПС Делян Пеевски напомни на Бойко Борисов, че е лидер на най-голямата политическа сила и като такъв трябва да започне разговори за съставяне на правителство.

"Призовавам лидера на най-голямата политическа сила г-н Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да стартират този процес, така, както им приляга като първа политическа сила в 50-то Народно събрание," пише Пеевски в позиция, разпространена от пресцентъра на партията му.

"Г-н Борисов, очаквам покана от вас и към всички евроатлантически лидери, за започването на разговор за бъдещето на Родината ни," обръща се той към лидера на ГЕРБ, който все още не е говорил след изборите и обяви, че ще го направи, едва след като излязат официалните резултати.

В позицията си Пеевски призовава и лидерите на останалите "евроатлантически парламентарни партии":

"Бъдете отговорни лидери и не допускайте личните или партийните емоции и интереси да бъдат поставени над интересите на държавата. Страховете и бягството от отговорност не са решение".

Пеевски казва още, че за ДПС властта не е била самоцел, "но съм категоричен- ние ще сме фундамента и гаранта за това, че България няма да се отклони от евроатлантическия си път".

Говори и за опити на анализатори, политолози и социолози чрез медиите да внушат, че досегашния политически модел е изчерпан.

"Отварянето на портал за нов "месия" в лицето на Радев са израз или на изключителна безотговорност или на тежки зависимости от този, който със своите служебни правителства, разграбили държавата, с "шарлатаните", които вкара във властта, а после сам ги определи като такива, със своите касиери, копринки и ушевци иска да отклони България от евроатлантическия й път и да я предаде в ръцете на Путин. Който силно желае да получи еднолична власт, без значение какво би коствало това на хората, на държавата," казва още Пеевски.

По думите му, внушенията, че е необходим нов проект са "подмяна на демокрацията и нейните принципи."

"Веднъж вече предотвратих опит на Радев да се инсталира на гърба на хората като политически властелин с проект "Трети март". И сега няма да допуснем това да се случи и го гарантирам като лидер на ДПС," заявява още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024