Пеевски се появи в комисията "Нотариуса", без да отговори на нито един въпрос Снимка: © Скрийншот, "Дневник"

Делян Пеевски се появи в анкетната комисия за Нотариуса, без да отговори на нито един въпрос - въпреки че беше поканен на изслушване по искане на ПП-ДБ.

Вместо него, колегата му от ДПС Хамид Хамид изчете справка от Прокуратурата за дейността на Пеевски като следовател, която използва като основание за отказа му да дава обяснения за евентуална политическа намеса в независимостта на съдебната власт, манипулация на знакови дела и покровителстване на групировки за изнудване.

В типичния си стил Пеевски реши и да прехвърли същите обвинения в полето на коалицията и конкретно Лена Бориславова, която поиска да го разпита за дейността на Мартин Божанов и Петьо Петров - Еврото.

"Ще помоля следващия път да бъде изслушан Лозан Панов и Христо Иванов за зависимости в съдебната система. Колко срещи е имал с настоящия шеф на Съда. Колко срещи е имал с главния прокурор, както се носи по медиите? И разбира се, Съюзът на съдиите - какво общо има Христо Иванов с него? Приготвил съм също, но това няма да го направя днес - има 10 разследвания, свързани с ПП-ДБ, които са потулени от Прокуратурата. И аз ги обвинявам за зависимости с главния прокурор - директно. За срещи, предполагам тайни, ще каже господин Иванов, като дойде. Няма да позволява хората, които в момента владеят прокуратурата, да лъжат", каза той.

С думите си предизвика смях от страна на Лена Бориславова, член на временната комисия от ПП-ДБ.

"Колкото и да се смеете, гледам в разследването много потулени ваши неща. Дама сте и няма да обяснявам, няма да мина границата на благоприличието", обърна се той към нея и подхвърли за "хонорарите от ББР", които Бориславова е получавала за правни услуги по време на първия служебен кабинет през 2021.

След това изречение депутатът и съпредседател на ДПС излезе демонстративно от залата, а поведението му провокира протест от страна на представителите на "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Надежда Йорданова се обърна към председателя на заседанието, която дори не направи опит да прекъсне Делян Пеевски - не член на комисията, с думите, че това не е "лична трибуна на народен представител".

"Това изявление, което чухме, не беше във връзка с делата по дневния ред и не е практика в която е друга комисия, нейн член да взима отношение", каза тя като определи случилото се като "недопустимо".

Преди седмица депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП синхронно напуснаха заседанието на временната комисия "Нотариуса" и по този начин възпрепятстваха изслушването на Делян Пеевски.

Съмнения, че Пеевски кадрува в прокуратурата и съдебната система изплуваха още през 2014 година, когато гражданската група "Протестна мрежа" внесе сигнал за организирана престъпна група срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. Според източници от прокуратурата частта "Пеевски" била замразена още тогава и това се счита за една от причините банкерът Цветан Василев и "успешният млад (тогава) мъж" Пеевски да се разделят.

Последва фалитът на Корпоративната търговска банка (КТБ) - случай, който ПП-ДБ свързват с председателя на ДПС и искат обяснения от него, на които досега не са получили отговор. Фалитът на КТБ се счита за една от най-големите корупционни схеми в новата история на България.


ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха комисията за “Нотариуса“, за да не привика Пеевски

Владислава Цариградска бтв Съдия Цариградска: Ако ме споходи съдбата на Нотариуса, и това дело ще бъде прекратено


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024