Пеевски vs. Радев в нов конфликт - този път за казармата Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев тръгна на пореден щурм срещу "политиците, които са стискали само детско пистолетче", като разкритикува закриването на наборната военна служба в България и намекна за връщане на казармата.

Изявлението му по време на събор на Запасното воинство бяха посрещнати с почти пълна липса на интерес сред политиците - освен от Делян Пеевски, който реши да говори от името на цялото Народно събрание, за да атакува Радев.

В петък президентът обяви от Стара Загора, че закриването на казармите преди двайсетина години е довело до негативни резултати, и призова да се организира "елементарна начална военна подготовка на младите хора в България".

"Ако преди години всеки дом беше свързан по някакъв начин с армията, днес не е така. Само въпрос на няколко години е когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, ще се броят на пръсти хората, които са имали нещо общо с армията, а те ще трябва да взимат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба", каза той.

Реакция на изявлението му дойде от Пеевски в съобщение от пресцентър на ДПС (навръх 11-тата година от скандалното му назначение за председател на ДАНС, заради което избухнаха големите антиправителствени протести през 2013).

"Буди тревога, че в дните до конституиране на новия парламент и старта на преговори за съставяне на редовно правителство Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, като заговори за мобилизационен резерв и връщане на наборната военна служба. Трябва да сме наясно с едно - единствено българският парламент може да взема подобни решения, а ние многократно вече заявихме, че няма да се допусне подобно нещо! Ние много ясно слушаме и чуваме гласа на хората и сме категорични - младежите на България няма да ходят в задължителна казарма!", се казва в изявлението на съпредседателя на ДПС.

Пеевски "напомня" на президента и "да не се изкушава да гази основния закон, воден от лични политически амбиции, а да изпълнява конституционните си задължения".

Това е втората му акция срещу Радев за последните три дни, след като го обвини, че "със своите касиери, копринки и ушевци иска да отклони България от евроатлантическия й път и да я предаде в ръцете на Путин". В същото изявление Пеевски беше провокирал и Бойко Борисов да се задейства и да започне преговори с "всички евроатлантически лидери" за управлението. Отговорът на ГЕРБ беше по-различен от офертата на ДПС - с отворена опция за разговори с всички парламентарни групи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

"Tиха ваканция" - новият тренд, който подтиква хората да почиват без да си взимат отпуск

Какво стои зад "житейската философия" да отидете на почивка без да казвате на шефа си

16:20 - 21.07.2024
Живот

Пазаруването “на живо” не е това, което беше. Добре дошли в ерата на стрийминга

Добре дошли в ерата на пазаруването в реално време или в империята на live shopping-а.

14:30 - 21.07.2024
Важно днес

Хамид Хамид: Случва се баща и син да се скарат, но после се сдобряват

Депутатът от ДПС определи активът на ДПС-Доган като "вандали"

13:08 - 21.07.2024
Спорт

Никола Цолов вече е в топ 8 на Формула 3 след нова победа

Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа такава в основно състезание

12:16 - 21.07.2024
Живот

Борбата за "по-малко туризъм, повече живот" в Испания продължава с протести

Голям протест срещу масовия туризъм отново е планиран в Майорка

11:30 - 21.07.2024
Важно днес

Пожар в Гърция приближава българската граница

Силен пожар в Гърция вече се намира на километър от границата с България

09:55 - 21.07.2024
Важно днес

Израел удари пристанище в Йемен и рани десетки

Атаката е в отговор на нападението на йеменските хути срещу Тел Авив в петък

09:18 - 21.07.2024
Важно днес

Високи температури и обилни валежи над страната в неделя

Максималните температури ще са между 31° и 36°

09:01 - 21.07.2024
Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024