Разкриха диагнозата на военния министър на САЩ Лойд Остин, за която "никой не знаеше" Снимка: © Getty

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се лекува от рак на простатата и е претърпял усложнения, заради които на Нова година е бил настанен в болница. Това става ясно от изявление на Националния военномедицински център "Уолтър Рийд", където министърът продължава да се лекува.

От казаното от докторите става ясно, че ракът му е открит в ранен етап. Престоят на Остин в болница предизвика общественото и политическото внимание в САЩ през последната седмица, тъй като се оказа дълбоко пазена тайна. Белият дом е бил в неведение за това в продължение на дни, а президентът Джо Байдън е бил уведомен, че министърът му се лекува от рак едва този вторник.

70-годишният Остин се е подложил на операция на 22 декември, а на 1 януари е постъпил в интензивното отделение, след като е изпитал силни болки. През това време заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс поема някои от неговите задължения, въпреки че самата тя не е знаела каква е причината за отсъствието на Остин.

Военният министър беше подложен на остри критики, че в продължение на дни не е съобщил на висшите служители във Вашингтон за това. Впоследствие той се извини и пое "пълна отговорност" за пропуска си.

Забававеното уведомяване на Белия дом повдигна потенциални опасения за националната сигурност и въпроси за прозрачността в администрацията на Байдън. Министърът на отбраната се намира точно под президента по веригата за ръководство на американската армия и е един от най-важните членове на кабинета на президента.

Позицията, която Остин заема, е от особена важност, тъй като задълженията му са пряко свързани с националната сигурност. Част от отговорностите му например са постоянна готовност да влезе в защитена комуникация с други служители в случай на ядрена атака - нещо, което трудно би могло да се направи от леглото на интензивното отделение.

Пентагонът потвърди, че министърът все още е в болница, но не предостави допълнителна информация за това кога ще бъде изписан.

"Секретарят Остин продължава да се възстановява. Той е в контакт с екипа си и има пълен достъп до необходимите възможности за сигурна комуникация и продължава да следи ежедневните операции на Министерството на отбраната", заяви говорителят пред репортери.

"Никой не знаеше"

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби даде пресконференция, от която стана ясно, че Байдън е бил информиран за състоянието на Остин едва във вторник сутринта.

"До [вторник] сутрин никой в Белия дом не знаеше, че министър Остин има рак на простатата, а президентът беше информиран веднага след това", заяви той.

Не е ясно защо Остин не е казал за диагнозата си на президента в събота вечерта, когато двамата са разговаряли, докато военният министър вече е бил в болницата.

Въпреки създалото се напрежение, Кърби заяви, че Байдън има "пълно доверие" в своя министър на отбраната и планира да го задържи на поста до края на мандата му, като същевременно призна, че ситуацията не е идеална.

"Не е добре подобна ситуация да продължава толкова дълго, колкото продължи, без главнокомандващият да знае за нея", каза Кирби.

Попитан защо Остин не е разкрил, че е диагностициран с рак на простатата - говорителят на Пентагона каза, че ситуацията е "дълбоко лична".

Военният министър на САЩ Лойд Остин Престоят на Лойд Остин в болница е бил пазен в тайна и от Байдън

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин Военният министър на САЩ Лойд Остин е в болница


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024