Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове Снимка: © Булевард България

Стефан и Марин Димитрови, обвинени за участие в престъпна група за контрабанда и пране на пари, са носели сигнали за купуване гласове преди изборите през юли 2021 г. на бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

Така той отговори на изнесената информация от бившия главен секретар на министерството Петър Тодоров пред временната парламентарна комисия за разследване на скандала около Агенция "Митници" за посещенията на двамата в министерството.

От справка на МВР, изпратена до временната комисия, вече стан ясно, че Бойко Рашков е провел 10 срещи Марин и Стефан Димитрови между 28 май 2021 до 30 март 2022 г. в сградата на Министерството на вътрешните работи. Част от срещите са били с относително кратка продължителност около 10-15 минути.

"Тези лица бяха подробно запознати с обстановката в изборите в Хасково, където бяха открити списъци от 28 хил. души, подготвени и финансово. Тези хора ми носеха информация за купувачите на гласове," обяви Рашков.

Той каза, че за първи път Стефан Димитров е дошъл при него във връзка със "смачкано от прокуратурата" дело във връзка с бившия министър Мирослав Найденов и бившия премиер Бойко Борисов.

"Кой колко пъти някой е посещавал министъра, дали е влизал 8 или 10 пъти - това са грандиозните разкрития, които прави тази комисия, което е смешно," каза Рашков, отказа да отговаря на допълнителни въпроси и напусна заседанието.

Преди това Петър Тодоров повтори пред членовете на комисията тезата си, заявена преди това в различни интервюта, че е виждал Стефан Димитров няколко пъти да влиза в МВР и да изчаква за срещи с тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков.

Пред депутатите обясни обаче, че не знаел, че срещу Стефан и Марин Димитров е имало разработка от ДАНС за контрабанден канал с участие на висши служители от МВР и Агенция "Митници". За тази разработка съобщи на предишно заседание на комисията председателят на ДАНС Пламен Тончев.

"Стефан Димитров съм го виждал многократно да влиза в сградата на МВР. В някои случаи съм го виждал да влиза през транспортния вход откъм църквата "Св. Седмочисленици," каза Тодоров и повтори няколко пъти, че не го е познавал и разбрал за кого става дума "в момента, в който имаше публикации в сайтовете".

Разказа и, че Стефан Димитров е бил чест гост и в ГДНП, както и в КАТ-София, по времето когато шеф на пътната полиция е бил Тенчо Тенев. По покана на Тенев Димитров присъствал и на банкет на КАТ през пролетта на 2022 г. и е бил "нещо като Нотариуса на Боровец", каза още Тодоров.

Петър Тодоров обясни, че не е знаел защо Стефан и Марин Димитров са били посетители в кабинета на Бойко Рашков и че не било негова работа да контролира кой влиза в министерството.

Каза също и че до него не са постъпвали сигнали относно Стефан и Марин Димитрови. Едва през пролетта на 2022 г. той разбрал. че ДАНС има оперативен интерес към двамата, но не пожела да разкрие откъде е получил тази и информация, тъй като тя била класифицирана.

По думите му след това разследването е преминало изцяло в ръцете на ДАНС, а от МВР не е искана допълнителна помощ по случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024