Петков: Борисов и Пеевски използват Гвоздейков като маркетинг трик, за да прикрият купения вот Снимка: © Screenshot

Решението останалият на поста министър на транспорта Георги Гвоздейков да ръководи организацията на предстоящия вот на 9 юни, е маркетингов трик, с който Бойко Борисов и Делян Пеевски се опитват да "замажат очите на хората и да държат контрола в собствени ръце". Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков пред журналисти.

Той смята, че името на Гвоздейков се използва "маркетингово", за да може ГЕРБ и ДПС да "си правят всичките задачи за купен вот в МВР, които са си поставили". Петков очаква и купеният вот на парламентарните избори през юни да бъде "безпрецедентен".

Министърът на транспорта беше сред четиримата членове на кабинета "Денков", които останаха и в служебния кабинет. След решението да остане на поста си от "Продължаваме промяната" обявиха, че той ще бъде изключен от партията.

Кабинетът на новия служебен премиер Димитър Главчев възложи именно на бившия кадър на ПП "координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите". Той ще отговаря за съгласуването на дейностите с Централната избирателна комисия (ЦИК) за изборните книжа и машините за гласуване.

В свое изказване пред журналисти малко по-рано Борисов приветства тази идеята начело на щаба да е Гвоздейков, а не както на предишни избори - министърът на вътрешните работи. Лидерът на ГЕРБ се аргументира с това, че транспортният министър е учредител на "Продължаваме промяната" и "безспорно честен човек".

Петков заяви, че настоящето служебно правителство е на Борисов и Пеевски и "това е тяхното МВР" - по повод смените на зам.-министри във ведомството, на което начело остана Калин Стоянов. ПП-ДБ свалиха доверието си към вътрешня министър още виналага година след полицейското насилие срещу граждани по време на протест срещу БФС.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов каза, че срещу тяхната формация е започнала "мръсна медийна кампания" и даде за пример скорошните размествания в ДАНС. В четвъртък кабинетът на Главчев освободи предсрочно Петър Петров като зам.-председател на държавната агенция.

За сметка на това обаче остави на поста другия заместник - Деньо Денев, който е бил назначен по предложение на ГЕРБ. Денев е човекът, подписал справката, която беше използвана за спиране на машинния вот на първия тур на местните избори.

"Ясно е, че се отстраняват всички, които не се ползват с доверието на Пеевски. А всички, които се ползват с доверието [му], остават или се връщат на своите позиции", посочи Иванов.

По думите на Петков освободеният зам.-председател на ДАНС е с "абсолютно перфектна професионална" биография, докато Денев е "човекът, който подаде фалшивия сигнал за машинното гласуване".

Двамата депутати дадоха и друг пример за започналата кампания срещу ПП-ДБ - изтеклите показания на електронния министър Александър Йоловски, които са взети още през октомври. В тях той казва, че бившият премиер Кирил Петков и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов са му оказвали натиск заради обществени поръчки. Въпреки твърденията на Йоловски, прокуратурата не е търсила нито Петков, нито Божанов по този повод.

"Йоловски твърди някакви неща. Месеци наред г-н Петков и Божидар Божанов са готови да съдействат на прокуратурата и не са търсени. Започва [предизборната] кампания и тези твърдения се вадят, за да се използва прокуратурата за медийна бухалка", посочи Христо Иванов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024