Петков: ГЕРБ да решат подкрепят ли ни или са опозиция, а Борисов да каже стои ли зад шефа на ДАНС

Не искам да говоря с човек, който може да има по-сериозни зависимости, отколкото ние очакваме, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по Нова в предаването "На Фокус" в отговор на въпроса дали се е обаждал на министъра на електронното управление Александър Йоловски.

"Да се смени ли Йоловски е решение на Денков. Нека да види и прокуратурата, че тези твърдения са пълна лъжа", продължи Петков, визирайки думи на министъра на електронното управление, станали публично известни чрез Тошко Йорданов от Има такъв народ, че Кирил Петков и Божидар Божанов са оказвали натиск върху него за проекти за над 600 млн. лева.

Попитан за скандала около дерогацията на "Лукойл Нефтохим", започнал след анализ на Центъра за изследване на демокрацичта (ЦИД) и съпътстващи статии в базираното в Брюксел издание "Политико", които твърдят, че България финансира руската война в Украйна, преработвайки руски нефт, Петков каза:

"И премиерът и прокуратурата трябва да разследват всякакви възможности за злоупотреба". Петков обаче акцентира, че за експорта на преработени руски горива, който е забранен, действа едно изключение и това е Украйна.

"Има изключение за износ, ако експортът се декларира като такъв за Украйна. Така че ще се свържем със страната, за да се види колко кораби с горива са стигнали до там".

Акад. Николай Денков: ГЕРБ имат министри и не е само Мария Габриел

Петков попита директно в ефир и Бойко Борисов дали подкрепя "този шеф на ДАНС, който с едно некласифицирано писмо успя да направи гласовете на 500 хил. българи невалидни, като отмени машинното гласуване.

Ако не го подкрепя, тогава да се премине към законите за службите, които са внесени в парламента, но от председателя Росен Желязков (ГЕРБ) зависи те да бъдат вкарани за разглеждане от депутатите.

Петков направи и още една връзка - "между службите, писмото на ДАНС за машините и това твърдение на Йоловски (бел. р. за натиска от Божанов - Петков). Забелязва се, че нещата съвпаднаха в един ден, отбеляза той.

Попитан дали ще падне ли правителството, Петков каза, че не мисли. "Борисов е в ролята на човек, който се отърсва от загуба, а ГЕРБ трябва да преосмислят стратегията "подкрепяме, но сме в опозиция"", каза още съпредседателят на "Промяната".

"Това спира да работи за тях. Тези тактически ходове спряха да работят. Стига толкова игрички и цупене, време е да работим за хората.", продължи Петков.

"Поздравявам Борисов за приоритетите, които чух на сбирката им онзи ден - бюджет и борба с корупцията. Нека да се хванем за борбата с корупцията и да работим.", каза още Кирил Петков и добави:

"По отношение на бюджета има месец и половина за дискусии. Този бюджет има 12 млрд. лева за инвестиции и 1 млрд.лева за общините - няма да са за този или онзи кмет, всички ще могат да кандидатстват, независимо кой от коя партия е."

Акад. Николай Денков: ГЕРБ имат министри и не е само Мария Габриел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024