Петков: Ще предложим да се създаде въздушен мониторинг за ранно засичане на пожари Снимка: © Кирил Петков, Фейсбук

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и бившият премиер акад. Николай Денков ще предложат да се направи въздушен мониторинг на цяла България за ранно засичане на пожари. Това стана ясно от публикация на Петков в социалните мрежи.

"Тази сутрин с акад. Денков направихме полет с малък самолет над с. Воден. С минимален разход за държавата може да има пълен мониторинг над цялата страна за месеците юли и август и този тип трагедии с изгорелите къщи - да се предотврати. Същите термокамери могат да засичат и мигранти. С акад. Денков ще направим срещи с министъра на земеделието и министъра на транспорта да обсъдим тази възможност", написа той.

Народният представител подчертава, че ако имахме самолети, оборудвани за гасене на пожари, те биха могли да "загребват 6 тона вода директно от язовира до село Воден".

"Един такъв самолет може да излее до 30 тона вода на час над засегнатите горски масиви. Това също би предотвратило неконтролирания пожар Трябват превантивни мерки, които работят, а не само да се тича след трагедиите", настоява Петков.

От няколко дни в България е в сила червен код за опасно горещо време, на места температурата прехвърля 40 °C, пожари пламват всеки ден на различни места.

Ямболското село Воден е едно от най-пострадалите към момента населени места. Пламъците там унищожиха 35 къщи и отнеха живота на десетки домашни животни. Огнената стихия обаче разкри и пропуски. Само преди няколко месеца беше тествана и пусната системата за ранно оповестяване Bg Alert и в такива ситуации именно тя трябва да предупреди за бедствие, каквото големият пожар със сигурост е. Системата обаче не извести никого.


Сезонът на пожарите - системата BG ALERT не работи, но не е само тя

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024