Петков: Промени в кабинета след ротацията ще има само ако и двете партии са съгласни Снимка: © Screenshot

След като се стигне до ротация на правителството, промени в структурата на Министерски съвет ще могат да бъдат правени само ако и двете партии в управлението - ГЕРБ и ПП-ДБ, са съгласни с тях. Това стана ясно от думите на съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков в интервю за bTV.

Това обаче се различава от първоначалната идея, която беше съобщена в началото на управлението на кабинета "Денков". Съгласно нея с избирането на Габриел за министър-председател съставът на Министерски съвет трябва да остане същия, но от изказването на Петков сега става ясно, че промени все пак са възможни.

Той заяви, че неговото обединение е показало, че си държи на думата, като е осъществило първата ротация - тази за смяната на ръководителя на комисията по правни въпроси в парламента.

Петков отрече бизнесмена Алексей Петров да е имал някаква роля в преговорите за съставяне на редовно правителство. Той опроверга и информацията за срещу между него, Петров и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Никога аз не съм получавал никакви обаждания от Алексей Петров или специфики за насрочване на някакви срещи. Единствената връзка, за съжаление, е тази, че моят баща преди 90-та година се е познавал с него от каратето", заяви Петков в интервю за bTV.

Преди седмици основателят на "Лев Инс" беше посочен от Борисов като ключова фигура, която е осигурила логистиката за среща между лидерите на двете политически формации. Впоследствие обаче ролята на Алексей Петров беше опровергана както от лидерите на "Продължаваме промяната-Демократична България", така и от премиера Николай Денков.

"Единствените хора, които взеха решение да влезем в разговорите [за кабинет], бяхме аз, Асен Василев и лидерите на ДБ. Тогава осъзнахме, че това е единственият начин да се опитаме да задвижим основните приоритети за евроозната, за Шенген, за КПКОНПИ", обясни съпредседателят на ПП.

Той определи тази тема за "опит за отвличане на общественото мнение".

По думите му септември месец ще бъде "истинското доказателство" дали правителството с помощта на ГЕРБ наистина си е заслужавало, тъй като се очаквало този месец да бъдат задвижени важни закони.

Петков влезе в обяснителен режим и защо в крайна сметка политическата му формация е решила да потърси помощта на своите опоненти:

"След третите избори не си говорихме с ГЕРБ, защото вярвахме че промяната ще се случи през нашия модел. Единствената причина защо влязохме след петите избори е, че ние осъзнахем, че сме втора политическа сила. Осъзнахме, че българското общество не ни дава този мандат за нашата мечтана промяна и разбрахме, че ако не седнем да говорим - отиваме на шести или седми избори".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023