След ударите срещу хутите в Йемен: Реакциите на НАТО, Китай, Русия и Иран Снимка: © Getty Images

Цената на петрола се повиши след въздушните удари на Великобритания и САЩ срещу обекти на хутите в Йемен, а производителят на електромобили Tesla заяви, че спира по-голямата част от производството в завода си край Берлин за две седмици поради забавяне на доставките на части заради нападенията.

Ислямистката групировка е отговорна за поредица от нападения и превземания на товарни кораби, които преминават между Суецкия канал и Аденския залив - един от най-важните транспортни маршрути за световната търговия.

Напрежението в района крие потенциален риск за веригите на доставки на горива и стоки между Близкия изток, Китай и Европа.

Цената на сорт "Брент" се покачи с близо 4% до 80,55 долара за барел., но все още остава под нивото от 93 долара, което беше достигнато след атаките на "Хамас" срещу Израел през октомври 2023.

Това е първата атака на САЩ срещу поддържаните от Иран бунтовници в Йемен - държава, която се намира в гражданска война от години.

При конфликта между 2014 и 2023 г. загинаха стотици хиляди души, а милиони са заплашени от гладна смърт заради липсата на достъп до елементарни хранителни продукти.

  • Хутите са смятани за "прокси" групировка на Техеран, имат близки връзки и с ливанските терористи "Хизбулла".
  • Бунтовниците хути изповядват ценностите на т.нар. „Ос на съпротивата“ срещу Израел.
  • Te контролират голяма част от западната част на Йемен, вкл. град Санаа, като имат излаз към Червено море.
  • Ударите на САЩ и Великобритания бяха насочени именно към тяхната територия.

Те започнаха да нападат кораби, свързани с Израел и САЩ в Червено море, малко след като започна войната в Газа заради атаките на "Хамас" на израелска територия.

Най-големите морски превозвачи като Maersk прекратиха курсовете си през Суецкия канал през декември заради високия риск от атаки и отвличания.

Преминаването през алтернативния маршрут на юг, който заобикаля цяла Африка, увеличава многократно времето и разходите за транспорт.

Как реагираха държавите след ударите по хутите?

  • Както НАТО, така и правителствата на Германия и Франция защитиха атаките срещу хутите като отговор срещу тяхната агресия в Червено море.
  • "Тези удари са отбранителни и са насочени към запазване на свободата на мореплаване в един от най-важните за света морски маршрути. Атаките на хутите трябва да спрат", казва говорител на НАТО.
  • Франция осъжда хутите за ескалацията на напрежението в региона, а германското правителство подчертава, че ударите на САЩ и Великобритания целят превенция на нови нападения: "Целта ни остава деескалация на напрежението и възстановяване на стабилността в Червено море".
  • Лидерът на републиканците в американския конгрес Мич Макконъл подкрепи действията на Джо Байдън, като дори ги определи за закъснели.

Предупрежденията:

  • Китай призова всички страни в конфликта за "спокойствие и въздържаност, за да не се допусне разгръщане на конфликта". Правителството в Пекин предлага "всички страни заедно да осигурят безопасността на морските пътища и да не допускат тормоз срещу цивилни кораби".
  • Правителството на Оман, който има близо 400 км граница с Йемен, осъди военните действия, предприети от "приятелски държави". Външният министър на страната твърди, че е убеждавал САЩ и Великобритания да не предприемат тези удари, които "само наливат масло в извънредно опасната ситуация".
  • Йордания обвързва войната в Газа с напрежението в региона: "Или международната общност ще поеме отговорността си и ще прекрати арогантната агресия на Израел, за да защити цивилните, или ще позволи на израелския премиер Нетаняху и екстремистките му министри да ни въвлекат в регионална война, която заплашва световния мир".

Иран и Русия - рамо до рамо

  • Иран обяви атаките срещу хитите за "ясно нарушение срещу суверенитета на Йемен и неговата териториална цялост, както и нарушение на международното право".
  • Същата позиция заема и Москва. Говорителката на МВнР на Русия Мария Захарова обвини "нелегалната коалиция" за това, че злоупотребява с резолюция на ООН, която изисква от хутите да спрат атаките срещу корабите.
  • "Хамас" и "Хизбулла" също се включиха в тази група. Палестинската групировка заявява, че САЩ и Великобритания ще "носят отговорност за последиците върху сигурността в региона. Ливанската "Хизбулла" призовава всички ислямски дъражави да "отхвърлят агресията срещу Йемен".

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024