Бил Гейтс препоръчва 4 книги и един сериал за лято 2024 Снимка: © GatesNotes

Нов поглед върху войната във Виетнам, ролята на изкуствения интелект в образованието, изкуството на разговора между хората и мястото на щедростта. И една различна шпионска история. Това са темите на четирите книги и един сериал, базиран на поредица романи, които основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс препоръчва на запалените читатели и зрители като него за лято 2024 г.

Милиардерът редовно споделя препоръки за книги в своя блог. Новата порция предложения Гейтс сам нарича "истории за хора, които помагат на другите".

Ето и идеите му:

"Как да опознаем човека" (How to Know a Person) на Дейвид Брукс

Книгата, която предлага съвети как да станем по-добри слушатели, е написана от колумниста на "Ню Йорк Таймс" Дейвид Брукс.

Във влога си Гейтс разказва, че прочетеното в нея го е накарало да се замисли върху собствените си комуникационни умения и навици по начин, който "ще остане у него дълго време".

Основната теза на Брукс е, че уменията за социален контакт и разговор не са просто вродени черти - човек може да се научи на тях и да се усъвършенства.

"Това е нещо повече от ръководство за по-добри разговори; това е план за по-свързан и хуманен начин на живот", подчертава милиардерът.

"Жените" (The Women) на Кристин Хана

Бестселърът на Хана, излязъл през февруари, е исторически роман, чието действие се развива по време на войната във Виетнам. Тя проследява травматичното пътуване на главната героиня Франсис Макграт в армейския корпус на медицинските сестри, която се сблъсква с ужасите на войната и с гнева и политическото разделение след завръщането си в Щатите.

Гейтс прочита книгата по време на ваканцията си във Виетнам по препоръка на своя зет, ветеран от Виетнамската война, пише "CNBC".

"Въпреки че съм чел и гледал много за тази война, "Жените" ме накара да се замисля за нея в нова светлина", пише Гейтс. "Не знаех за решаващата роля, която са изиграли толкова много жени, и беше едновременно отварящо очите и вдъхновяващо да науча повече за медицинските сестри на фронта, които са спасили безброй животи."

Хана е автор на много популярни романи, сред които бестселърът от 2015 г. "Славейчето".

"Заразителна щедрост" (Infectious Generosity) на Крис Андерсън

Като ръководител на конференциите TED Крис Андерсън не е чужд на разговора за големи, променящи света идеи. В новата си книга Андерсън твърди, че "трябва да разширим определението си за щедрост", пише Гейтс.

В "Заразителна щедрост" Андерсън разсъждава за това как могат да бъдат вдъхновени всички - от обикновените хора до правителствата и корпорациите - да извършват по-щедри действия. Освен участие в благотворителни каузи, това означава да се намерят нови начини да се даряват време, умения и състрадание, смята Андерсън.

"Ако искате да помогнете за създаването на един по-справедлив свят, но не знаете откъде да започнете, "Зараждащата се щедрост" е за вас", казва Гейтс.

"Бавни коне" (Slow Horses), вдохновен от романите на Мик Херон

Телевизионното шоу, което се излъчва в Apple TV+, е точно по вкуса на Гейтс, за когото се знае, че е любител на шпионските истории.

"Slow Horses" е сериал, базиран на поредицата романи "Slough House" на автора Мик Херон. Сюжетът се върти около членове на британската агенция за сигурност MI5, които остават отдадени на службата си, макар и натикани зад бюра.

Гейтс е особено впечатлен от образа на Джаксън Ламб, изигран от Гари Олдман.

"Олдман играе ръководителя на групата разузнавачи, който по същество е полярната противоположност на Джеймс Бонд", пише Гейтс.

Като забавен и развлекателен трилър за това лято Гейтс горещо препоръчва "Slow Horses" и го поставя "до най-добрите шпионски материали, които съм виждал".

"Смели нови думи" (Brave New Words) от Сал Хан

Тази книга, написана от главния изпълнителен директор и основател на Академията с нестопанска цел "Хан", изследвва как и защо изкуственият интелект ще промени образованието към по-добро. Според Сал Хан ИИ има потенциала да помогне за "преодоляване на различията в образованието", като подпомага преуморените учители и осигурява евтини уроци, съобразени с индивидуалните нужди на учениците.

Гейтс, който през 2010 г. частично финансира Академията на Хан с 1,5 млн. долара от Фондация "Бил и Мелинда Гейтс", изглежда напълно вярва на аргументите.

"Сал твърди, че изкуственият интелект ще подобри радикално както резултатите на учениците, така и опита на учителите, и ще помогне да се гарантира, че всеки има достъп до образование на световно ниво. Той е наясно, че досега иновациите са имали само незначително въздействие в класната стая, но представя убедителни аргументи, че ИИ ще бъде различен", пише милиардерът.


За лидери или просто любители: Бил Гейтс препоръчва пет книги за 2020 г.

5 хубави книги за отвратителна година като 2020


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Христо Иванов: Борисов ще направи правителство не защото го иска, а защото е принуден

"Пеевски е това, което е, главно със силата на нашите слабости"

21:07 - 15.06.2024