Пиратите, похитили кораба "Руен" с български моряци, отиват на съд Снимка: © Министерство на отбраната на Индия

Индия ще изправи пред съд 35-те сомалийски пирати, които през декември отвлякоха българския кораб "Руен" в Арабско море.

Очаква се пиратите да бъдат докарани в страната в събота и веднага ще бъдат предадени на местните власти, съобщава пред Ройтерс представител на военноморските сили. Все още не е ясно и какви обвинения ще им бъдат повдигнати.

Представители на специализираните военоморски части на Индия успяха да освободят екипажа на плаващия под малтийски флаг "Руен" миналата събота.

Тогава стана ясно, че всички сомалийски пирати са се предали, а 17 души от екипажа са евакуирани. На борда на "Руен" и имаше осем българи - един от тях беше освободен по-рано по медицински причини, а след операцията по освобождаването на екипажа и останалите седем бяха прехвърлени на индийски военен кораб и се очаква да се приберат в България

Похитеният кораб е прехванат, когато пиратите са излезли с него в открито море, за да нападат други плавателни съдове. В операцията са се включили индийски военноморски разрушител, патрулен кораб, военнотранспортен самолет C-17, военноморски дрон, разузнавателен дрон и разузнавателен самолет P-8.

Пленяването на "Руен" е първото успешно отвличане, извършено от сомалийски пирати от 2017 г. насам. Най-много похищения на кораби има през 2011 г., като се смята че тези атаки са донесли загуби за около 7 млрд. долара за световната икономика.

Процесът срещу сомалийски пирати, похитили кораба "Руен", ще е първият подобен от години - в пика на нападенията пиратите бяха съдени и изпращани в затвор в Индия, но в последните месеци властите просто ги оставяха на свобода в морето.

След инцидента с "Руен" индийските власти поставиха района под специално наблюдение и разположиха десетки военни кораби в Аденския залив и северната част на Арабско море.

Те се използват и в случай че се наложи да бъде оказана помощ на плавателни съдове в Червено море, които в последните месеци са под атаките на йеменските бунтовници хути.

Въпреки всички мерки и миналата седмица беше съобщено за нов отвлечен кораб, MV Abdullah, недалеч от бреговете на Сомалия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024
Технологии

HUAWEI FreeBuds 6i - бюджетните безжични слушалки, които ефективно премахват околния шум

Най-новото попълнение в i-серията на Huawei е вече на пазара

16:33 - 18.06.2024
Важно днес

По стъпките на Обама: Байдън дава шанс на над половин милион имигранти да останат в САЩ

Мярката обхваща семейства, в които единият съпруг е американски гражданин

16:33 - 18.06.2024