"Пирогов" и министерството в спор - готов ли е и какво пише в доклад на финансовата инспекция Снимка: © Getty Images

Най-голямата спешна болница "Пирогов" съобщи на уебсайта си, че проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), инициирана от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, е приключила и не е установила никакви нарушения, а новината бързо беше подета от редица медии.

Оказва се обаче че в Министерството на здравеопазването не само все още не е получен доклад от АДФИ, но и от ресорното ведомство твърдят, че процедурата все още не е приключила.

"На основание чл. 20, ал. 3 от Закона за държавната финансова инспекция и чл. 32 от Правилника за прилагане на същия закон, Министерството на здравеопазването следва да бъде уведомено от директора на АДФИ за резултатите от извършената финансова инспекция. Съгласно законовите разпоредби УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” ЕАД има законоустановен срок да представи становище по връчения доклад, след което следва да бъде изготвено заключение по доклада", се казва в позиция на ведомството, разпространена до медиите.

От здравното министерство допълват, че коментар по констатациите от извършената проверка на АДФИ може да бъде направен едва, след като екипът им се запознае със съдържанието на документа.

От пресцентъра на АДФИ потвърждават, че все още не са изпратили доклада до Министерството на здравеопазването, защото не е изтекъл двуседмичният срок, в който "Пирогов" трябва да предостави своето становище по него. Едва след това документът ще бъде представен на здравното министерство и заключението по него ще бъде финализирано.

Междувременно по темата се включи и бившият здравен министър от ГЕРБ и настоящ председател на Комисията по здравеопазване Костадин Ангелов, който също заяви, че разполага с доклада.

"В одитния доклад на АДФИ няма открити данни за престъпление, няма актове за начет, има няколко акта за административни нарушения, които са бих казал нормални - във всяка една работа, винаги има административни нарушения. За мен този одитен доклад доказва, че начинът на управление на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" е стабилен, и всичко онова, което каза министърът на здравеопазването Христо Хинков, е невярно", твърди Ангелов пред БГНЕС, като използва документа, за да призове Хинков "да депозира още днес оставката си".

Какво се случи няколко часа по-рано?

Тази сутрин в сайта на "Пирогов" беше публикувана новината, че "в Доклада на АДФИ и в неговите констатации няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети в лечебното заведение".

Още в следващия параграф читателят разбира, че все пак има установени "4 акта за административни нарушения".

"Въз основа на този доклад са издадени 4 акта за административни нарушения. Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно", коментира спешната болница.

Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непроведен от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов, става ясно още от справката на сайта им.

"Това е извършено от ръководството в ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна", обяснява "Пирогов".

"Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на здравеопазването ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления", питат те.

Искането на министъра на здравеопазването Христо Хинков за отстраняване на директора на болницата Валентин Димитров беше мотивирано не със заключения на АДФИ, която беше сезирана след това, а с одит на лечебното заведение, възложен и извършен от дирекция "Вътрешен одит" на министерството. Въпросният одит беше изпратен в края на 2023 г. и на прокуратурата и стана повод да бъде сезирана АДФИ, която е под шапката на Министерството на финансите с министър Асен Василев (ПП).

Министър Хинков отдавна заяви, че няма да остане на поста след ротацията в правителството между ГЕРБ и ПП-ДБ за премиерския пост (ако тя наистина се случи). Един от мотивите му е, че не получава политическа подкрепа от ГЕРБ и ПП, като първият повод за тази констатация беше, когато мнозинството в парламента не подкрепи решението да бъде сменен директорът на "Пирогов" заради вътрешния одит.

До момента няма изявление от прокуратурата дали проверките на спешната болница по данните, пратени от министъра, са приключили.

Проверките не са единствената причина за напрежение срещу Валентин Димитров. Майката на починалата миналата година 15-годишна Даная Ани Стоянова настоява директорът на „Пирогов“ да се оттегли заради случая с дъщеря ѝ и последвалите реакции от болницата.

Даная почина през май 2023 г. в болницата след хематом от падане, но казусът провокира много сериозни съмнения за неглижиране на тежкото ѝ състояние. Един от проблемите, за които майката на Даная сигнализира още преди месеци, беше липсата на животоспасяващо кръвоспиращо лекарство в спешната болница.

По този случай също тече прокурорска проверка. Преди ден Българският лекарски съюз отказа да вземе отношение по скандален запис от заседание на медицинския съвет на болницата, в която лекари нападат фондацията, основана от майката на Даная, която организира протести срещу "мафията в здравеопазването".


"Пирогов" публикува абсурдна позиция срещу близките на Даная

Майката на починалата Даная към директора на "Пирогов": "Не говорете за агресия, преди да я изчистите от персонала си"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024