Кандидатът на ИТН за министър-председател Пламен Николов използва чувство за хумор при коментара на парадоксалната ситуация, в която се оказа след блокирането на оттеглянето му. 

"Не знам какво се случи. Вече нямам представа след това гласуване премиер ли съм или не съм", казва той пред журналисти в парламента, цитиран от "24 часа". 

Още във вторник Николов декларира, че се отказва от номинацията си, след като Слави Трифонов обяви, че ще оттегли проектокабинета на ИТН поради липса на парламентарна подкрепа. 

Казусът обаче трябваше да влезе за обсъждане и гласуване в пленарната зала, след като юристи предупредиха, че може да се стигне до конституционна криза поради липса на ясно решение на парламента за приключен проучвателен мандат. 

Депутатите от ИТН демонстративно напуснаха пленарната зала още в началото на обсъжданията на 12 август, а малко след това се оказа, че Народното събрание няма кворум дори само за да констатира оттеглянето на Николов. 

Причината беше решението на ГЕРБ да не гласуват проекта, написан от Ива Митева и внесен от депутати от ИБГНИ, БСП и "Демократична България", без подписа на председателя на Народното събрание. 

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ, обяви, че е предупредила Митева за желанието на ГЕРБ за редакционни поправки още вчера в 19 ч. Според нея - Ива Митева е обявила, че "нищо повече по проекта няма да съобразява с когото и да било". 

"Стана ясно едно, че колкото и ГЕРБ да беше обявявана за токсична партия, се оказа, че без нейното присъствие и гласуване нито едно решение не може да се вземе в Народното събрание", каза Атанасова. 

Малко след 10:30 ч. най-после се събра мнозинство в пленарната зала, което успя да приеме решение за край на проучвателния мандат на Николов.  


ИТН и ГЕРБ оставиха парламента без кворум при гласуването на края на мандата на Пламен Николов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада