Преговорите за кабинет: Паси определи задача като нещо между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно" (Обновена) Снимка: © Screenshot

Контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, започва преговорите за съставяне на редовен кабинет. Тя е сформирана по инициатива на най-голямата политическа сила ГЕРБ-СДС и цели да потърси консенсус между партиите, за да може да бъде излъчено правителство в рамките на първия мандат.

В съботните разговори ще участват ГЕРБ-СДС и "Български възход". Писмени откази за срещи с контактната група са получени официално от "Продължаваме промяната" (ПП) и БСП.

Малко преди началото на първата среща Плевнелиев и Паси изразиха своите очаквания пред журналистите. Плевнелиев обясни, че не ставало дума за съставяне на коалиция, а "по най-прагматичния начин ще минем през един много дълъг лист от приоритети и решения по тях, които са спешни и неотложни, и които хората очакват". Той каза, че ще се радват "независимо с кой мандат и в какъв формат" Народното събрание да даде хоризонт, включително и за правителство.

Приоритетите, които ще бъдат обсъждани, включват интегрирането на България в еврозоната, в Шенген, превъоръжаването на армията, правосъдна реформа и други теми.

Бившият външен министър Соломон Паси определи задачата, с която са се заели, за "нещо по средата между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно", визирайки имената на популярните филми.

"Ние сме в уникална ситуация и трябва да се намерят уникални решения. Виждаме, че има много повече общи неща между партиите отколкото това, което ги разделя, но проблемът е че липсва диалог", заяви той.

Преговорите започват малко след като в петък депутатите най-накрая избраха председател на Народното събрание, а президентът Румен Радев изрази готовност за свикване на консултации с парламентарните сили.

Плевнелиев и Паси трябваше да започнат срещите с партиите много по-рано. Те бяха отложени с няколко дни заради невъзможността да бъде избран ръководител на новия парламент, с което работата на най-висшия законодателен орган не можеше да започне.

Контактната група, която да намери допирни точки между партиите, беше обявена по-рано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви, че на преговорите ще бъдат поканени хора с евроатлантическа репутация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024