Преговорите за кабинет: Паси определи задача като нещо между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно" (Обновена) Снимка: © Screenshot

Контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, започва преговорите за съставяне на редовен кабинет. Тя е сформирана по инициатива на най-голямата политическа сила ГЕРБ-СДС и цели да потърси консенсус между партиите, за да може да бъде излъчено правителство в рамките на първия мандат.

В съботните разговори ще участват ГЕРБ-СДС и "Български възход". Писмени откази за срещи с контактната група са получени официално от "Продължаваме промяната" (ПП) и БСП.

Малко преди началото на първата среща Плевнелиев и Паси изразиха своите очаквания пред журналистите. Плевнелиев обясни, че не ставало дума за съставяне на коалиция, а "по най-прагматичния начин ще минем през един много дълъг лист от приоритети и решения по тях, които са спешни и неотложни, и които хората очакват". Той каза, че ще се радват "независимо с кой мандат и в какъв формат" Народното събрание да даде хоризонт, включително и за правителство.

Приоритетите, които ще бъдат обсъждани, включват интегрирането на България в еврозоната, в Шенген, превъоръжаването на армията, правосъдна реформа и други теми.

Бившият външен министър Соломон Паси определи задачата, с която са се заели, за "нещо по средата между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно", визирайки имената на популярните филми.

"Ние сме в уникална ситуация и трябва да се намерят уникални решения. Виждаме, че има много повече общи неща между партиите отколкото това, което ги разделя, но проблемът е че липсва диалог", заяви той.

Преговорите започват малко след като в петък депутатите най-накрая избраха председател на Народното събрание, а президентът Румен Радев изрази готовност за свикване на консултации с парламентарните сили.

Плевнелиев и Паси трябваше да започнат срещите с партиите много по-рано. Те бяха отложени с няколко дни заради невъзможността да бъде избран ръководител на новия парламент, с което работата на най-висшия законодателен орган не можеше да започне.

Контактната група, която да намери допирни точки между партиите, беше обявена по-рано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви, че на преговорите ще бъдат поканени хора с евроатлантическа репутация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024