По аплаузите ще ги познаете Снимка: © Screenshot

Украинският президент Володимир Зеленски посети Брюксел за първи път след началото на войната и докато повечето европейски лидери го посрещнаха с бурни аплодисменти и обещания за още военна помощ, някои изобщо не успяха да скрият безразличието си и проявиха известна въздържаност.

Докато лидерът на въвлечената в конфликт страна пристигна за снимка с лидерите на ЕС, двама европейски политици в лицето на унгарския премиер Виктор Орбан и българския президент Румен Радев не показаха особен ентусиазъм от участието на Зеленски в срещата на върха.

Моментът е уловен на видеозапис, в който се вижда как докато всички аплодират украинския президент, ръцете на Орбан не помръдват нито за миг, тъй като той е зает да кашля напрегнато и да оглежда върха на обувките си.

В същото време българският държавен глава също демонстрира известна незаинтересованост, като започва да пляска последен и държи ръцете си ниско в продължение на цели четири секунди.

В случката има и трети замесен - румънският президент Клаус Йоханис, който гледа пристигащия Зеленски с широка усмивка, но също не се включва в общите аплодисменти. Според някои медии и румънски потребители в социалните мрежи, безучастието на Йоханис се дължи на неговите забавени реакции и мързел. Румънската преса често го определя като човек с бавни реакции.

"Не, той просто е мързелив. Ние тук му викаме Pămătuf, Фикус (като растението, сега разбирате защо) Но при всичките му минуси има един плюс: той подкрепя Украйна", пише потребител в Twitter.

И докато действията на Йоханис могат да не са похвални, но да са в някаква част оправдани, зад тези на Радев и Орбан се крие много по-дълбоко политическо послание. И двамата са едни от най-шумните критици в Брюксел за изпращането на военна помощ на Киев - тема, по която в по-голямата част от ЕС освен съгласие отдавна има и действия.

Близките отношения на Орбан с руския президент Владимир Путин също не са тайна за никого. Наскоро унгарският премиер дори каза, че западните сили вместо да въоръжават Украйна, трябва да се стремят към "прекратяване на огъня и мирни преговори" и критикува помощта на съюзниците на Киев.

Той обаче едва ли е споделил мнението си в Брюксел, тъй като в друго видео се вижда как Орбан се преструва на зает, за да избегне потенциален разговор със Зеленски.

Същото повтаря и Румен Радев, който от близо година говори за "диалог вместо оръжия" без да навлиза в конкретика как точно изглежда "мирът", който си представя. В четвъртък той отправи поредното двусмислено послание към Украйна, като едновременно се обяви за подкрепа за украинците "в тяхната справедлива битка за свободата на страната им", но даде сигнал, че няма да допусне продължаване на военната подкрепа от България за Киев.

"Това е кръвопролитна война. Все по-рядко чуваме гласове за мир. Чуваме само гласовете на оръжията. Чуваме само призиви за победа, без някой да може да дефинира какво означава победа", заяви президентът.

Радев предприе още една стъпка, като заплаши да наложи вето върху десетия пакет от санкции на ЕС, ако в него бъде включена забрана за внос на руско ядрено гориво.

Въпреки студените към Украйна позиции и реакции при посрещането на Зеленски, екипите на Радев и Орбан все пак решиха да се похвалят с участието си в разговорите в Брюксел. В профила си в Instagram унгарският премиер качи снимка, на която се здрависва с лидера на въвлечената във война страна, като на снимката пише: "Унгария е на страната на мира".

От българското президентство пък публикуваха прессъобщение, според което в Брюксел Радев е подчертал "последователната хуманитарна подкрепа, която България оказва на Украйна, включително и на голямата българска диаспора в страната, както и на десетките хиляди украински граждани, потърсили спасение от конфликта у нас".

Впечатление прави и каква точно е дефиницията на президентството за този конфликт, тъй като той е адресиран като "продължаващите военни действия между Русия и Украйна". Припомняме, че войната започна след указ на руския президент Владимир Путин, в който той еднолично и неоправдано обяви началото на военната инвазия в Украйна, а досега единственото, което Киев извършва на фронта е да се отбранява от руските атаки на нейна територия.

И докато всички в Брюксел говориха за руската агресия, Радев реши да припомни на европейските лидери за една от любимите му теми - Република Северна Македония (РСМ). В среща с френския президент Еманюел Макрон той разказа за проблемите на София със Скопие и отново повдигна въпроса за европейската интеграция на РСМ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024