Мегапроекти и руският флаг. Белград по време на избори и какъв е залогът за властта в Сърбия?

"Виждам, че гледате отстрани, но не се приближавате. Елате да видите кои сме ние и предайте на управляващите, че те няма да победят в нашата община", казва млада жена, докато ми подава химикал с надпис "Избираме Белград" и брошура.

Изборите за местна власт в сръбската столица са тази неделя, а изнесените предизборни щабове на партиите са на всеки ъгъл в центъра на Белград. Обяснявам, че нямам право да гласувам, но тя все пак настоява да прочета програмата на тяхната коалиция - една от 14-те, които ще участват във вота.

Управляващите също раздават листовки, въпреки че няма особена нужда да го правят - те имат билбордове и дори платформа за концерти на централния площад.

Сцената е част от програмата на общината "Дни на семейството", която неофициално се смята за част от предизборната кампания. На шега, а може би не, местно радио съобщи, че дори концертът на световните германски звезди на метъл музиката "Рамщайн" миналия петък и събота е бил част от инициативата.

Зад нея стои Александър Шапич - официално кмет на Белград в оставка. Формално той продължава да изпълнява функцията вече шест месеца.

До тази ситуация се стигна, след като след местните избори през декември 2023 г. нито една партия или коалиция не успя да събере мнозинство в обшинския съвет, а опитите за евентуални коалиции се провалиха.

Сега Шапич е кандидат за нов мандат. А управляващата Сръбска прогресивна партия е сигурна в неговата победа.

Въпреки че няма как да участва в местните избори, на всички плакати и билбордове неотменно до Шапич и е президентът на Сърбия Александър Вучич.

На въпрос на местни медии защо винаги и навсякъде са двамата, Шапич отговаря, че по закон президентът има право да е водач на листа и партията е уважила това негово право.

В последните 12 години, откакто "Прогресивната партия" е на власт, в Сърбия са свикнали да виждат Вучич всеки ден и навсякъде - от телевизора до хладилника - и то буквално (президентът излезе от хладилник по време на гостуването си в телевизионно предаване преди няколко години).

На изборите 2 в 1 през декември - местни и парламентарни - срещу управляващите се изправи нова опозиционна коалиция, родена след протестите срещу насилието в Сърбия след серия стрелби с жертви, и срещу всички, които го толерират, независимо дали са политици или медии.

Резултатите отреждат на опозицията второ място. От фoрмацията "Сърбия против насилието" казват, че вотът е бил манипулиран, оспорват преброяването на гласовете и организират протести пред сградата на избирателната комисия.

Малко преди новия вот за Белград обаче опозиционната коалиция се разцепва - заради несъгласие по въпроса дали местните избори трябва да бъдат бойкотирани, или не.

Така в неделя три от партиите в бившето обединение не участват изобщо, а 6 от формациите ще се явят в нов формат под името "Избирам да се боря".

Битката за Белград е особено важна за Вучич - не само защото в столицата по официални данни живеят над 1,5 млн. души, а и защото градът се е превърнал в своебразна касичка за близки до партията инвеститори.

Най-голямата цел на президента и партията му е да се завърши планираният грандиозен проект "Скок в бъдещето", който включва инвестиции в различни сфери, но основната е насочена към изложението EXPO 2027 в Белград. На него Сърбия трябва да представи образованието си, културата и иновациите пред представители на други 10 държави. Предишното подобно изложение се проведе през 2021 в Дубай.

Стойността на комплекса, който ще включва панаирна палата, жилищна част, прилежащата инфраструктура - нови булеварди, паркинги и дори речно пристанище, се променя през последните месеци. Ясно е обаче, че само изграждането на нов национален стадион - също част от проекта - възлиза на 257 млн. евро.

Според публикации в местни медии част от инвесторите вече са получили и аванс за бъдещото си участие в подготовката на изложението.

Но това не е единственият такъв проект - той трябва да продължи изграждането на "малкия Дубай", както наричат комплекса "Белград на вода" ("Belgrade waterfront") - недалеч от центъра на града.

Всъщност това е един от най-старите квартали в столицата на Сърбия - някогашна махала, на чието място за няколко години изниква цял нов град.

Сградите са внушителни, а цените на апартаментите не са за всеки - 4400 евро за кв.м. за жилище на първа линия, обясняват любезно в близкия мол, част от комплекса.

Очевидно купувачи има, защото около построените сгради се строят нови, а гледката към река Сава е основно от високите тераси на огромните блокове.

Oсновен инвеститор е бизнесменът от Обединените арабски емирства Мухамед Алабара и неговата компания Еagle Hills.

Логичният въпрос при гледката на небостъргачите е кой живее в тях: според местните жилища там имат хора с големи възможности, но и такива, които с години не са плащали данъци на държавата, а срещу няколко апартамента сега тя им дава своеобразна амнистия.

Ако се съди от речта по новите булеварди, дом в комплекса са намерили и доста чужденци, включително руснаци. Пак според местните, много хора са разчитали да купят имот в комплекса като инвестиция, а след това да го отдават под наем на руснаци. Броят на руските граждани в Белград по неофициални данни вече е около 200 хиляди.

Само за миналата година се смята, че в Сърбия от Русия са избягали 20 хиляди души, а инвестициите им в имоти се изчисляват на около 180 млн. евро.

За да дойдат в Сърбия, те не се нуждат от виза, а oт Белград все още има редовни полети до Москва.

В последните две години в сръбската столица идват основно млади хора или семейства с малки деца, които вече имат и собствен бизнес - руснаци са основали около 10 хиляди малки фирми, отначало основно в IT сферата, но сега те са в най-различни сектори.

От няколко ресторанта и магазини с руски стоки в началото сега в града има и козметични салони, заведения, частни детски градини, които се държат от руски имигранти.

Местните разказват, че повечето от новите жители има сравнително висок стандарт на живот: "Заради руснаците в последните месеци растат цените на всичко", казват те.

За техния брой в Белград говорят и опашките пред избирателните секции в средата на март, когато се провеждаха президентските избори в Русия.

Резултатите показват, че масово руснаците в сръбската столица не са гласували за Путин.

На местните избори в Белград сега обаче е регистрирана официална листа на Руската партия, която подкрепя руския президент и се обявява за укрепването на отношенията между Белград и Москва под лозунга "Сърби и руснаци - завинаги братя!"

Колко по-крепки могат да бъдат отношенията между двете страни е отделен въпрос, след като на повечето централни улици наред със сръбското знаме, може да се види и руското.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивелин Михайлов твърди, че депутати на "Величие" имат "договорка със старата власт"

Депутати от "Величие" са готови да подкрепят кабинет с третия мандат на ИТН

20:18 - 01.07.2024
Спорт

УЕФА започва разследване срещу футболист заради отправен жест на мач от Европейското

Джуд Белингъм ще бъде разследван заради неприличен жест на мача срещу Словакия

19:00 - 01.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха повече свобода за потребителите в договорите им с телекомите

Всяко повишаване на цената от страна на мобилните оператори да е основание гражданите и фирмите да прекратят договора си без неустойки.

18:02 - 01.07.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през юли 2024 г.

Юли предлага Натали Портман и Антъни Хопкинс на малкия екран, исторически драми и още

17:53 - 01.07.2024
Технологии

Vivacom пуска нови планове с по-бърз интернет и роуминг в 13 дестинации извън ЕС

Новите планове предлагат по-бърз интернет в дестинации като Турция, Сърбия, Черна гора и Монако

15:52 - 01.07.2024