По-малък борд с по-ниски заплати ще управлява ДКК Снимка: © БНТ

Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) е намален и в него влизат общо петима членове, избрани след конкурс, съобщиха от Министерството на икономиката.

В Търговския регистър като изпълнителен директор на ДКК е вписан Константин Стойчев, а като членове - Теодора Стоянова, Елена Болтаджиева, Десислава Чалъмова и Асен Ненчев.

С решение на министъра на икономиката Богдан Богданов от октомври 2023 г. те ще получават и по-малки заплати от предишните ръководства, а представителни разходи до 5 хил. лв. годишно ще може да ползва само изпълнителният директор.

Рокадите в ДКК, под чиято шапка са десетки държавни дружества като "ВМЗ Сопот", "Ел Би Булгарикум" и "Кинтекс", бяха обявени още през август миналата година. Тогава беше назначено временно ръководство за срок от половин година до провеждането на конкурс за постоянен борд.

По същото време стана ясно, че в компанията не е представяла финансови отчети за 2021 и за 2022 г. и че голяма част от дружествата към ДКК нямат одобрени бизнес програми, въпреки изискванията в Закона за публичните предприятия.

От министерството на икономиката, под чиято шапка е ДКК, сега отчитат, че през изминалите месеци програмите на всички дружества са били актуализирани или са били създадени нови с ясни цели, механизми за контрол и приоритети.

"Продължаваме да работим за ефективното управление, прозрачното разходване на средства и бъдещото развитие на държавните предприятия към ДКК," каза министър (Богданов.

След като през януари се обмисляше дори закриване на ДКК, започна анализ на дейността и в момента се работи по преструктурирането на компанията, така че да се гарантират работните места на заетите в дружествата 5500 души.

От министерството на икономиката казват още, че вече са възстановени 45 млн. лева от нереализирания строеж на правителствен комплекс - проект от времето на ГЕРБ. Изцяло е погасен кредитът на ДКК към Българската банка за развитие в размер на 126,4 млн. лв.

"Кредитното задължение е натрупано между 2018 г. и 2020 г. и по него немалка част от държавните предприятия към ДКК бяха заложени като обезпечения. Това поставяше под риск развитието на стратегически активи за държавата, каквито са "Ел Би Булгарикум", "Китекс", "Нити" и други предприятията под шапката на ДКК,” уточняват от министерството.

От началото на този месец вече са заличени всички залози върху акциите, които са направени в минали години на тези дружества, и те вече ще могат да внасят дивидент в бюджета, ако са на печалба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024