По пътя към Шенген: Денков кани нидерландски и австрийски експерти на границата ни Снимка: © Getty Images

Покана към специалисти от Нидерландия и Австрия да наблюдават българско-турската граница ще отправи към двете страни премиерът Николай Денков в опит да придвижи напред един от основните приоритети на правителството на България - членство в Шенген. Идеята Денков споделя пред европейското издание "Политико" по време на първата си визита в Брюксел, която започна в сряда. Министър-председателят представлява България на заседанието на Европейския съвет и за първи път проведе срещи с лидерите на ЕС Урсула Хон дер Лайен и Шарл Мишел.

Нидерландия и Австрия са двете страни, които блокираха присъединяването на София към Шенгенското пространство в края та 2022 г. След аргументите на Амстердам и Виена са проблемите на границата с Турция, която е външна граница за ЕС и Шенген, са засиленият нелегален мигрантски поток и проблемите в борбата с корупцията в България.

Очаква се днес Денков да проведе срещи с премиера на Нидерландия Марк Рюте и канцлера на Австрия Карл Нехамер, за да разговарят по темата Шенген. Разговор с Рюте имаше и миналата седмица по телефона.

Опасенията на двете европейски страни, които не допускат България - а покрай това и Румъния - в Шенген "до голяма степен са съсредоточени върху миграцията, особено по известната с проблематичността си турско-българска граница, която отдавна е основен транзитен пункт за контрабанда на хора, наркотици и оръжие от Близкия изток към Европа" пише "Политико".

"Ще се опитаме да включим максимално партньорите от Австрия и Нидерландия, за да могат да видят какво се случва на границата, защото там не е лесно", казва Денков пред изданието. Той приветства сътрудничеството с двете страни, които след това ще могат да направят "технически препоръки" за охраната на границата.

В същото време България работи за създаване на специално звено съвместно с Европол, което да подпомогне борбата с трафика на хора.

Планът за споделяне на митнически опит е част от "международен пилотен проект", стартирал през март при предишното правителство на България и частично финансиран от Европейската комисия, е опит да се "изгради доверие" и да се покаже, че "ние правим всичко възможно там", казва още министър-председателят ни пред изданието.

Съмо преди ден край София - тоест във вътрешността на страната, а не на границата, от която са влезли в страната, бяха задържани 40 нелегални мигранти от Афганистан. Шофьорът, който ги е превозвал, е задържан. Новини от този вид в последните седмици са всекидневие, особено след началото на летния сезон, когато традиционно мигрантският натиск се засилва.

В рамките на първото си посещение в Брюксел като премиер, Николай Денков ще се срещне и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, очаква се и общо изявление. Това се случва на фона на решението на новия кабинет за продължаване на военната помощ с доставки на оръжие за нападната от Русия Украйна.

Николай Денков приема втория мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев Радев ще ходи в Австрия, за да обсъжда Шенген. А Денков разговаря с Рюте

Кабинетът "Денков" одобри нов пакет военна помощ за Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024